Koninklijke erepenning en Eenhoornzegel voor Teekengenootschap Debutade

21-09-2016

Op vrijdag 23 september 2016 reikt Johan Remkes, Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland, namens Zijne Majesteit de Koning de Koninklijke erepenning uit aan Teekengenootschap Debutade uit Hoorn. De vereniging ontvangt de erepenning voor het 150-jarig bestaan. Namens de gemeente Hoorn overhandigt locoburgemeester Judith de Jong de vereniging een Eenhoornzegel van 1.500 euro vanwege het jubileum.

 

Exposeren in Westfries Museum

Teekengenootschap Debutade is een van de oudste tekenverenigingen van ons land. Het is vermoedelijk de op een na oudste vereniging in Hoorn. In de loop van het bestaan van Debutade zijn diverse bekende kunstschilders, waaronder Dick Ket, lid van de vereniging geweest. Debutade is als vereniging uniek in haar soort. Waar de vereniging vroeger nog elitair was, is deze nu toegankelijk voor iedereen die van tekenen en schilderen houdt. De jongste leden zijn zes jaar. De vereniging biedt de leden een breed aanbod van technieken. Het feit dat Debutade met het 150-jarig bestaan mag exposeren in het Westfries Museum geeft op zich al aan dat de leden van Debutade kwalitatief hoog werk maken. Debutade voegt duidelijk iets toe aan cultureel Hoorn en Westfriesland.

 

Erepenning

De Koninklijke erepenning wordt – onder voorwaarden - uitgereikt ter gelegenheid van de viering van een 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van een vereniging of instelling. Met de toekenning van de Koninklijke erepenning mag de vereniging de afbeelding van de penning (afbeelding van de Koning) officieel gebruiken voor onder meer briefpapier. Ook mag de vereniging de volgende tekst gebruiken: ‘Teekengenootschap Debutade, onderscheiden met de Koninklijke Erepenning’.

Gemeente_Hoorn[1] Gemeente_Hoorn[1]
Debutade Debutade