Raad stemt in met Kadernota 2016

24-06-2016

Op dinsdag 21 juni stemde de gemeenteraad in met de Kadernota 2016. De raad diende één amendement en vier moties in. Het amendement om het geld dat overbleef vanuit het zorgbudget niet alleen dit jaar, maar ook de komende jaren automatisch te oormerken voor de zorg werd niet aangenomen. De raad nam de vier ingediende moties aan.

 

Met de Kadernota heeft de raad al voor de zomer een goed inzicht in het gemeentelijke huishoudboekje voor het lopende jaar. De begroting voor 2016 blijft sluitend. Ondanks een voorzichtig economisch herstel, vraagt het meerjarenperspectief nog wel een bezuinigingsopgave vanaf 2017. Ook de Jaarrekening 2015 werd op 21 juni besproken, maar besluitvorming vindt plaats op 12 juli, op het moment dat de benodigde accountantsverklaring is afgegeven.

 

De fracties van SP, GroenLinks, HOP, Hoorns Belang, Hoornse Senioren Partij en Hoorn Lokaal dienden een amendement in. Deze fracties wilden dat het geld dat overblijft uit het budget voor de zorg niet alleen in 2016, maar ook automatisch in de komende jaren geoormerkt wordt voor de zorg. De fracties van PvdA, CDA, D66, VVD, VOCHoorn, Fractie Tonnaer en Jong en Oud voor Hoorn stemden tegen. De tegenstanders zeggen niet over hun graf heen te willen regeren. Daarbij bracht een aantal fracties in wel in te kunnen stemmen met inhoudelijke voorstellen om overschotten ook weer te oormerken voor zorg, maar niet om geld te reserveren om het reserveren.

 

Uiteindelijk stemde de raad unaniem in met de Kadernota 2016. Een aantal fracties liet wel weten het op punten niet eens te zijn. Hier werden onder meer de financiële gevolgen voor nieuwe inzichten rond de Poort van Hoorn genoemd, alsmede de financiële risico’s van de Halve Maen.

 

Moties

Toegankelijkheid van openbare ruimte en gebouwen

CDA, Hoorn Lokaal, HOP, Hoornse Senioren Partij, SP, Hoorns Belang en D66 dienden een motie in om te inventariseren hoe het gesteld is met de toegankelijkheid van de openbare ruimte en gebouwen in Hoorn voor mensen met een handicap. De raad nam deze motie aan met tegenstem van de Fractie Tonnaer.

 

Motie instellen Blijverslening

CDA, HOP, Hoornse Senioren Partij, SP, Fractie Tonnaer, Hoorns Belang en D66 dienden een motie in om onderzoek te doen naar de mogelijkheid tot het invoeren van een Blijverslening. Deze lening is bedoeld voor senioren die langer thuis willen blijven wonen en om die reden aanpassingen moeten doen aan hun woning. De raad nam deze motie unaniem aan.

 

Motie Precariobelasting

De fracties van D66, VOCHoorn, Hoorns Belang, Hoorn Lokaal, PvdA, GroenLinks, CDA, SP, HOP, Hoornse Senioren Partij en de Fractie Tonnaer dienden een motie in om opnieuw in Westfries verband en op de schaal van Noord-Holland Noord te bespreken dat het invoeren van precariobelasting op kabels en leidingen onwenselijk is. Steeds meer regiogemeenten doen dit al, of zijn dit van plan. Volgen deze partijen wordt precariobelasting bijna altijd automatisch doorbelast in de prijs aan de gebruikers. Dit zou inwoners en ondernemers in Hoorn benadelen, ook omdat de gemeente Hoorn geen precario int. Deze motie werd unaniem aangenomen.

 

Motie Inkomensondersteuning

De fracties van PvdA, Hoorns Belang, HOP, D66, Fractie Tonnaer, CDA, GroenLinks en de Hoornse Senioren Partij dienden samen een motie in waarin zij het college oproepen 700.000 euro uit te trekken om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, voor inwoners met lage inkomens, mogelijk te maken. Dit zou ook voor ondernemers, ZZP-ers en freelancers moeten gelden. Ook deze motie nam de raad unaniem aan.

Gemeente_Hoorn[1] Gemeente_Hoorn[1]