Raad stelt visie Hoornse binnenstad vast

29-06-2016

Op dinsdag 28 juni stelde de gemeenteraad de ‘Integrale visie voor de Hoornse binnenstad’ vast. Deze visie is in het afgelopen jaar met hulp van de denkkracht en inbreng van inwoners, ondernemers en organisaties tot stand gekomen.


Globale koers voor de toekomst

In de binnensteden in het land is van alles aan de hand; de Hoornse binnenstad is daarop geen uitzondering. De opkomst van het internetwinkelen en het verdwijnen van allerlei bekende winkelketens springen daarbij het meest in het oog, maar er is meer aan de hand.
De ‘Integrale visie voor de binnenstad’ gaat in op deze veranderingen en bepaalt de globale koers voor de toekomst. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar bijvoorbeeld de winkels, het wonen of het parkeren, maar naar al deze onderwerpen in onderlinge samenhang. Met andere woorden: integraal. Deze globale koers vormt vervolgens het uitgangspunt voor toekomstige uitwerkingen per beleidsterrein (detailhandel, horeca, verkeer en parkeren, etc.).


Een binnenstad met diverse functies

De visie wordt opgebouwd op basis van een aantal basisprincipes, de aanwezige ruimtelijke kwaliteiten en een paar functionele uitgangspunten. Het streven is een gemengde binnenstad met veel verschillende functies, een grote flexibiliteit en bereikbaarheid op maat. De visie sluit af met een uitvoeringsparagraaf, waarin duidelijk wordt welke vervolgacties moeten worden gedaan – op de korte, middellange en lange termijn.

 

Stemming raad

Een meerderheid van 18 raadsleden stemde voor de binnenstadsvisie: PvdA, SP, D66, CDA, GroenLinks, de heer Ruppert van VOC hoorn. 14 raadsleden stemden tegen: VVD, de heer Weeda en mevrouw Hakhoff van de VOC Hoorn, Fractie Tonnaer, HOP, Hoorns Belang, Hoornse Senioren Partij en Jong en Oud voor Hoorn.

 

Motie niet aangenomen

Een motie van de Fractie Tonnaer, HOP, Hoornse Senioren Partij, Hoorns Belang, VOC Hoorn en Jong en Oud voor Hoorn om binnen één jaar met plannen te komen voor de herinrichting van het Kerkplein werd niet aangenomen. De fracties van de VVD, D66, PvdA, GroenLinks, CDA en SP stemden tegen, omdat wethouder Bashara duidelijk maakte volgens de geest van de motie te werk te gaan.

Gemeente_Hoorn[1] Gemeente_Hoorn[1]