Vraag en antwoord: geluidsoverlast Grote Waal

22-09-2016

Geachte heer Van Dijkhuizen,

U heeft ons artikel 36 vragen gesteld over de geluidsoverlast van de A7 in de wijk Grote Waal. Hieronder beantwoorden wij uw vragen.

1. Heeft het College in het verleden actie ondernomen om Rijkswaterstaat ertoe te bewegen afdoende geluidswering langs de A7 aan te brengen en zo ja wanneer en hoe heeft u dit gedaan? Wat was de reactie van Rijkswaterstaat?

Antwoord:

In het verleden is meermaals contact geweest met Rijkswaterstaat over dit onderwerp. De reactie is dat zij wettelijk gezien geen maatregelen hoeven te treffen. Dit standpunt en de reden hiervoor is u op 29 juni 2016 ambtelijk toegelicht. Omdat Rijkswaterstaat geen geluidsmaatregelen treft is in 2012 door het college een voorstel voorgelegd aan de gemeenteraad om, gefinancierd vanuit het Leefbaarheidsfonds, een zichtscherm aan te brengen. De raad heeft hier unaniem toe besloten, waarna het scherm aangebracht is.

2. Bent u op de hoogte van het voornemen van de actiegroep ”Stop geluidsoverlast A7 Grote Waal” om op zeer korte termijn een dringend verzoek te gaan doen aan Rijkswaterstaat om alsnog afdoende geluidswering langs de A7 ter hoogte van de Grote Waal aan te brengen?

Antwoord:

Ja, hier zijn wij van op de hoogte.

3. Ondersteunt het College het dringende verzoek van de actiegroep aan Rijkswaterstaat en zo ja hoe gaat u dit doen.

Antwoord:

Zie hiervoor ons antwoord op vraag 4.

4. Bent u bereid om er ook als gemeente Hoorn op korte termijn bij Rijkswaterstaat op aan te dringen om afdoende geluidswering te plaatsen bij de Grote Waal met verwijzing naar de goede schermen bij de op- en afritten Avenhorn en Hoorn-Noord?   

Antwoord:

Er is geen sprake van nieuwe feiten en dien ten gevolge is er ook nog steeds geen sprake van een wettelijke verplichting voor Rijkswaterstaat. Gelet op de uitkomsten van onze eerdere pogingen, is er op dit moment dan ook geen aanleiding om opnieuw aan te dringen op de plaatsing van een geluidwering. Zo lang er geen wettelijke noodzaak toe is zal Rijkswaterstaat dit niet doen. Op korte termijn zal er daarom geen sprake zijn van een andere oplossing dan het huidige zichtscherm. Wel werken wij al enige tijd met o.a. Rijkswaterstaat samen in de Corridorstudie Amsterdam-Hoorn, hierover hebben wij de gemeenteraad het afgelopen jaar regelmatig geïnformeerd. Onze inzet is dat op basis van deze studie te zijner tijd een aanpassing plaats zal vinden van het wegvak van de A7 tussen de afslagen Avenhorn en Hoorn-Noord. Op dat moment is onderzoek naar het geluidseffect van deze aanpassing nodig. Er is een gerede kans dat het Rijk dan wel een geluidswering moet aanbrengen.

 

Met vriendelijke groet.

burgemeester en wethouders van Hoorn

Gemeente_Hoorn[2] Gemeente_Hoorn[2]

Reacties
Reactie: (Bas Anepool)
26-9-2016, 09:38
Slappe antwoorden alweer! Studie zus en studie zo. Ga naar buiten en kom uit dat muffe gemeentehuis, gebruik je oren en je weet genoeg! Van 's morgens ca. 4.00 tot 's avonds laat, vaak na middernacht, raast, zoeft het verkeer over de A7, een muur van geluid wordt over ons heen gestort. Niet alleen in de Grote Waal, maar ook in de Risdam-Zuid, daarnaast hier ook veel geluidshinder van de provinciale weg. SNELHEID naar beneden. Op de prov. weg terug naar de 50km, geeft al veel geluid en op de A7 terug naar 100km , het liefst het wegvak Avenhorn > Hoorn-Noord en vv beperkende snelheid naar 80km.