Ransomeware of te wel het gijzelen van uw computer

25-07-2016

Vanwege het toenemend gevaar van ransomeware waarbij de computer als het ware gegijzeld wordt en je geld moet betalen om weer bij je bestanden te kunnen, besteedt ook HoornGids hier aandacht aan. Niet om u bang te maken, maar om bewust te zijn van het gevaar en tips wat u daar tegen kunt doen.

De website Nomoreransom.org (http://Nomoreransom.org) is opgezet in samenwerking van de Nationale Politie met Europol om ransomeware terug te dringen.
Mocht u slachtoffer zijn geworden van gijzeling van uw pc dan kunt u (via een andere computer) op deze site tools vinden die helpen bij het verwijderen daarvan.
De politie werkt hiervoor samen met beveilingingsbedrijven Kaspersky Lab en Intel Security.

Ransomware is een vorm van malware die de bestanden op een computer versleutelt, zodat ze niet meer te gebruiken zijn. Er wordt geld gevraagd om uw bestanden weer toegankelijk te maken.
 

Er kwamen encryptiesleutels in het bezit van beveiligingsbedrijven toen een server die werd gebruikt door criminelen werd ingenomen, waardoor sommige vormen van ransomeware via de politiesite ongedaan kunnen worden gemaakt.
 

De afgelopen tijd is ransomeware wereldwijd flink gegroeid van 131.000 naar 718.000 meldingen in de periode 2015-2016. Volgens Kaspersky Lab is ransomeware In Nederland nog harder gegroeid: van 814 naar 9.967. 

 

Ransomeware kunt u krijgen door op een bijlage van een e-mail te klikken. De remedie is om nooit bijlagen van onbekende afzenders te openenen, maar dergelijke mails onmiddellijk te wissen.


Maak van de inhoud van uw pc altijd regelmatig backups op een andere disk dan in uw pc zit. Er zijn USB disks verkrijgbaar die zeer geschikt zijn voor dit doel. Mocht u onverhoopt het slachtoffer worden van ransomeware en er geen andere mogelijkheid is dan de harddisk te formatteren, dan kan na het opnieuw installeren van het besturingssysteem op uw pc, op relatief eenvoudige wijze de niet besmette gebackupte gegevens van de externe disk naar uw nieuwe installatie worden gekopieerd. U heeft dan weer een ’schone’ computer met al uw bestanden terug.

In elk geval: betaal nooit, het is niet eens zeker dat u al uw bestanden terugkrijgt.

Ransomeware Ransomeware
Ransomeware VOORBEELD Ransomeware VOORBEELD