Toekomst riviercruise in Hoorn

24-06-2016

De Nieuwe Wal is de meest geschikte plek als extra locatie voor de witte vloot. Dat is de belangrijkste conclusie die het Hoornse college van B en W trekt uit het onderzoek naar uitbreidingslocaties en de inbreng van omwonenden en belanghebbenden.

 

In 2015 heeft een groot deel van de raadscommissie tijdens een themacommissie een duidelijke voorkeur uitgesproken voor groei van de riviercruise in Hoorn. Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college van B en W twee mogelijke uitbreidingslocaties onderzocht: Visserseiland Zuid en Nieuwe Wal.

 

Voorkeur voor Nieuwe Wal

Uit technisch onderzoek blijkt dat beide locaties geschikt zijn als nieuwe aanmeerlocatie voor de riviercruise. Mede gezien de verre van ideale situatie voor busvervoer op het Visserseiland en de afstand tot de woningen, geeft het college de voorkeur aan de Nieuwe Wal.

Het college heeft ook de wens om een eventuele nieuwe steiger aan de Nieuwe Wal te gebruiken voor het halen en brengen van passagiers met bussen om daarmee het Visserseiland te ontzien.

 

Bestaande steigers

Het college is van mening dat het Oostereiland in gebruik moeten blijven voor de riviercruise. Wel is de aanleg van walstroom noodzakelijk. Op het moment dat de nieuwe steiger is aangelegd, kan het Houten Hoofd vervallen als aanmeerplek voor de witte vloot.

 

Inbreng inloopbijeenkomst

Naar aanleiding van de inloopbijeenkomst van 22 juni benadrukt het college dat omwonenden van de Nieuwe Wal en gebruikers van het Julianapark nauw betrokken worden bij de verdere uitwerking van de plannen. De aandachtspunten die bezoekers van de bijeenkomst hebben meegegeven worden hierbij betrokken.

De bijeenkomst is verder aanleiding om te onderzoeken of het mogelijk is om het ’s nachts aan- en afmeren aan Oostereiland beperkt kan worden, vanwege de geluidsoverlast die dit met zich meebrengt. Ook wil het college de rederijen verzoeken gefilterd afvalwater niet langer bij de aanmeerlocatie te lozen. Dit vanwege de geuroverlast die de ontluchting van de tank met zich meebrengt.

 

Vervolgstappen

De algemene raadscommissie bespreekt het voorstel voor de toekomst van de witte vloot op dinsdag 5 juli. De gemeenteraad neemt naar verwachting op 12 juli een besluit.

 

Het volledige collegevoorstel en het onderzoek naar de uitbreidingslocatie staan op www.hoorn.nl/gemeenteraad (http://www.hoorn.nl/gemeenteraad), onder de agenda van de algemene raadscommissie van dinsdag 5 juli.

Gemeente_Hoorn[1] Gemeente_Hoorn[1]