Westfriese gemeenten zorgen op innovatieve manier voor nieuw doelgroepenvervoer

01-07-2016

De Westfriese gemeenten hebben het vervoer van speciale doelgroepen voor de komende vijf jaar geregeld. Het resultaat van deze innovatieve aanbesteding is dat DVG Personenvervoer het vervoer voor leerlingen, cliënten van WerkSaam Westfriesland en jeugdzorgcliënten verzorgt. En dat Zorgvervoercentrale Nederland, de huidige vervoerder, het Wmo-vervoer weer regelt. Door een nieuwe manier van aanbesteden is de kwaliteit van het vervoer voor deze specifieke doelgroepen beter tegen gunstiger tarieven.

 

Omdat de contracten met de vervoersbedrijven op 1 augustus 2016 aflopen, zijn de Westfriese gemeenten samen op zoek gegaan naar vervoerders voor de nieuwe contractperiode. Ze zijn hiervoor een openbare aanbesteding gestart volgens het Prestatie Inkoop principe. Dit houdt in dat de vervoerders zich kunnen onderscheiden door het aanbieden van kansen die de gemeenten kunnen benutten. De gemeenten hebben bij de aanbesteding aangegeven wat het beschikbare budget was voor het onderdeel Wmo-vervoer en voor het onderdeel waar de overige doelgroepen onder vallen. De bedrijven die meededen aan de aanbesteding hadden veel vrijheid om hun aanbod samen te stellen. ‘In vervoersland is dit een nieuwe manier van aanbesteden. We willen als gemeenten de kennis van de markt veel beter benutten en dat kan op deze manier. Nu stellen wij de regels niet op waar ze aan moeten voldoen, maar geven zij aan waar zij kansen en risico’s zien om inwoners van Westfriesland zo goed mogelijk te kunnen vervoeren.’, aldus wethouder Elly Deutekom van gemeente Opmeer.

 

Vervoer voor leerlingen, cliënten WerkSaam en jeugdzorgcliënten

Voorheen verzorgde de gemeente Hoorn het leerlingenvervoer voor de Westfriese gemeenten. Dat wordt nu breder en heet ‘Doelgroepenvervoer Westfriesland’. Voor het vervoer dat op vaste tijden gebeurt is DVG Personenvervoer verantwoordelijk. Daarbij gaat het om vervoer van leerlingen van speciaal onderwijs, cliënten van WerkSaam en jeugdzorgcliënten. In de praktijk zijn het de volgende DVG-franchisenemers die rijden: Taxi Kaijer, Taxi Centrale West-Friesland (TCWF) en Taxi Tromp. Nieuw is dat ze met een app gaan werken. Daarop kunnen (ouders van) reizigers gemakkelijk doorgeven wanneer ze bijvoorbeeld op vakantie of ziek zijn. Dit kan dag en nacht.

 

Wmo-vervoer

Vanaf 1 augustus blijft Zorgvervoercentrale Nederland (ZCN) van BIOS-groep voor de Westfriese gemeenten Wmo-cliënten rijden. De Westfriese gemeenten willen samen met ZCN de reizigers nog meer stimuleren om ook van het openbaar vervoer gebruik te maken, indien nodig onder begeleiding. Ook willen ze de mogelijkheden onderzoeken voor het gebruik van één reizigerspas voor de Wmo-cliënten. Het idee is dat cliënten dan nog maar één kaart nodig hebben om te reizen met Wmo-vervoer, Valys en openbaar vervoer.  

 

Kansen verzilveren

Het contract met zowel ZCN als DVG Personenvervoer geldt voor de komende vijf jaar, met de mogelijkheid om het twee keer met één jaar te verlengen. De vervoerders hebben in hun aanbieding verschillende kansen genoemd die de Westfriese gemeenten kunnen verzilveren. De gemeente Hoorn wil bijvoorbeeld met ZCN elektrische shuttles in drie verschillende wijken inzetten voor korte ritten. Deze zijn vijftien  minuten van te voren te boeken door mensen met een Wmo-vervoerspas en kost 1 euro per rit. ‘We zien hier een grote kans om het vervoer efficiënt en duurzaam te regelen en om voor de reizigers heel flexibel te zijn. De mensen kunnen het snel regelen en hoeven nooit lang in de shuttle te zitten voordat ze op hun plaats van bestemming zijn.’, aldus wethouder Theo van Eijck. De komende tijd wordt hierover meer duidelijk.

 

Foto: ondertekening vervoerscontracten in het Bezoekerscentrum Varend Erfgoed door van links naar rechts:  algemeen directeur Wim Brouwer van DVG Personenvervoer, wethouder Theo van Eijk (gemeente Hoorn), wethouder Elly Deutekom (gemeente Opmeer), directeur Marjolijn Dölle van WerkSaam Westfriesland en directeur Laurens van Remortele van Zorgvervoercentrale Nederland.

ondertekening overeenkomst doelgroepvervoer ondertekening overeenkomst doelgroepvervoer
Gemeente_Hoorn[1] Gemeente_Hoorn[1]
DVG personenvervoer logo DVG personenvervoer logo
ZCN zorgvervoer logo ZCN zorgvervoer logo