Hoe kan ik maden in mijn afvalcontainer voorkomen?

19-07-2016

Maden, niemand houdt ervan, maar soms komen ze in uw container terecht. Zeker in de zomer als het warm en broeierig weer is, is de kans groter dat u maden in de container aantreft. Vooral keukenafval en etensresten veroorzaken maden.

Keukenafval en etensresten hoort in de groene container voor gft en etensresten. Deze container wordt, net als voorheen, iedere twee weken geleegd. Om maden te voorkomen kunt u etensresten verpakken in biologisch afbreekbare zakjes en in de groene container doen.

Afbreekbare zakken voor groene container

Deze speciale zakken zijn verkrijgbaar in de supermarkt. Daarmee voorkomt u dat vliegen bij het afval kunnen komen en er eitjes in leggen en tot maden uitgroeien. En ook voorkomt u dat er stank uit de container komt. Deze afbreekbare zakjes breken pas af als het afval bij HVC op de groene afvalberg ligt en dus nog niet in de container. 

Waar houden maden niet van?

Als er al maden in en rond uw rolcontainer kruipen, zijn er een aantal mogelijkheden om de maden te verwijderen:

·  Zet de rolcontainer open en laat de vogels in uw tuin de maden opeten;

·  Heeft u last van maden en de bak is net geleegd? Reinig de rolcontainer dan direct grondig met azijn. Want ook al lijkt de rolcontainer schoon, er blijven altijd vliegeneitjes achter die je met het blote oog niet ziet. Na deze reinigingsbeurt strooit u wat zout in de rolcontainer.

Andere tips

· Zet de rolcontainer niet in de volle zon, maar probeer een schaduwrijke plek in uw tuin te reserveren;

· Laat de deksel op een kiertje staan (stop een takje ertussen). Dit zorgt ervoor dat bacteriën minder snel rotting veroorzaken;

· Maak uw rolcontainer regelmatig schoon met een borstel en water met azijn;

· Gebruik vuilniszakken (240 lite) om viezigheid en stank te voorkomen. Deze zijn er ook in een biologisch afbreekbare variant voor de groene container;

· Een krant onderin de rolcontainer helpt de bodem schoon te houden;

· Strooi zout in een schone container;

· Er zijn speciale rolcontainer-reinigingsbedrijven die op regelmatige basis aan huis uw rolcontainer komen reinigen;

· Laat als u op vakantie gaat lege containers achter. Of vraag aan uw buren of zij uw containers aan de weg willen zetten.

Bron www.hoorn.nl

Groene container Groene container

Reacties
Reactie: (zonneveld)
2-8-2016, 13:19
Ik zoek nog een gemeente die met mijn idee aan de slag gaat Ik heb mijn kliko's zo aangepast dat de lucht dicht afsluiten dus geenstank en geen maden WAAROM worden alle kliko's niet zo aangepast Er moet alleen een ander deksel op BESTE GEMEENTES IK DENK DAT VEEL BURGERS HIER BLIJ MEE ZULLEN ZIJN EN DUUR IS HET NIET

Reactie: (Tineke de jong)
24-7-2016, 13:33
Het lijkt wel een grote open lucht vuilnisbelt met al die vieze stinkende bakken in de wijken van Hoorn het is toch een schande voor je stad dat men dit z beslist heeft voor die paar rotcentener zijn talloze manieren om hat afval goedkoper te verwerken dat weet de gemeenteraad ook wel. Ze leggen alle pijn liever bij de inwoners.

Reactie: (Pieter)
20-7-2016, 23:22
En dan ons weer op kosten jagen door speciale zakken te kopen. Laat de gemeente maar deze zakken gratis leveren aan de bewoners van Hoorn. Wij betalen al genoeg als inwoners van Gemeente Hoorn.

Reactie: (Jan de vries )
20-7-2016, 19:19
Dat valt nog te bezien, in feite zijn ze gewoon in dienst van de inwoners van Hoorn aangezien de salarissen door ons betaald worden. Als de meerderheid tegen is heeft men het gewoon uit te voeren zo niet straffen we ze gewoon af bij de volgende verkiezingen, het is kiezen of delen heel eenvoudig.

Reactie: (Pieter)
20-7-2016, 14:52
Duidelijk bedacht door onbekwame mensen die er geen verstand van hebben binnen de raad. Het is gewoon wat Jan schrijft: een slecht idee en niet over nagedacht. Terugdraaien Jan, dat doen ze echt niet hoor, daar zijn ze te slap voor.

Reactie: (Gerry Blokdijk)
20-7-2016, 09:02
Helemaal mee eens Jan. Bij ons in de wijk staan de nieuwe containers (oranje deksel) allemaal open omdat ze prop vol zitten met vuil. Dit vraagt om problemen met ongedierte.

Reactie: (Jan de vries)
20-7-2016, 08:51
De beste tip : vaker ophalen niet de bewoners opzadelen met deze ridicule besparing en door de politiek veroorzaakte stankoverlast. Slecht idee en niet goed over nagedacht. Gewoon jullie verlies nemen en terug draaien. Dit werkt gewoon niet. Kost ook zetels straks bij de volgende verkiezingen.