Reactie op antwoorden en nieuwe vragen over appartementenbouw statushouders Nieuwe Steen

06-06-2016

In onze brief van 29 mei jl. spreken wij het vermoeden uit dat het College het proces voor de huisvesting van statushouders aan Nieuwe Steen 2b in beslotenheid wil regelen, zonder de buurt en de gemeenteraad hierbij actief te betrekken.

Onze fracties weten dat u al enige tijd in gesprek bent met o.a. de projectontwikkelaars Rotteveel, Van Rossum en Feytel + Punt Beheer.

Onze brief heeft u merkbaar in paniek gebracht en buitengewoon productief gemaakt. U bent plots in staat brieven te schrijven aan de buurtbewoners van de Nieuwe Steen en aan de gemeenteraad. Verder bent u ruim op tijd met het beantwoorden van onze vragen van 13 mei jl. Aan de andere kant: de brieven aan de buurt en de gemeenteraad zijn zeer laat.

Uit de beantwoording van onze acht vragen blijkt dat u nimmer van plan bent geweest de gemeenteraad en buurtbewoners tijdig bij de bouwplannen voor appartementen voor statushouders te betrekken.

Tijdens de raadsvergadering van 12 juli a.s. legt u de gemeenteraad een kant-en-klaar voorstel voor appartementenbouw voor. Daarbij stuurt u aan op de bouw van 49 nood-appartementen in één complex, voor alleen statushouders.

Het voorstel voor appartementenbouw is met uw eigen coalitiefracties vooraf zorgvuldig afgestemd. In de gemeenteraad loopt u dus weinig kans om averij op te lopen. De buurt en de overige raadsleden ziet u in uw gedachtenvorming voor het gemak maar even over het hoofd.

Uit uw beantwoording van onze vierde vraag blijkt, dat u de gemeenteraad in vertrouwelijkheid wilt informeren over het plan zoals dat besproken wordt met de omgeving. Wij zijn wars van deze praktijk van achterkamertjespolitiek en zullen daarom aan dit overleg niet deelnemen.

Zoals wij al verwachtten bevestigt u in uw beantwoording dat Punt Beheer gebruik gaat maken van de subsidieregeling voor huisvesting van statushouders. Voor ons staat vast dat uitsluitend en alleen deze riante subsidieregeling voor de projectontwikkelaars de inspiratiebron voor de bouw van appartementen is.

Van het college van B&W verwachten wij dat die zich inzet voor de realisering van gevarieerde appartementenbouw voor diverse groepen, inclusief statushouders, met gelijktijdige verbetering van de woonomgeving en vernieuwing van de buitengevels. Scholtens Bouw heeft met de verbouw van het Liornehuis recent aangetoond dit te kunnen realiseren.  De projectontwikkelaars waarmee u onderhandelt, hebben daarentegen merkbaar geen zin te investeren in kwalitatieve appartementenbouw.

In het Coalitieakkoord 2014-2018 “De kracht van verbinding” staan veel opmerkingen over partnerschap, investeren in de kracht van mensen, innovatie en dynamiek. Deze mooie teksten brengt het College echter niet in de praktijk. In tegenstelling tot uw steun aan de initiatieven van Punt c.s. pakt u de plannen en ideeën uit de wijk Nieuwe Steen niet op en helpt u ze dus zeker niet te realiseren.

Door het negeren van buurt en gemeenteraad bij de ontwikkeling van plannen voor Nieuwe Steen 2b richt u veel onnodige schade aan. Van het streven de buurt te betrekken komt hierdoor niets terecht. Dit verkleint het vertrouwen in de politiek nog verder. 

Wij blijven van mening dat de noodzakelijke integratie van statushouders in de Hoornse samenleving ernstig wordt bemoeilijkt door alle statushouders in één complex te huisvesten.


Rest ons één vraag volgens artikel 36 van het Reglement van Orde:

Welke kantoorpanden of locaties heeft u nog meer op het oog voor de huisvesting van asielzoekers of statushouders in de wijk Nieuwe Steen? Zijn de panden of locaties Nieuwe Steen 6 en 21, de voormalige hockeyvelden en het Balk-terrein tegenover de Oude Veiling ook hierbij overwogen?

Vriendelijke groet,

Marjon van der Ven, namens fractie VVD

Roger Tonnaer, namens Fractie Tonnaer

Fractie_Tonnaer[1] Fractie_Tonnaer[1]
VVD[1] VVD[1]

Reacties
Reactie: (nic visser)
27-6-2016, 11:35
Lees net in het NHD dat de Werenfridus school de huurovereenkomst heeft getekend met de nieuwe eigenaar van Nieuwe Steen 2. Die meneer van de provincie heeft dan toch gelijk gehad aangezien hij dit verhaal eerder melde. Ik ben benieuwd hoe de gemeente dit wil oplossen. Statushouders naast scholieren lijkt mij niet echt een handige situatie. En de woordvoerster van de gemeente maar ontkennen! Leugens leugens en nog eens leugens, dit is allemaal al lang besloten in achterkamertjes!

Reactie: (nic visser)
7-6-2016, 10:32
@Sebo Het pand van Kroymans is vandaag officieel ingeschreven bij het kadaster. De nieuwe eigenaar is Birmingham Investment B.V. Adres Koninginnegracht 12 Den Haag. De gerechtigde is tevens Zeelief B.V. adres Hogeweg 18 Den Haag.

Reactie: (Richard)
6-6-2016, 23:20
Juist en daarom stem ik geen VVD