Antwoord van College van B&W over vragen schoolbestemming Nieuwe Steen 21

24-08-2016

Hieronder de brief aan de fracties met antwoorden van het college van B&W op onze vragen over de schoolbestemming van Nieuwe Steen 21.
Uit de beantwoording blijkt dat het college meer belangstelling heeft voor de bouw van 60 huurwoningen door Intermaris en zich niet wil inzetten voor goede huisvesting voor de Spinaker. Wij vinden nog steeds dat het schoolgebouw behouden moet blijven voor het onderwijs en in het bijzonder voor de Spinaker. De Spinaker heeft eerder laten weten zich graag te vestigen in het schoolgebouw Nieuwe Steen 21.


Marjon van der Ven (VVD), Hans Weeda (VOCHoorn) en Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer)

De antwoorden van het College van B&W:

Aan de fracties van het VVD, VOC Hoorn en Frac­tie Tonnaer

Hierbij beantwoorden wij de vragen die op 26 juli jl. door uw fracties zijn gesteld.

Vraag 1:

Is het juist dat De Spinaker (Dovenetel en Marketentster) te weinig ruimte heeft en de gebouwen zich bovendien in een slechte bouwkundige staat bevinden. Moeten deze gebouwen van De Spinaker op termijn gerenoveerd en aangepast worden;

Antwoord:

in 2014 is het Toekomstplan Onderwijshuisvesting vastgesteld. Daarin rapporteert een extern bureau de bevindingen voor de twee locaties van de Spinaker. De gebouwen zijn op de volgende onderdelen gescreend: bouwkundige staat, binnenmilieu, duurzaamheid, veiligheid, passend onderwijs, medege­bruik, flexibiliteit. Bij beide locaties van het Spinaker scoren op twee onderdelen onvoldoende: bin­nenmilieu en duurzaamheid. Vanaf 1 januari 2015 ontvangt het onderwijs zelf de financiële middelen voor onderhoud waar deze twee aspecten onder vallen. In het Toekomstplan wordt verder aangegeven dat arbeidstoeleiding binnen het VSO steeds belangrijker wordt. Hierbij is een praktijkgerichte leerom­geving noodzakelijk. In de bestaande twee locaties is het niet mogelijk om een praktijkgerichte leerom­geving te integreren. Het verzoek om meer ruimte wordt meegenomen bij de totstandkoming van het Uitvoeringsplan Onderwijshuisvesting. De directie van de Spinaker is vertegenwoordigt tijdens de ge­sprekken die momenteel met alle schoolbesturen worden gevoerd om tot een Uitvoeringsplan te ko­men, De huisvestingsopgaven van de scholen wordt door het onderwijs zelf geprioriteerd qua urgentie.

Vraag 2:

Heeft De Spinaker het college eerder laten weten te willen verhuizen naar het schoolgebouw Nieuwe Steen 21. Zo ja, hoe heeft uw college op dit verzoek gereageerd;

Antwoord:

Op 20 november 2015 heeft Stichting Ronduit (Spinaker) de gemeente schriftelijk geïnformeerd dat zij vernomen heeft dat de locatie Nieuwe Steen 21 door SOHH aan de gemeente zou worden aangebo­den. Stichting Ronduit geeft aan geïnteresseerd te zijn in de locatie indien de bestemming maatschap­pelijke doeleinden gehandhaafd blijft. Het college heeft op 19 januari 2016 besloten om de Nieuwe Steen 21, niet te kopen ten behoeve van onderwijshuisvesting. Dit is bij brief van 12 februari 2016 gecommuniceerd aan Stichting Ronduit. In deze brief wordt tevens aangegeven dat er met De Spina­ker contact wordt opgenomen om over de huisvesting en het Uitvoeringsplan te praten. Dit traject wordt momenteel doorlopen.

Vraag 3:

Voor welk bedrag heeft de gemeente Hoorn het pand Nieuwe Steen 21 gekocht van de stichting On­derwijshuisvesting Hoorn (SOHH) en voor welk bedrag heeft de gemeente, met behulp van een ABC- constructie, het schoolgebouw verkocht aan Woningcorporatie Intermaris;

Antwoord:

Nieuwe Steen 21 is gekocht en verkocht voor een bedrag van € 870.000,- (zegge: achthonderdzeven­tigduizend euro).

Vraag 4:

Is de gemeente Hoorn door deze doorverkoop financieel benadeeld t.o.v. verkoop aan de hoogste bie­der met het beste plan. Zo ja, kunt u een bedrag hieraan verbinden;

Antwoord:

Nee, de gemeente is niet financieel benadeeld en heeft geen inkomen misgelopen. De afspraak met de SOHH, gekoppeld aan het eerste recht van koop, is dat de gemeente het pand koopt tegen de waarde passend bij het beoogde gebruik. Als de gemeente de locatie had gekocht voor een ander plan met een hogere bieder, dan had de gemeente conform afspraak deze hogere marktwaarde ook moeten be­talen aan SOHH.

Vraag 5:

Onder welke voorwaarden heeft de verkoop aan intermaris plaatsgevonden. Zijn er voorwaarden op­genomen t.a.v. bestemmingswijziging, aantal appartementen of de duur van de bestemmingsprocedu­re;

Antwoord:

In de (ver)koopovereenkomst met Intermaris zijn dezelfde voorwaarden opgenomen als in de (aan)koopovereenkomst met de SOHH. Hierin zijn geen bepalingen opgenomen over de bestemmings­wijziging, aantal appartementen of duur van de bestemmingsplanprocedure. Wel is in beide koopover­eenkomsten onder de overwegingen opgenomen dat de locatie wordt aangekocht ten behoeve van de ontwikkeling van sociale woningbouw.

Het college heeft in een brief aan Intermaris toegezegd zich te zuilen inzetten tot het volgen van de noodzakelijke procedure in het kader van de Wet ruimtelijke ordening om de bestemming van Nieuwe Steen 21 om te zetten in sociale woningbouw. Dit met inachtneming van de publiekrechtelijke ver­antwoordelijkheden. Uitgangspunt daarbij is 60 appartementen. Deze uitgangspunten behoeven nog nadere uitwerking in een ontwerpplan. De ontwikkeling wordt tevens opgenomen in de prestatieaf­spraken met Intermaris.

Vraag 6:

Is het alsnog mogelijk het schoolgebouw, ondanks de verkoop aan Intermaris, geschikt te maken voor De Spinaker;

Antwoord:

Zonder terug te komen op gemaakte toezeggingen en gesloten overeenkomsten is het niet mogelijk Nieuwe Steen 21 geschikt te maken voor De Spinaker. Het college acht het als slecht bestuur om hierop terug te komen.

Vraag 7:

Heeft u voor De Spinaker een ander geschikt gebouw op het oog. Zo ja, welke?

Antwoord:

Om de vraag aan extra ruimte te faciliteren, zijn er drie lokalen aangeboden in de naastgelegen school Het Kompas aan de Marketenster. Stichting Ronduit heeft ervoor gekozen hier geen gebruik van te maken en de leerlingen voorlopig nog in Heerhugowaard te huisvesten. Wij hebben op dit moment geen ander gebouw op het oog dat geschikt om een praktijkgerichte leeromgeving te realiseren. Bij het Uitvoeringsplan wordt daarom ook de optie van nieuwbouw meegenomen.

 

Met vriendelijke groet.

burgemeester en wethouders van Hoorn

Fractie Tonnaer Fractie Tonnaer
VOCHoorn VOCHoorn
VVD VVD