In de sporen van Cees en Drechtje

24-06-2016

Land vol archeologische schatten

Archeologie saai? In Westfriesland niet! De steentijdman van Mienakker, oftewel Cees de Noord-Hollandse Ötzi, ondergrondse gangen, Drechtje uit de Bronstijd of een oorlogsschip uit begin 18de eeuw. Allemaal archeologische vondsten in of afkomstig uit Westfriesland. En wat dacht je van de Westfriese Omringdijk, de eeuwenoude dijk en het meest bepalende landschappelijke element van Westfriesland? De dijk werd recentelijk versterkt en dit bood een eenmalige kans om met behulp van archeologische opgravingen en historisch onderzoek eeuwen terug te kijken in de geschiedenis van de dijk.

Cees en Drechtje Westfriesland is voor de archeologie heel bijzonder. Nergens in Nederland, bijna nergens in Europa zelfs, zijn de resten uit de Steentijd en Bronstijd op zo’n grote schaal en zo goed bewaard gebleven. Al 26 jaar is het skelet van de steentijdman van Mienakker, dat tussen Aartswoud en Hoogwoud ligt, de best bewaarde prehistorische mens van Nederland. Archeologen kunnen in Westfriesland geen schop in de grond zetten, zonder akkers, sloten en boerderijen uit de Bronstijd aan te treffen. Het zit werkelijk overal, onder iedereens voeten! Dat bleek wel toen bij opgravingen bij de Westfrisiaweg bij Westwoud een belangrijke vondst werd gedaan: het skelet van Drechtje, een jonge vrouw uit de bronstijd.

Tip! Nieuwsgierig naar het verhaal achter de gevonden skeletten? In het Huis van Hilde, archeologiecentrum Noord-Holland, zijn de levensechte reconstructies van Cees en Drechtje te bezichtigen. Tot en met 26 juni 2016 kunt u ook de tijdelijke tentoonstelling ‘Blik op de Bronstijd; Westfriesland door de ogen van Drechtje’ nog bezoeken. www.huisvanhilde.nl (http://www.huisvanhilde.nl)

Dwars door de dijk Dijken zijn onlosmakelijk verbonden met Nederland. De eeuwenoude Westfriese Omringdijk is een goed voorbeeld van de Nederlandse onverzettelijkheid tegen het water. Deze 126 kilometerlange dijk beschermde eeuwen Westfriesland tegen de woeste Zuiderzee.

In de periode 2008-2013 werd de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen grootschalig versterkt. Dit bood een eenmalige kans om met behulp van archeologische opgravingen en historisch onderzoek eeuwen terug te kijken in de geschiedenis van de dijk. ‘De dijk is het monument van gezamenlijke inspanningen. Tegenwoordig vinden wij Nederlanders dijken heel vanzelfsprekend en normaal, maar ooit maakten zij het verschil tussen leven en dood. Iedereen hielp mee, tegen elke prijs.

Het Hollandse polderen is hier uitgevonden!’, roemt Michiel Bartels, gemeentelijk archeoloog en dijkonderzoeker. Het nieuwe onderzoek wordt in het boek ‘Dwars door de Dijk’ door een team van specialisten veelzijdig belicht. Deze rijk geïllustreerde uitgave verschijnt op 24 juni 2016.

Meer informatie hierover is te vinden op www.stiawf.nl (http://www.stiawf.nl).

Tip! Ontdek de sporen uit het verleden in het Westfriese landschap. Stap op de fiets voor de fietstocht ‘Langs prehistorische nederzettingen binnen de Omringdijk’. Deze route leidt u deels over de Omringdijk en onder andere langs de vindplaats van Cees de steentijdman. De route downloaden kan via: www.westfrieseomringdijk.nl/routes (http://www.westfrieseomringdijk.nl/routes)

Opgraving bij Schellinkhout in 2010 - Michiel Bartels Opgraving bij Schellinkhout in 2010 - Michiel Bartels