Beknopt verslag raadsvergadering Hoorn, dinsdag 28 juni 2016

29-06-2016

Op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 28 juni stond o.a. de binnenstadsvisie en het rapport van de rekenkamercommissie over vastgoedbeheer. Op de raadsleden mevr. Van der Meij (HL) en Broerse (D66) na, die afwezig waren, stonden de raadsleden duidelijk op scherp om deze verstrekkende onderwerpen te behandelen.

HOP stelt dat het beter is om het 2e agendapunt ‘Uitvoeringskrediet voor de aansluiting van de Maelsonstraat’ niet te behandelen maar aan te houden tot na de informatiesessie over de Poort van Hoorn op 30 juni. Fractie Tonnaer en VOCHoorn steunen dit voorstel. VVD is van mening dat bij het niet doorgaan de parkeergarage naar voren moet worden getrokken. CDA vindt dat de aansluiting van de Maelsonstraat wel door moet gaan en stelt dat daar altijd een breed draagvlak voor is geweest. GL, PvdA, SP en D66 zijn het daarmee eens. De raad besluit dan ook in meerderheid om de aansluiting van de Maelsonstraat wel te behandelen. 

Binnenstadsvisie

Hierna is het eerste agendapunt, de binnenstadsvisie aan de beurt. Fractie Tonnaer vindt de visie teleurstellend. De auto moet de binnenstad uit, “kan niet geen alternatief”, zegt Roger Tonnaer namens zijn fractie. En hij vervolgt dat de binnenstad op slot staat dankzij een knip in het verkeer. Fractie Tonnaer vindt het goed dat het Kerkplein opnieuw wordt ingericht, maar om een loopgebied in het midden van de Veemarkt te creëren, gaat veel te ver. Hij wijst erop dat de Veemarkt een monument is.
Mede ondertekend door HOP, HL, HSP, HB, VOCH en JOH dient FT een motie in om binnen een jaar met een voorstel voor herinrichting van het Kerkplein te komen.

SP dient een motie in voor een viervoudige knip bij Roode Steen, Vismarkt, Hoge Brug en Breed, van 1 april tot 1 oktober. Kerkstraat, Kerkplein, Nieuwstraat, Gouw en Breed tussen Veemarkt en Achterom kunnen dan voetgangersgebied worden.

Verkeerswethouder Bashara vraagt de moties niet in te dienen omdat het college al van plan is om in die geest de visie uit te gaan voeren. Tevens geeft hij aan dat de haalbaarheid afhangt van plan en besluitvorming. Het college zal met voorstel financiële dekking komen. Hij zegt toe zeker een knip te onderzoeken “dat staat ook in de visie”.

Na een schorsing op verzoek van SP trekt deze partij de aangekondigde motie in. FT dient zijn motie over het Kerkplein wel in. Tegen deze motie stemden VVD, D66, PvdA, GL, CDA en SP waarmee deze is verworpen. De integrale binnenstadsvisie is aangenomen met 18 tegen 14 stemmen.

Volgende agendapunt is ‘Uitvoeringskrediet voor de aansluiting van de Maelsonstraat’

VVD wil weten wanneer de realisatie van de parkeergarage op het transferium is gepland. VOCH zegt een integraal plan te willen zien en zal daarom tegenstemmen. FT zegt tegen te stemmen wegens de samenhang met zaken die de fractie niet wil ondersteunen. D66 verdedigt dat de Maelsonstraat nodig is om het transferium te ontsluiten en het een onderdeel is van nog door het college te realiseren zaken. HOP zegt dat op 30 juni tijdens de informatiesessie over de Poort van Hoorn de samenhang zal worden besproken. “Misschien willen wij op basis van die info de doorstroming en parkeergarage wel naar voren trekken”, aldus HOP.

GL stelt dat Maelsonstraat onderdeel is van het programma Poort van Hoorn, je neemt deelbesluiten. “Stem voor!”

Wethouder Bashara herinnert er aan dat in elk inhoudelijk scenario over de Poort van Hoorn, de Maelsonstraat voorkomt. Op een vraag van de VVD wanneer de parkeergarage in de planning staat, antwoordt hij dat in het voorstel rond Poort van Hoorn welke volgorde wij zien en grofweg een planning die afhankelijk is van besluitvorming van de raad. Hij vervolgt “Visie noordkant van het station is in ontwikkeling, maar schatting is eind deze/begin volgende bestuursperiode”. Hierna wil VVD kort schorsen. Bij stemming wordt het Uitvoeringskrediet Maelsonstraat aangenomen met 23 tegen 9 stemmen. Tegen stemden FT, VOCH, HSP, HOP en HB.

Agendapunt: rapport rekenkamercommissie over vastgoedbeheer

FT dient samen met VVD, VOCH en HL een motie in om voor het pand Nieuwe Steen 21 een schoolbestemming te zoeken. PvdA geeft aan dat de rekencommissie juist zegt dat de raad zich niet met details moet bezighouden maar met strategie en beleid. Bovendien is onderwijshuisvesting gedecentraliseerd, dus ook daar hebben we als raad geen taak. VVD repliceert: “Het gaat hier om speciaal onderwijs”. PvdA: “Speciaal onderwijs heeft aandacht en is aan het college”. D66 begrijpt de koppeling van de motie aan het agendapunt niet. “Motie gaat over individuele wens en individueel pand dat niet van ons is”. SP: “Er is een grote behoefte aan sociale woningbouw, daar gaat het hier om. Dit is niet  in strijd met Rekenkamerrapport”. CDA: “Pand is van stichting onderwijshuisvesting die feitelijk zaken doet met Intermaris. Sociale woningbouw op die plek en in die wijk past prima en raad gaat hier nog via bestemmingswijziging over spreken”.

HOP merkt op: “Maar waar besluiten wij uiteindelijk nog over als de deal al is gemaakt?  En heeft dit ook met deal woonwagenkamp te maken?” VVD: “Motie is ingediend omdat het een onderwijsgebouw met een onderwijsbestemming is. Voortgezet onderwijs heeft het niet meer nodig”.

Wethouder Douw: “Het is een grondtransactie; aankoop/verkoop via gemeente aan Intermaris. Zeer wel overwogen beslissing. De nood om 250 extra huurwoningen is zo hoog dat wij het belangrijk vinden om een deel hiervan op deze locatie te realiseren”.

FT: “Is er een relatie tussen verkoop Nieuwe Steen 21 en het woonwagenkamp? Is er een clausule als er geen sociale huurwoningen komen?”

HB:” Wijziging van een bestemming is een raadsbevoegdheid. College gaat hier niet over”.

VVD: “Schandalige manier van opereren. Dit is een onderwijsgebouw. Geen overleg met school, met gemeenteraad en bewoners”.

Wethouder Douw: “Dit heeft geen enkel verband met het woonwagenkamp. SOHH heeft ons benaderd hiervoor. Deze aankoop is volkomen normaal”. Zij vervolgt: “We hebben een opdracht van de raad om 250 huurwoningen te realiseren. We hebben weinig grondpositie en deze locatie past goed”.

Het  voorstel aanbevelingen rapport rekenkamercommissie wordt unaniem aangenomen. Motie over Nieuwe Steen 21 is verworpen. Voor: FT, VOCH, HSP, HOP, VVD, HB. Tegen: D66, CDA, GL, SP, PvdA.

De burgemeester sluit de vergadering. Op dinsdag 12 juli is de volgende en laatste raadsvergadering voor het reces.

Met dank aan Webcast.nl en #raadh

Stadhuis Hoorn Stadhuis Hoorn