Schriftelijke vragen VVD Hoorn over geluidsoverlast A7 bij Grote Waal

13-08-2016

De VVD fractie van Hoorn heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W over de geluidsoverlast van de A7 voor de bewoners van de Grote Waal. Als volgt:

 

Aan College van Burgemeester en Wethouders

Postbus 603

1620 AR Hoorn


Betreft: artikel 36 vragen geluidsoverlast Grote Waal door verkeer A7

Hoorn,  12 augustus 2016


Geachte College,

Al vele jaren klagen bewoners van de Grote Waal over geluidsoverlast van het verkeer op de A7. Uiteindelijk is er jaren geleden een pover houten geluidschermpje geplaats dat nauwelijks effect heeft om de overlast te beperken.

Inmiddels blijkt dat bij de op- en afritten bij Avenhorn en Hoorn Noord er langs dit traject deugdelijke geluidschermen zijn geplaatst. Het stuk langs de Grote Waal is echter niet meegenomen. Omdat dit de VVD fractie nogal bevreemdde heeft onze fractie op 28 juni jl. een ambtelijke vraag hierover gesteld. (zie bijlage) Waarom wel langs het hele traject van Avenhorn tot en met Hoorn Noord, maar niet op het stuk bij de Grote Waal. Het antwoord was dat er wettelijk geen verplichting is om betere geluidswering aan te brengen en daarom wordt er niets gedaan, is onze conclusie.

Alhoewel er dus kennelijk geen wettelijke noodzaak is om goede geluidswering aan te brengen neemt dat niet weg dat heel veel bewoners van de Grote Waal dagelijks last hebben van het geluid vanaf de A7. Men klaagt daar ook al heel lang over. Dit werd vanmorgen nog eens bevestigd in een artikel in het Noord-Hollandsdagblad. De actiegroep “Stop geluidsoverlast A7” zoekt de publiciteit en is actief. Van de heer Schrik van deze actiegroep hebben wij begrepen dat er op korte termijn een brandbrief naar Rijkswaterstaat gaat met het dringende verzoek om ook een degelijk geluidsscherm langs de A7 te plaatsen ter hoogte van de Grote Waal.

De VVD fractie heeft over dit onderwerp de volgende vragen:

1. Heeft het College in het verleden actie ondernomen om Rijkswaterstaat ertoe te bewegen afdoende geluidswering langs de A7 aan te brengen en zo ja wanneer en hoe heeft u dit gedaan? Wat was de reactie van Rijkswaterstaat?

2. Bent u op de hoogte van het voornemen van de actiegroep “Stop geluidsoverlast A7 Grote Waal” om op zeer korte termijn een dringend verzoek te gaan doen aan Rijkswaterstaat om alsnog afdoende geluidswering langs de A7 ter hoogte van de Grote Waal aan te brengen?

3. Ondersteunt het College het dringende verzoek van de actiegroep aan Rijkswaterstaat en zo ja hoe gaat u dit doen.

4. Bent u bereid om er ook als gemeente Hoorn op korte termijn bij Rijkswaterstaat op aan te dringen om afdoende geluidswering te plaatsen bij de Grote Waal met verwijzing naar de goede schermen bij de op- en afritten Avenhorn en Hoorn-Noord?

Graag uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Bert van Dijkhuizen.

 

Bijlage: ambtelijke vraag en antwoord 28 juni jl.

Bijlage:

Ambtelijke vraag VVD fractie 28 juni 2016 over geluidsschermen op de A7

Zoals bekend is het scherm ter hoogte van de Grote Waal een schamel houten hekje wat niet veel geluid tegenhoudt.

Bij de werkzaamheden van de Westfriesiaweg en de oprit bij Avenhorn worden/zijn nu allerlei mooie degelijke schermen aangelegd. Zo ook langs de A7 ten noorden van de aansluiting met de Westfrisiaweg.

De VVD fractie zou graag weten hoe het komt dat er overal van die degelijke schermen worden aangelegd en dat men het stukje bij de Grote Waal niet doet.

Ambtelijk antwoord op 29 juni 2016

Wanneer een wegbeheerder een weg aanpast (reconstrueert) moet deze voldoen aan de wettelijke regels rondom geluid. Dat betekent dat ter plaatse van de reconstructie geluidsonderzoek wordt gedaan en wanneer nodig geluidswerende voorzieningen worden getroffen. In dit geval is de aansluiting Avenhorn aangepast waardoor er sprake is van een reconstructie. Ter plaatse van die veranderingen aan de weg is een geluidsonderzoek gedaan. Uit dat onderzoek is naar voren gekomen dat geluidswerende voorzieningen nodig zijn. Daarom zijn daar ter plaatse geluidsschermen geplaatst.

