Hinderik de Groot verzamelt zichzelf

Van 10 september t/m 16 oktober in de Boterhal

Hinderik de Groot (1942), ooit beeldendtheatermaker, ontwikkelaar van Scan Art en gemanipuleerde fotografie, is vooral verzamelaar. Tot zijn eigen verbazing bleek hij bezig om zichzelf te verzamelen; in geschrift, in foto’s en in objecten.
 

Zo ontstond er onder andere een muur van transparante vleeswarenbakjes met zijn, deels in plakjes gesneden afval. Intimiteiten die hij zonder enige gêne verzamelt en toont in een uiteindelijk monumentaal object. Maar daar bleef het niet bij.

 

In 2012 liet hij de stoel van zijn vader (die stierf toen de kunstenaar 2 jaar oud was), een houten fauteuil uit de jaren 30, horizontaal en verticaal in stukjes zagen voor in 540 van diezelfde transparante bakjes, nu niet tot een muur, maar tot een kubus gestapeld. Dat roept vragen op!  Is die stoel wel afval? Zou een ander die stoel hebben weggegooid? Waarschijnlijk niet.

 

Kunst gaat ook over dromen en of die dromen te realiseren zijn of niet, dat maakt niet zoveel uit. “Wat zou het mooi zijn”, bedacht Hinderik, “als tegen de tijd dat ik dood ben, al mijn bezittingen, net als die stoel, in stukjes en plakjes gesneden, in zulke transparante bakjes zijn opgeborgen. Als ultieme vorm van een uiteindelijk geordend leven en dat kunstwerk is dan af als mijn as in de laatste bakjes is gedaan”.

 

Een ander ‘work in progress’, het Koffiefilterzakjestapijt, is pas klaar vindt hij, als er de koffiefilters van de voor zijn uitvaart gezette koffie aan toe zijn gevoegd.

(Hinderik twijfelt nog tussen cremeren en begraven worden.)

 

Het werk van Hinderik de Groot is van 10 september t/m 16 oktober te zien in de Boterhal. De opening van deze bijzondere tentoonstelling vindt plaats op zondag 11 september om 16.30 uur door Donald Bleijleve, voormalig producent, organisator en beleidsontwikkelaar binnen de kunsten.

 

Voor meer informatie: www.boterhal.com (http://www.boterhal.com)

De Boterhal | Kerkplein 39 | Hoorn | di- zo 14.00-17.00 uur - toegang gratis

 

Bijgesloten foto: De stoel van mijn vader

de stoel van mijn vader - Hinderik de stoel van mijn vader - Hinderik
Boterhal logo Boterhal logo
Boterhal gebouw Boterhal gebouw