Speciale schrijfles op linkshandigendag in het Zuiderzeemuseum

22-07-2016

Op zaterdag 13 augustus is het internationale linkshandigendag en worden er in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen speciale schrijflessen gegeven. In het Schooltje Kollum in het buitenmuseum bevinden zich twee klaslokalen, een daarvan toont een schoolsituatie van omstreeks 1930. Naar schatting is acht tot dertien procent van alle mensen is linkshandig. Dat zijn in elke klas gemiddeld zo’n drie kinderen. Tot de zestiger jaren, de tijd van de kroontjespen en van het schooltje Kollum, werden linkshandige kinderen gedwongen om met rechts te schrijven. Soms met harde hand en vrijwel altijd met een belabberd handschrift als resultaat. Tegenwoordig weten we beter: ook linkshandigen kunnen vlot en netjes leren schrijven. Dat vereist echter wel een aangepaste techniek, speciale leermethoden én specifieke instructies. Op deze linkshandigendag worden er daarom speciale schrijflessen gegeven voor linkshandigen.

De schoonschrijflessen vinden plaats om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Tijdens deze lessen leer je hoe je met links ‘schoon’ schrijft zonder vlekkende inkt, spetters of beschadigd papier. Gedurende de dag kunnen bezoekers in de schoolbanken aanschuiven, maar vol is vol. Alleen door je van tevoren hier aan te melden, ben je verzekerd van een plekje én ontvang je gratis entree tot het museum op zaterdag 13 augustus.

Internationale linkshandigendag
Deze dag is in 1976 in het leven geroepen door de Amerikaan Dean R. Campbell, oprichter van de belangenvereniging van linkshandigen. De ongemakken waar linkshandigen dagelijks mee te maken hebben waren de aanleiding. Initiatiefnemer van de dag in Nederland is Sander Reijn. Samen met zijn vrouw Sandrine Mellema runt hij de enige Linkshandigen Winkel op internet van Nederland. Tijdens het zoeken naar artikelen voor linkshandig gebruik stuitte hij op vele mythen en eigenaardigheden, waaronder het bestaan van een dag voor linkshandigen. Wetenschappers weten niet hoe het komt dat iemand linkshandig is. Het ‘hoe’ en het ‘waarom’  van linkshandigheid is een groot mysterie omgeven door vele mythen. Zo zouden linkshandigen korter leven dan rechtshandigen, eerder boos worden, creatiever zijn en intelligenter. Onlangs verscheen het bericht dat er in de winter meer linkshandige mannen dan vrouwen worden geboren.

Voor meer informatie en wetenswaardigheden over linkshandigheid
Sander Reijn, telefoonnummer: 06-22404719
www.linkshandigendag.nl (http://www.linkshandigendag.nl)

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.
In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisorhet museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.www.zuiderzeemuseum.nl  (http://www.zuiderzeemuseum.nl ).

Schrijfles op linkshandigendag in het Zuiderzeemuseum_Foto Frank Bedijs Schrijfles op linkshandigendag in het Zuiderzeemuseum_Foto Frank Bedijs
Schrijfles in Schooltje Kollum_Foto Frank bedijs Schrijfles in Schooltje Kollum_Foto Frank bedijs