Beantwoording vragen betreffende overcapaciteit begraafplaats Zuiderveld

30-08-2016

Geachte heer Van der Meer en mevrouw Van der Meij,

 

In een onlangs verschenen artikel van NRC staat te lezen, dat steeds meer Nederlanders kiezen voor cremeren in plaats van begraven. De gemeente Hoorn heeft anderhalf jaar geleden begraafplaats Zuiderveld geopend. U constateert dat het aantal begrafenissen op Zuiderveld achterblijft bij onze prognose. Volgens u heeft de gemeente daarmee een probleem gecreëerd. U stelt daarom een drietal vragen ex artikel 36 RvO, die wij hierbij beantwoorden.

 

1. De gemeente heeft als beleid dat begraafplaatsen kostendekkend geëxploiteerd dienen te worden. Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota hebt u toegezegd eind dit jaar met een voorstel te komen. Bent u bereid en voornemens in dat voorstel de kosten van overcapaciteit op het Zuiderveld bij de tarieven buiten beschouwing te laten? Zo nee, op welke manier wilt u binnen de kosten voor een begraafplaats dan compenseren voor door de gemeente veroorzaakte kosten van overcapaciteit?

Wij hebben in juni toegezegd later in 2016 te komen met een oplossingsrichting voor de hoogte van de kosten voor het begraven in Hoorn. Daarin nemen we mee, welke aspecten buiten beschouwing kunnen worden gelaten.

 

2. In het NRC-artikel wordt verwezen naar gemeenten die op zoek gaan naar oplossingen. Het is voor Hoorns Belang en Hoorn Lokaal een uitgemaakte zaak dat de capaciteit van het Zuiderveld vele malen te groot is en nimmer volledig benut zal worden.

• Deelt u onze conclusie dat we met het Zuiderveld een forse overcapaciteit hebben gecreëerd? Zo nee, waar baseert u uw mening dan op?

• Bent u bereid om met de raad, de uitvaartbranche en de Hoornse bevolking op zoek te gaan naar een passende visie op de toekomst van het Zuiderveld, aansluitend bij de bestaande werkelijkheid van de al tientallen jaren durende trend van steeds minder begraven?

Wanneer wij in de tweede helft van 2016 de begraafkosten en de begraafplaatstarieven behandelen, nemen we daarbij ook de capaciteit van de begraafplaats mee. 

 

3. In antwoord op technische vragen van Hoorns Belang en Hoorn Lokaal hebt u op 11 november 2014 het volgende geschreven: ”Zolang er ruimte is op de begraafplaats Berkhouterweg en begraafplaats Zwaag, kunnen nabestaanden ook kiezen om daar nog te begraven. Op begraafplaats Keern worden sinds de opening van begraafplaats Berkhouterweg geen nieuwe graven meer uitgegeven”. Wij krijgen echter signalen dat in de praktijk begraven op de Berkhouterweg sterk ontmoedigd wordt.

• Wat is in de praktijk op dit moment het uitvoeringsbeleid ten aanzien van de keuze tussen begraven op begraafplaats Zuiderveld dan wel Berkhouterweg?

Voor een particulier graf kunt u terecht op de begraafplaatsen Berkhouterweg, Zuiderveld en Zwaag; Voor een algemeen graf kunt u terecht op begraafplaats Zuiderveld; Voor een katholiek particulier graf en een katholiek algemeen graf kunt u terecht op begraafplaats Berkhouterweg; Voor een islamitisch graf en een kindergraf kunt u terecht op begraafplaats Zuiderveld. Wij hebben in december 2015 de uitvaartondernemers per brief geïnformeerd, dat het gedeelte algemene graven en het gedeelte islamitische graven op begraafplaats Berkhouterweg vol zijn.

Wij hebben daarvoor dus alleen nog begraafplaats Zuiderveld beschikbaar. Voor de rest zijn de keuzes nog gelijk aan voorheen.

 

• Kunt u ons een cijfermatig overzicht geven van het aantal begrafenissen in 2016 op de gemeentelijke begraafplaatsen?

Er waren dit jaar tot 1 augustus 12 begrafenissen op begraafplaats Zuiderveld, 23 begrafenissen op begraafplaats Berkhouterweg en 2 begrafenissen op begraafplaats Zwaag.

Gemeente_Hoorn[1] Gemeente_Hoorn[1]