Moeder klaagt Instagram aan om nepaccount dochter met naaktfoto's

28-06-2016

Een moeder uit Hoorn sleept het sociale netwerk Instagram voor de rechter. Op het platform staat een nepaccount van de 15-jarige dochter met naaktfoto’s en seksueel getinte filmpjes. Het meisje zou zelf niet op de beelden staan, maar hier wel mee gepest worden. De moeder wil weten wie hier achter zit, schrijft De Volkskrant, maar zonder gerechtelijk bevel staat Instagram geen gebruikersgegevens af.

De 15-jarige wordt volgens haar moeder al tijden door een groep jongeren gepest. Haar familie heeft dan ook een sterk vermoeden wie er achter het account zit. Zo werd de scheldnaam die de jongeren voor het meisje gebruiken ook op Instagram gevonden.

Instagram zegt niet aansprakelijk te zijn voor wat er op haar server staat. Bovendien wil het Amerikaanse bedrijf de privacy van haar gebruikers beschermen en staat het dus niet snel gegevens af. Het bedrijf zit in dit geval tussen twee vuren, zegt advocaat Jens van den Brink volgens De Volkskrant.

Mocht er een zaak komen, dan staat het bedrijf de gegevens volgens hem uiteindelijk wel af. Maar die informatie moet dan nog wel te vinden zijn. ”Instagram kan alleen dingen geven voor zover het daarover beschikt”, aldus Van den Brink.

Zelfmoord

Volgens advocaat Zeeman is dit niet het enige incident rondom de 15-jarige. ”Het meisje is meerdere malen aangezet tot het plegen van zelfmoord”, zo vertelde de advocaat tijdens in het kort geding. De juridische stappen tegen Instagram zijn in de ogen van de familie de enige manier om de pesters aan te pakken. ”De politie is er ook bij betrokken, maar ze komen er elke keer weer mee weg.”

Instagram Instagram