Ontmoetingsgroep ‘Jonge weduwen’

18-08-2016

Ben je weduwe? En moeder van opgroeiende kinderen? Dan ben je van harte welkom bij de ontmoetingsgroep voor jonge weduwen.


’Ik wilde ik kon u iets geven tot troost diep in uw leven, maar ik heb woorden alleen, namen, en dingen geen’. Herman Gorter
Je had je leven zo anders bedacht… Maar dan rukt die slopende ziekte je lief, je maatje, je collega-ouder weg. Het voelt alsof je in een andere dimensie terechtkomt: het leven gaat door, maar in jou staat het leven stil.

 

Elke weduwe rouwt op haar eigen manier en vindt haar eigen weg in die nieuwe werkelijkheid. Maar er is ook zo ontzettend veel hetzelfde. Want gemis is gemis, verdriet is verdriet, bang of boos is bang of boos, en moe is zo moe. En dan nog al die vragen en onzekerheden. Doe ik het goed? Hoe moet het met mijn huis? De opvoeding? Het verdriet van mijn kinderen? Mijn schoonfamilie?
En dan… (her)vind je je kracht, zoek je naar nieuwe wegen, voel je levenslust en verwarring. Je gaat heen en weer. Een stap vooruit en twee stappen terug, of andersom. Je bouwt je leven opnieuw op en gaat van overleven naar leven. Je grote verlies is een werkelijkheid die voortaan bij jouw leven hoort en die je op verschillende niveaus steeds weer zult tegenkomen.

 

Het kan soms lijken alsof jij als jonge weduwe de enige bent, want rouw is onzichtbaar. Bij de ontmoetingsgroep voor jonge weduwes in Pisa mag je jouw rouw ‘zichtbaar’ maken. Mag het er zijn. En maakt het niet uit wanneer je lief is overleden, want de dood duurt een leven lang. Ontmoeting met lotgenoten biedt (h)erkenning en dat blijkt telkens weer positief te werken. Je ervaart dat je niet de enige bent en de ander vaak met dezelfde zaken worstelt; dat geeft steun.

 

Onderwerpen die in de groep aan bod kunnen komen: hoe pak je je leven zonder partner weer op, reacties vanuit je omgeving, hoe ga je om met je eigen verdriet en gemis en dat van je kinderen? Hoe ben je vader en moeder tegelijk? De leden van de groep bepalen grotendeels welke onderwerpen besproken worden; behoefte en actualiteit zijn daarbij leidend.
Naast uitwisselen van ervaringen kan er ook ruimte gemaakt worden voor andere invulling van de bijeenkomsten, bijvoorbeeld een gezamenlijk uitje, ontspanning, creativiteit, enzovoort.

 

Wanneer: elke laatste maandagavond van de maand van 19.30 tot 21.30 uur.
Bijdrage: € 5,- incl. koffie en thee
Begeleiding: Marcia Schouten (gastvrouw in Inloophuis Pisa en jonge weduwe) en Anneke Betten (gastvrouw in Inloophuis Pisa). Na aanmelding vindt er een kort kennismakingsgesprek plaats.

 

Informatie en/of aanmelden
Meer weten over de vele activiteiten, data en tijden? Kijk eens op www.inloophuispisa.nl (http://www.inloophuispisa.nl).
Aanmelden voor onze activiteiten kan via administratie@inloophuispisa.nl (mailto:administratie@inloophuispisa.nl) of (tijdens openingstijden) telefonisch via 0229 - 75 85 31.
En natuurlijk kunt u ons volgen op Facebook.

Ontmoeting Ontmoeting
inloophuis Pisa logo inloophuis Pisa logo
Inloophuis_Pisa[1] Inloophuis_Pisa[1]