Beantwoording vragen aankoop schoolgebouw Nieuwe Steen 21

23-06-2016

Hoorn, 23 juni

Geachte fracties, 

Hierbij beantwoorden wij de vragen die op 19 mei jl. door uw fracties (VVD, VOC Hoorn en Fractie Tonnaer) zijn gesteld.

Vraag 1: Is het juist dat u het leegstaande schoolgebouw Nieuwe Steen 21 gaat aankopen van Stichting Onderwijshuisvesting Hoorn en vervolgens wilt doorverkopen aan Intermaris.

Antwoord: De gemeente is met de SOHH en Intermaris in gesprek om de locatie te kopen en verkopen. Dit gelijker tijd onder dezelfde condities zodat de gemeente bij deze aankoop geen enkel financieel risico loopt. Dit laatste is voor het college een hard uitgangspunt. Partijen hebben mondelinge overeenstemming bereikt. Een en ander wordt nu formeel vastgelegd in een overeenkomst.

Vraag 2: Waarom wordt het pand Nieuwe Steen 21 exclusief aan Intermaris te koop aangeboden? Zijn er met Intermaris bepaalde deals hierover gemaakt. Hebben zich meerdere geïnteresseerde partijen gemeld;

Antwoord: Binnen de gemeente Hoorn hebben we een opgave om de kernvoorraad sociale huurwoningen met 250 woningen uit te breiden. Ten behoeve van deze opgave is de gemeente naarstig opzoek naar geschikte locaties. Nieuwe Steen 21 acht de gemeente gezien de ligging en samenstelling van de wijk als zeer geschikte locatie. Deze locatie past binnen de uitgangspunten van spreiding en Intermaris heeft zijn interesse kenbaar gemaakt voor deze locatie. Intermaris is voor de gemeente Hoorn primair de woningcorporatie waarmee wij invulling willen geven aan onze volkshuisvestelijke opgave. Dit mede op basis van de prestatieafspraken. De gemeente is daarom in eerste instantie in gesprek gegaan met Intermaris. Bij de gemeente hebben zich geen andere corporaties gemeld voor deze locatie.

Vraag 3: Bent u bereid eerst te onderzoeken of het pand Nieuwe Steen 21 beschikbaar kan blijven voor de functie onderwijs. Hoe gaat u het onderzoek uitvoeren en zo nee, waarom niet. 

Antwoord: Er is overwogen om het pand aan te kopen ten behoeve van voortgezet speciaal onderwijs. Het college geeft echter de voorkeur aan sociale woningbouw op deze locatie. Het realiseren van meer sociale huurwoningen komt voort uit het woningbehoefteonderzoek dat wij samen met Intermaris in 2015 hebben laten uitvoeren. Dit past binnen het met de raad afgesproken kader van 8 maart 2016 om 250 sociale huurwoningen aan de voorraad toe te voegen. Nieuwe Steen 21 is een van de weinige locaties die op relatief korte termijn kunnen bijdragen aan de extra behoefte aan sociale huurwoningen. Daarnaast is er voor de aankoop en updaten van de school geen ruimte in de begroting.

Vraag 4: Bent u bereid het onderwijsgebouw beschikbaar te stellen aan en geschikt te maken voor het Speciaal Onderwijs/ samenwerkingsverband in Hoorn. Bij nee, waarom niet.

Antwoord: Zie het antwoord vraag 3.

Vraag 5: In hoeverre heeft u de problematiek rond de huisvesting van het Speciaal Onderwijs betrokken bij de toekomstplannen rondom het onderwijsgebouw Nieuwe Steen 21.

Antwoord: De problematiek rond de huidige huisvesting van het speciaal onderwijs wordt meegenomen in het bredere traject van het Uitvoeringsplan Onderwijshuisvesting dat dit jaar ter behandeling aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Het is een bewuste keuze geweest om het pand niet aan te kopen t.b.v. speciaal onderwijs omdat hiervoor geen middelen beschikbaar zijn in de begroting.

Vraag 6: Stel dat het Speciaal Onderwijs geen gebruik wenst te maken van pand Nieuwe Steen 21 , wilt u dan de gemeenteraad in een vroeg stadium betrekken bij een brede en integrale discussie over de wijk Nieuwe Steen voordat u overgaat tot verkoop van het pand Nieuwe Steen 21 . Bij nee, waarom niet. Graag een toelichting.

Antwoord: Er is reeds overeenstemming over de aankoop en verkoop van het pand van SOHH aan Intermaris. De locatie zal via een zogenoemde A-B-C levering bij aankoop gelijk aan Intermaris worden door geleverd. Dit ten behoeve van sociale huurwoningen. Afhankelijk van de te voeren ruimtelijke procedure om de ontwikkeling mogelijk te maken wordt de raad te zijner tijd op de daarbij gepaste en gebruikelijke wijze bij betrokken.

Vraag 7: Als het pand Nieuwe Steen 21 uiteindelijk toch verkocht gaat worden, bewandelt u daar dan de gebruikelijke openbare procedure voor, door het pand aan de hoogste bieder met de beste plannen voor hergebruik of nieuwbouw te verkopen? Ook hier graag een toelichting op uw antwoord.

Antwoord: Zie antwoord op de vragen 2 en 6. 

Vraag 8: Op welke wijze wilt u de bewoners uit de Nieuwe Steen betrekken bij de eventuele verkoop, hergebruik of nieuwbouw van locatie Nieuwe Steen 21?

Antwoord Mede in overleg met Intermaris zal er nog nader bepaald worden hoe belanghebbende worden betrokken.

 

Met vriendelijke groet,
burgemeester en wethouders van Hoorn 
 

Gemeente_Hoorn[1] Gemeente_Hoorn[1]
VVD[1] VVD[1]
VOCHoorn[1] VOCHoorn[1]
Fractie_Tonnaer[1] Fractie_Tonnaer[1]

Reacties
Reactie: (Redactie HoornGids)
23-6-2016, 21:48
De vragen zijn gesteld aan en beantwoord door het college van B&W van Hoorn..

Reactie: (Dirck)
23-6-2016, 18:38
Goede vragen maar heeft nu het antwoord gegeven?