27 juli: start maaien waterplanten Hoornsche Hop

26-07-2016

De provincie Noord-Holland en de gemeenten Hoorn, Edam-Volendam en Waterland gaan ook in 2016 en 2017 waterplanten te maaien in het Hoornsche Hop. De werkzaamheden voor deze zomer gaan op woensdag 27 juli van start. In totaal wordt 115 hectare waterplanten gemaaid, verdeeld over zeven maaigebieden.

Waarom worden waterplanten gemaaid?
In de ondiepe delen van het Markermeer, waar het Hoornsche Hop deel van uitmaakt, groeien veel waterplanten. Deze zorgen voor schoon en gezond water en voor natuurlijk en biologisch evenwicht in het water.

Het Hoornsche Hop is ook een populair vaargebied in het Markermeer en de recreatievaart heeft veel last van waterplanten. Vooral fonteinkruid kan tot aan het wateroppervlak groeien, in de schroef terecht komen of aan de kiel of het roer blijven hangen. Er zijn meldingen dat de velden van waterplanten steeds groter worden, vooral tussen Edam-Volendam en Hoorn.

Gezamenlijke aanpak
Om het gebied aantrekkelijk te houden voor de recreatievaart en de havens bereikbaar en bevaarbaar te houden, zijn hier vorig jaar voor het eerst waterplanten gemaaid. Ook deze zomer vinden maaiwerkzaamheden plaats.

Vanaf eind juli wordt in totaal 115 hectare waterplanten gemaaid; dat is 40 hectare meer dan vorig jaar. De werkzaamheden nemen ongeveer 1,5 week in beslag. De kosten zijn voor rekening van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Hoorn, Edam-Volendam en Waterland. De uitvoering is in handen van visserijbedrijf Wormsbecher, een bedrijf uit Harderwijk dat ervaring heeft met het maaien van waterplanten op grote wateren en ook vorig jaar de maaiwerkzaamheden in het Hoornse Hop heeft uitgevoerd.

Elke drie jaar brengt Rijkswaterstaat de waterplantenvelden in het gebied in beeld door middel van karteringen met een boot. Ook dit jaar is deze inventarisatie uitgevoerd. Rijkswaterstaat heeft de gegevens beschikbaar gesteld zodat deze gebruikt konden worden voor de maaiwerkzaamheden.

Wethouder De Jong van de gemeente Hoorn: “De waterplantenoverlast heeft een nauwe relatie met de luwtemaatregelen die Rijkswaterstaat naar verwachting in 2018 uitvoert. Met het verlengen van de maaipilot zetten we een belangrijke tussenstap naar structureel beheer van de waterplanten. Wij zijn van mening dat Rijkswaterstaat daar ook aan bij moet dragen.”

Inventarisatie en maaigebieden
Op basis van de inventarisatie en de meldingen bij het centrale meldpunt voor overlast zijn zeven maaigebieden aangewezen waar de overlast het grootst is. Bij Schardam en Warder worden richting het diepere water twee geulen gemaaid.  Dat gebeurt ook op de route tussen Edam-Volendam en Hoorn, waaronder een groot gebied dat fungeert als wedstrijdgebied voor de watersport. Verder wordt op een aantal plekken gemaaid waar velden waterplanten met hoge dichtheden liggen.

Het maaien van 115 hectare op de gekozen locaties heeft geen nadelige invloed op de ecologie in het Markermeer. De maaigebieden met bijbehorende coördinaten zijn te vinden op de website van de gemeente Hoorn.

Meldpunt
Via www.hoorn.nl/overlastwaterplanten (http://www.hoorn.nl/overlastwaterplanten) kunnen waterrecreanten overlast die zij ervaren digitaal melden. Mede op basis van de meldingen is bepaald waar deze zomer gemaaid wordt. Ook tijdens en na het maaien blijft het mogelijk om overlast van waterplanten te melden.

Gemeente Hoorn Gemeente Hoorn