Gehoorschade bij jongeren in Noord-Holland Noord

21-07-2016

Nieuwsfeit: Jaarlijks lopen 20.000 jongeren in Nederland gehoorschade op door harde muziek. Vaak is de gehoorschade onomkeerbaar, met als gevolg levenslange handicaps, zoals oorsuizingen, geluidsvervorming en gehoorverlies. Dit kan leiden tot aandacht- en leerproblemen, sociaal isolement en zelfs tot levenslange arbeidsongeschiktheid. Met de juiste preventieve maatregelen is dit te voorkomen. GGD Hollands Noorden heeft onderzoek gedaan hoe groot dit probleem in Noord-Holland Noord is en draagt praktische en lokale maatregelen aan.

 

Wat is de schade?

Uit de resultaten van het EMOVO-onderzoek, gehouden onder jongeren van 13 tot en met 16 jaar, blijkt hoe groot het probleem is. Lees hieronder een samenvatting van de onderzoeksresultaten over gehoorschade, of bekijk de infographic.

· Ongeveer de helft van onze jongeren (17.800) heeft soms tot vaak gehoorproblemen, zoals oorsuizen, piep, of een doof gevoel, na het bezoeken van een uitgaansgelegenheid.

· Harde uitgaansmuziek geeft 2x zo vaak klachten als muziek via een persoonlijke muziekspeler.

· De resultaten in onze regio komen sterk overeen met de resultaten in een stedelijke omgeving. Dit bevestigt dat we te maken hebben met een landelijk probleem.

· Het percentage jongeren dat gehoorklachten heeft is in de vierde klas hoger dan in de tweede klas.

 

Bestrijding van gehoorschade

Oorsuizen, piep in je oren, of een doof gevoel zijn signalen voor beginnende gehoorschade. Een groot deel van onze jongeren ervaart deze problemen soms tot vaak en loopt dus een verhoogd risico voor het oplopen van levenslange gehoorschade. In de vierde klas ervaren jongeren vaker klachten, dan in de tweede klas. Dit is logisch omdat deze groep zich al langer kan blootstellen aan harde (uitgaans)muziek. Jongeren zijn zich vaak slecht bewust van het risico op gehoorschade dat ze zelf lopen. Bovendien gaan ze er ten onrechte van uit dat anderen voor hun ‘oorveiligheid’ zorgen. Er bestaat echter geen landelijke regelgeving voor de bescherming van het gehoor van uitgaanspubliek. GGD Hollands Noorden heeft daarom, in samenwerking met GHOR/Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, lokaal uitvoerbare maatregelen opgesteld voor gelegenheden, zoals evenementen en festivals. Deze maatregelen bieden bescherming aan onze jongeren tegen levenslange gehoorschade:

· Stel een maximum muziekniveau in. Binnen 92 dB(A), buiten 100 dB(A), activiteiten gericht op jonge kinderen maximaal 88 dB(A)  (conform standpunt GGD GHOR Nederland)

· Toon actuele geluidsniveaus (decibeldisplays)

· Scherm geluidsboxen af

· Verstrek goede oordoppen

· Creëer Geluidsluwe zones/gehoorpauzes

GGD GGD

Reacties
Reactie: (Frits Bruin)
24-7-2016, 14:22
Wat een vreemd 'scheef land' is Nederland toch ook: Automobilisten mogen, om letsel te reduceren/voorkomen bij ongeluk, niet zonder gordel rijden. Auto's zonder gordels zouden afgekeurt worden. Maar autorijden met buitensporig dreunende 'gettoblasters' -je ziet/hoort dagelijks van dit soort asociale idioten rijden- , waarbij sirene's/claxons niet hoorbaar zijn, er overlast is voor de omgeving, en zij zelf kans hebben op blijvende gehoorschade, is dan weer niet bij wet verboden. Er zijn slechts waarschuwingsberichten zoals hierboven. Kortom: Gordel dragen is preventief verplicht. Maar is er een gehoorschade-oploop-proces gaande, dan is dat de vrije keus van de bestuurder. Ik zou zeggen: Zware geluidsinstallaties in auto's verbieden, en alleen lichte 'standaard muziekspelers' toestaan. Meenemen in de APK, en bekeuren bij overtreding, net als bij rijden zonder gordel.