Nationaal hitteplan is actief

24-08-2016

Vanaf 23 augustus is het Nationaal Hitteplan actief in het hele land. Dit betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken.

 

Hitteperiode

Donderdag tot en met zondag is het erg zonnig en er wordt een constante aanvoer van warme lucht verwacht. Hierbij is de kans op maxima boven 30 graden groot. Maandag wordt een weersomslag verwacht met een daling van de temperaturen.  

 

Maatregelen tegen de zon en de hitte

- Voldoende drinken (bij voorkeur water)

- Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon

- Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid

- In de schaduw blijven

- Lichamelijke inspanning in de middag beperken

- Houdt de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning

- Houd kwetsbare mensen in de directe omgeving in de gaten en help ze zo nodig

 

Mogelijke gevolgen extreme hitte

De klachten die hoofdzakelijk optreden bij hitte zijn vermoeidheid, concentratieproblemen, benauwdheid en hoofdpijn. In ernstige situaties kan het lichaam uitdrogen en oververhit raken door verlies van vocht en een stijgende lichaamstemperatuur. Symptomen hiervan zijn hevige dorst, sufheid, duizeligheid, misselijkheid, spierkrampen, snelle pols, droge mond, overvloedig zweten, uitputting en bewusteloosheid.

 

Vertoont iemand bovengenoemde verschijnselen? Breng diegene naar een koele plek en geef diegene drinken (als dat mogelijk is). Bij ernstigere klachten, of als de klachten niet verbeteren moet een arts worden gewaarschuwd.

 

Kwetsbare groepen

Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen mensen. Vooral ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn risicogroepen. Bent u buurman/buurvrouw, mantelzorger, lid van een vrijwilligersorganisatie, denk dan aan de extra kwetsbare mensen in onze samenleving, zoals zeer jonge kinderen en thuiswonende bejaarden. Ook in verzorgingshuizen en verpleeghuizen dient het verzorgend personeel extra aandacht te besteden aan de bewoners. Bij ouderen werken de dorstprikkels niet goed, waardoor actieve maatregelen tegen het risico op uitdroging noodzakelijk zijn.

 

Kinderen met borstvoeding mogen extra aangelegd worden als vermoed wordt is dat het kind dorst heeft. Laat kinderen met deze hitte nooit alleen achter in de auto. Voor meer vragen over jonge kinderen kun je contact opnemen met Jeugdgezondheidszorg (088-01 00 550).

 

Evenementen

Deze periode zijn er veel evenementen in het noorden van Noord-Holland. Als u wilt deelnemen aan evenementen, bekijk dan of de organisatoren extra maatregelen hebben genomen tegen hitte. Bedenk ook dat alcohol, drugs en het warme weer niet samen gaan en drink genoeg water.

 

Scholen en kinderdagcentra

Het bestuur van scholen en kinderdagcentra bepalen zelf of het bij extreem warm zomerweer een aangepast (tropen)rooster wil instellen. Er is vastgesteld dat er sprake moet zijn van een behaaglijke temperatuur om het werk te kunnen verrichten. Het klimaat mag niet tot schade van de gezondheid leiden. Geef kinderen eenvoudig toegang tot drinkwater, plan geen intensieve bewegingsactiviteiten, gebruik de zonwering en bekijk of het praktisch is om ramen te openen.

GGD[1] GGD[1]