Datzelfde geldt ook voor de aansluiting Hoorn-Noord en het tracé van de Westfrisiaweg. Daar is ook sprake van een reconstructie en is geluidsonderzoek gedaan. Op plekken waar de weg verandert, worden dan geluidswerende voorzieningen geplaatst.

De A7 ter hoogte van de Grote Waal wordt niet gereconstrueerd. Hierdoor is het dus wettelijk gezien niet verplicht om geluidswerende voorzieningen aan te brengen. Alleen wanneer sprake is van een aanpassing van de weg, bijvoorbeeld een extra rijstrook, dan is een onderzoek naar het geluid wel nodig.

VVD VVD

Reacties
Reactie: (cees van der maat)
24-8-2016, 08:48
Geluid gaat dwars door die houten schutting heen en is in de loop van de tijd ook nog eens verzakt De snelheid op het gedeelte bij de stad moet van 130 naar 100 km per uur wat algauw 20 decibel scheelt

Reactie: (Jan van Leek)
23-8-2016, 20:10
Bij een nat wegdek en wind vanuit het (noord)westen is het geluid van de A7 in de hele stad te horen, tot in de Kersenboogerd aan toe. Een goede geluidswal is zeker geen overbodige luxe.

Reactie: (krel)
19-8-2016, 08:05
De Vereniging Van Dieven heeft zelf de hand gehad aan dat lullig houten schuttinkje.

Reactie: (dirk)
16-8-2016, 06:49
Gelukkig heeft het woonwagenpark bij de Bobeldijk hier allemaal geen last van maar van hun actiegroep daar schijt de politiek bagger van, kan je zien hoe dingen werken en hoe laf de volksvertegenwoordigers zijn.

Reactie: (Dirck)
15-8-2016, 16:32
Welk deel Grote Waal? De Oliemolen waar ik ooit woonde was meer geluidsoverlast dan Windmolen bij vrienden. De geluidsmeter in de camera liet duidelijk het volume zien en het park dempt dus prima. Maar ook het treintje in de achtertuin was nog erger en 4x per uur heen en weer en daar is niets tegen te doen. Dus 8x per uur waren de auto's niet te horen en een geluidswal langs de spoorbaan en misschien had ik dan wel die ruime huizen gekocht....

Reactie: (Bas Anepool)
15-8-2016, 11:12
Geluidshinder vanaf de A7 is massief, ook waar ik woon aan de rand van de Lijndraaier. Een voortdurende muur van geluid door voortrazende auto's en motoren, 's Morgens wordt ik er vaak door uit mijn slaap gehaald - half vier vind ik nogal vroeg- en het gaat door tot diep in de nacht. Aangezien de wind meestal west, noordwest staat, is de hinder bijna dagelijks vrij groot. Aan de ene kant de herrie van de provinciale weg, vooral die fijne motoren [ je hoort ze tot het geluid ergens op de A7 verdwijnt]. De hinder/ hopeloze herrie is nog meer toegenomen door de verhoogde maximum snelheid naar 130 km, die voor veel weggebruikers nog niet hard genoeg is, waardoor nog meer hinder ontstaat en het kappen van de vele bomen bij het missiehuis en het ontstaan van een nieuwe wijk achter het Van der Valk hotel, ook daar vele bomen weg en de daar geplaatste geluidswal helpt misschien voor de wijk er direct achter, maar voor onze woonwijk niet. Het geluid ploft nu tegen de geluidswal aan en wordt keurig netjes over het Keern en de woonwijken daarachter gedropt. De snelheid op de A7 langs Hoorn terug naar 100 km - en graag handhaven -, op de provinciale weg naar de 50 km. Lagere snelheid scheelt veel tegen overlast. Er wordt door en langs woonwijken gereden, dit is blijkbaar ons gemeentebestuur ontgaan in de afgelopen jaren. En kom niet aan met, dan doe je je ramen maar dicht...

Reactie: (Lucia Spitteler)
15-8-2016, 09:51
Vanwege t mooie weer stond mijn slaapkamerraam open vannacht. De hele tijd hoorde je het geruis en gezoef, en af en toe flink harder, van de autos op de snelweg. Ik woon op de Papiermolen. dat is op de rand van de Grote Waal, praktisch tegen het landje van Naber aan. En toch hoor ik de snelweg. Graag aktie!!! graag een solide afdoende geluidswal!!!

Reactie: (cees van der maat)
15-8-2016, 09:11
ja . Het antwoord was negatief

Reactie: (Jan Floris)
14-8-2016, 21:50
Kan de VVD de eerste vraag die zij stelt niet zelf beantwoorden. In het verleden toen de beslissingen over de geluidswering werden genomen zat zij immers zelf in het college. (Dit is de eerste vraag: Heeft het College in het verleden actie ondernomen om Rijkswaterstaat ertoe te bewegen afdoende geluidswering langs de A7 aan te brengen en zo ja wanneer en hoe heeft u dit gedaan? Wat was de reactie van Rijkswaterstaat?)