Noord-Hollanders halen 82.234,08 euro op tijdens Oranje Fonds collecte

30-06-2016

In Noord-Holland hebben collectanten 82.234,08 euro opgehaald tijdens de landelijke collecte van het Oranje Fonds. Een mooie score: alleen Zuid-Holland en Brabant haalden meer op. In totaal leverde de collecte dit jaar 587.676,85 euro op. 1095 organisaties uit heel het land hebben deelgenomen aan de collecteweek die van 17 t/m 21 mei gehouden werd.

 

Sint Pancras

Stichting Philadelphia Zorg uit Sint Pancras zamelde van alle Noord-Hollandse deelnemers het meeste in: maar liefst 1.633,66 euro.  Zij gaan het geld gebruiken om goederen aan te schaffen. Philadelphia is een landelijke zorginstelling die mensen met een verstandelijke beperking begeleidt en hen helpt het beste uit zichzelf te halen.

 

Hoogste opbrengst

De hoogste opbrengst werd dit jaar ingezameld door Stichting tot Behoud van De Korenmolen De Zwaluw uit Hasselt (OV). Zij haalden 2.874,57 euro op. Daarna volgt Korfbalvereniging De Waterpoort uit Sneek met 2.470,29 euro en Stichting Beleef de Keenesluis uit Standdaarbuiten met 2.325,42 euro. 

 

Schiermonnikoog

Ondanks deze prachtige opbrengsten waren de gemeenten waar deze organisaties onder vallen niet de vrijgevigste gemeenten van het land. Schiermonnikoog gaat er met die eer vandoor. Daar werd per bereikte voordeur het meeste geld gegeven aan de collectanten (1,63 euro). De vrijgevigste gemeente van Noord-Holland is Koggenland.

 

Zeeuwen niet ‘zunig’

Uit de cijfers per provincie blijkt dat de Zeeuwen helemaal niet zo ‘zunig’ zijn als altijd beweerd wordt. Per bereikte voordeur gaven de Zeeuwen het meest: gemiddeld 0,31 euro. Hoewel in Zuid-Holland in totaal het meeste geld werd opgehaald (110.457,57 euro), scoort de provincie samen met Flevoland het laagst als we kijken naar relatieve cijfers. In beide provincies werd gemiddeld 0,18 euro per bereikte voordeur opgehaald.  In Noord-Holland werd per bereikte voordeur 0,19 euro aan de collectanten gegeven.

 

Enthousiasme

 “We zijn heel tevreden over het aantal deelnemers en hun enthousiasme. Collectanten hadden de prachtigste verhalen over hun inzamelingsweek. Het heeft ze niet alleen geld, maar ook mooie gesprekken met de mensen achter de voordeuren opgeleverd. Wij kijken nu al uit naar de collecteweek van 2017”, aldus Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds.

 

Collecte

Het was de tweede keer dat het Oranje Fonds een landelijke collecteweek organiseerde. Dit jaar deden twee keer zoveel organisaties mee als in 2015. Deelnemende stichtingen en verenigingen ontvangen de helft van hun opbrengst en besteden dit aan hun doelstelling. Het Oranje Fonds besteedt de andere helft aan sociale organisaties in de provincie waar is gecollecteerd. Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal, geldverkeer) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen besteed aan sociale initiatieven.

 

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met 31 miljoen euro zo’n 9.300 initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Collecte Oranjefonds Collecte Oranjefonds
Oranje Fonds Oranje Fonds