De Onafhanklijkennu expositie in Galerie Wim Zwijsen

Expositie periode: 3 sept. – 1 okt. 2016

Kunstenaars: Roland Broekhuis, Mirjam De Nijs, Berty Sieverding, Ben Vollers, Marina Wortel.

De Onafhankelijkennu is een vereniging van beeldend kunstenaars in Amsterdam. De vereniging is opgericht in 1912 en heeft een belangrijke rol gespeeld in de omslag in de beeldende kunst die aan het begin van de twintigste eeuw plaatsvond. Uit verzet tegen de gevestigde denkbeelden, streefde de Onafhankelijken naar vrijheid in werken en in exposeren. www.deonafhankelijkennu.nl (http://www.deonafhankelijkennu.nl)

Roland Broekhuis is gefascineerd door de energie die aan het bestaan ten grondslag ligt en zich op allerlei manieren manifesteert. Op moleculair niveau: krioelende cellen waarin zich raadselachtige processen afspelen. Maar evengoed in de sociale interactie tussen mensen en culturen. De doeken met hun indringende kleuren en het reliëf van de talloze streepjes verf maken al deze dynamieken tastbaar. Ze roepen vitaliteit op en tegelijk verstilling, ze dagen uit en brengen tot rust, om niet te zeggen troost. www.rolandbroekhuis.nl (http://www.rolandbroekhuis.nl).

Mirjam de Nijs maakt abstracte beelden van steen waarin behalve kracht ook zachtheid en emotie schuilt. De beelden getuigen van hun natuurlijke oorsprong; de beeldhouwster benadrukt het eigen karakter van de Albast, Marmer, Hardsteen of Graniet. Daaraan voegt zij vanuit een artistiek proces cultuur toe die expressief en veelzijdig is. Herkenbaar als haar handschrift in steen. Beweging is een belangrijk thema in het werk van Mirjam, net als verbondenheid. In de meest recente beelden die in deze expositie centraal staan, is het organische karakter van de vormen verrassend. Natuur en planten zijn een belangrijke inspiratiebron voor de beeldhouwster. Beitelsporen zijn als bladnerven, stevige volumes en frêle vormen wisselen elkaar af. Steen biedt zelfs ruimte aan planten en water. www.beeldenvansteen.nl (http://www.beeldenvansteen.nl).

Berty Sieverding maakt graag mensen in keramiek. Vooral de humor in het dagelijkse leven heeft mijn aandacht. Wat dat betreft teken ik er vaak op los.( ik teken vaak nog model, dat houdt me scherp). Meestal is mijn werk voornamelijk zwart wit waardoor het werk een grafische uitstraling heeft. Soms lijkt het op een driedimensionaal stripverhaal, ook hier en daar aangevuld met  tekst. Mijn werk is echt keramisch dat wil zeggen uitgaande van een kluit klei bewerkt tot een grove holle vorm. Dan ga ik verder  door duwen en drijven tot de uiteindelijke vorm, zoals een zilversmid dat doet. Deze vorm beschilder ik met engobe, en dan teken ik erop en kras erin( sgraffito). Hier en daar gebruik ik wat asglazuur. Ik stook het werk hoog tot steengoed ,waardoor tekening en kleivorm een geheel worden. www.bamsi.nl (http://www.bamsi.nl).

Ben Vollers is een lyrisch-abstract kunstschilder met een passie voor moderne beeldende kunst en de klassieke cultuur. Hij heeft zich ontwikkeld tot een abstract schilder, die spontaan en intuïtief werkt vanuit zijn gevoel, zoals de Amerikaanse abstract-expressionisten van de 2e helft van de 20e eeuw. Hij werkt met acryl en olieverf op doek en papier, met kwast, palet- en plamuurmes, met krassen, vegen, graffiti, en automatisch schrift. Zijn vormenwereld is echter die van de klassieke oudheid. De liefde voor mythologieën heeft hem meermaals op ontdekkingstocht naar het Middellandse Zee gebied gevoerd. Het sublieme primitivisme en de houtsnijwerken van de Papoea’s hebben hem tevens gefascineerd. Dit amalgaam van primitivisme, modernisme en klassieke beeldenrijkdom hebben zijn kunst gevormd. www.benvollers.com (http://www.benvollers.com).

Marina Wortel groeide op in een gezin waar kunst een belangrijke rol vervulde.  Mede daardoor heeft zij zich ontwikkeld tot kunstenares. Mede, want ook haar reizen in Azië zijn van invloed geweest op haar werk. Marina schildert abstract en gebruikt daarbij vooral haar eigen technieken. Dat past haar, als autonoom mens en als autonome kunstenares.  Kunstenaars zijn per definitie gevoelsmensen,  abstracte kunstenaars zijn dat bij uitstek.  Zo is ook Marina Wortel. In haar schilderijen betrekt zij haar grote verbeeldingskracht die ze vervolgens uitbeeldt op  haar eigen wijze, volkomen authentiek.  Over abstracte kunst lopen meningen uiteen. Aan de ene kant zien mensen er niets in, aan de andere kant juist wel. Als je goed kijkt en je fantasie laat spreken, zie je veel in de kunstwerken van Marina Wortel. Zij geeft deels een kijkje in zichzelf, in de mens en kunstenares die ze is.  Dat doet ze in de vorm van abstract expressionisme.  Bijzonder expressief en daarbij laat ze ruimte voor de beleving van de kijker naar haar kunst. Daarin ligt haar grote kracht. Ze reikt aan en biedt anderen gelegenheid om zichzelf te ontdekken in haar schilderijen. www.em-ha-em-art-productions.nl (http://www.em-ha-em-art-productions.nl).

Expositie De Onafhankelijkennu

Galerie Wim Zwijsen

Mosterdsteeg 8 1621 HR Hoorn

0229-219256

galeriezwijsen@gmail.com (mailto:galeriezwijsen@gmail.com)

www.galeriezwijsen.nl (http://www.galeriezwijsen.nl)

Open: wo. t/m za 14.00 – 18.00 uur en op afspraak

en tijdens de cultuurroute 1e zondag van de maand

Uitnodiging expositie Uitnodiging expositie