Aanmoedigingsprijs voor twee horecaondernemers

Clean Air Nederland reikt jaarlijkse prijs uit

Vandaag is het ‘Wereld niet roken dag’. Voor Clean Air Nederland aanleiding om twee horecaondernemers een aanmoedigingsprijs toe te kennen omdat zij een positieve bijdrage leveren aan een rookvrije horeca.

Het gaat om de volgende horecaondernemingen:

- Luno Kitchen in Hilversum heeft per 1 juli 2015 circa 1/3e deel van het terras
afgeschermd met doorzichtige schermen en dat deel rookvrij gemaakt. Gasten kunnen hier zonder rookoverlast op het terras zitten.

- Restaurant De Rede van Dronten heeft enkele maanden terug het gehele terras
volledig rookvrij gemaakt.

In 2008 is het rookverbod voor de horeca ingevoerd. Nu, acht jaar verder, is 98% van de horecagasten blij met het rookverbod. Ook op de terrassen vindt inmiddels een grote meerderheid het vervelend als anderen gaan roken. Daarom is het niet meer dan logisch dat horecaondernemers hierop inspelen.

Gastvrij = Rookvrij

“Clean Air Nederland is blij met deze initiatieven en hoopt dat deze trend gaat doorzetten. Al begrijpen we wel dat horeca ondernemers vooral gastvrij willen zijn en daarom niet voorop lopen met dergelijke maatregelen”, stelt Tom Voeten, voorzitter van Clean Air Nederland. “Toch is de trend duidelijk en we verwachten dat binnen enkele jaren gastvrij synoniem staat voor rookvrij.”

Roken wordt niet enkel in toenemende mate gezien als overlast voor anderen, maar het besef groeit dat meeroken een aanzienlijk gezondheidsrisico is. Jaarlijks sterven in Nederland drieduizend niet-rokers door ongewenst meeroken (naast de 20.000 rokers die vroegtijdig aan hun verslaving overlijden). Het beeld van roken is daarmee ook veranderd. Het is niet langer een stoere gezellige vrijheid, maar een zware verslaving met veelal kankerverwekkende afloop.

Clean Air Nederland zet zich in voor een rookvrije samenleving, en is o.a. initiatiefnemer voor het rookverbod in de horeca. Door middel van het uitreiken van deze prijs vraagt Clean Air Nederland hier opnieuw aandacht voor.

Vorige niet-rokers van het Jaar

De aanmoedigingsprijs (Niet-roker van het Jaar) werd in 1974 voor het eerst uitgereikt. Anne Vondeling, destijds voorzitter van de Tweede Kamer, viel die eer te beurt. Andere bekende prijswinnaars waren Richard Krajicek, Bart Veldkamp, Ria Beckers, Jacques Wallage, Joke de Kruijf, Rob de Nijs, René Mioch, Maartje van Weegen, Peter R. de Vries, Els Borst, Erica Terpstra, Gerard Spong en Ab Klink. In 2009 werd de prijs uitgereikt aan de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker. De ‘Niet-roker van het Jaar 2011 was Johan Veenstra, rector van het Comenius College uit Hilversum die het schoolplein rookvrij maakte. In 2012 ging de eer naar de Tilburgse horecaondernemer Rob Michielsen voor zijn inzet voor een rookvrije horeca. In 2013 kreeg Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, de aanmoedigingsprijs voor haar initiatieven op dit gebied.

Clean Air Nederland Clean Air Nederland