Wilfried de Jong in Bibliotheek Hoorn

22-09-2016

Schrijver, theater- en televisiemaker Wilfried de Jong (1957) komt donderdagavond 6 oktober naar Bibliotheek Hoorn. Deze zomer verscheen zijn nieuwste boek Zweefduik, een broeierig spannend, strak en helder geschreven boek, volgens Het Parool.

 

Wilfried de Jong werd bekend door zijn samenwerking met Martin van Waardenberg in het theater-duo Waardenberg en De Jong (1985-1996). Nadat deze samenwerking was beëindigd, legde De Jong zich toe op het maken van televisieprogramma’s. Eerst maakte hij voor de VPRO Sportpaleis De Jong en later, samen met Matthijs van Nieuwkerk, Holland Sport, waarvan hij van 2008 tot en met 2011 de enige presentator was.

 

Hij presenteerde ook: 24 uur met..., dat vanaf begin 2008 op Nederland 3 werd uitgezonden. Zijn liefde voor sport in het algemeen kwam verder tot uiting in een serie documentaires over de fans, hobbyisten en organisatoren van diverse amateursportevenementen. In de in Rotterdam opgenomen serie ”Pakhuis de Jong” speelde Wilfried de Jong met doorgewinterde TV-persoonlijkheden in op actualiteit. Daarnaast speelde De Jong soms rollen in films en televisieseries (Evelien) en schreef hij een boek, De linkerbil van Bettini en een verhalenbundel: Aal.

 

In maart 2007 verscheen ter gelegenheid van de literaire boekenmaand van de Bijenkorf De opheffing van Bob, een speciale uitgave, met vier oude verhalen van De Jong. Verder levert Wilfried de Jong regelmatig een bijdrage aan het voetbaltijdschrift Hard Gras. In 2009 verscheen De man en zijn fiets, een bundel wielerverhalen. Als aanvulling op deze verhalenbundel verscheen er ook een cd Man & Fiets met Ocobar. De Jong schrijft een wekelijkse sportcolumn in NRC Handelsblad. In de zomer van 2013 werd De Jong presentator van het televisieprogramma Zomergasten. 

De Jong werd in oktober 2014 op de vrijdagavond presentator van Met het oog op morgen, een NOS-radioprogramma. 

 

Kaarten zijn te koop via www.bibliotheekhoorn.nl (http://www.bibliotheekhoorn.nl).

Jong Wilfried de (c) Stephan Vanfleteren - rechtenvrij als het om Zweefduik gaat Jong Wilfried de (c) Stephan Vanfleteren - rechtenvrij als het om Zweefduik gaat
Bibliotheek_Hoorn[1] Bibliotheek_Hoorn[1]