Hoe gaat het met u? Groot gezondheidsonderzoek start 30 september

27-09-2016

Eind september start de Gezondheidsmonitor 2016, een grootschalig onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van volwassenen en ouderen in alle gemeenten in Noord-Holland Noord. De Gezondheidsmonitor wordt door GGD Hollands Noorden uitgevoerd in opdracht van de gemeenten. Ruim 37.500 inwoners in de regio ontvangen een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. De resultaten van het onderzoek helpen de gemeenten en de GGD om een goed gezondheidsbeleid te voeren.

 

Deelname aan de Gezondheidsmonitor
Voor het onderzoek zijn willekeurig ruim 37.500 inwoners geselecteerd uit de bevolkingsregisters van de 17 gemeenten in Noord-Holland Noord. Deze personen ontvangen op vrijdag 30 september een uitnodiging per post met de vraag om een vragenlijst via internet of op papier in te vullen. Bij de vragenlijst op internet kunnen mensen na afloop een persoonlijk leefstijladvies krijgen. Een goed beeld van de gezondheid en het welzijn in alle gemeenten en in de regio is alleen mogelijk als zoveel mogelijk mensen de vragenlijst invullen. Ook als mensen geen gezondheidsproblemen hebben. De GGD hoopt dan ook dat veel mensen de moeite zullen nemen om de vragenlijst in te vullen.

 

Gezondheidsbeleid
De Gezondheidsmonitor wordt eens in de vier jaar uitgevoerd. Zo kunnen veranderingen in de gezondheid worden gesignaleerd. Onderwerpen in de vragenlijst zijn bijvoorbeeld chronische ziekten en aandoeningen, roken, lichaamsbeweging, eenzaamheid en mantelzorg. De resultaten zijn een belangrijke basis voor het gemeentelijke gezondheidsbeleid en voor het organiseren van activiteiten om de gezondheid en het welzijn van inwoners te verbeteren. Passen de voorzieningen bijvoorbeeld bij wat mensen nodig hebben om zo gezond mogelijk te leven? Zijn er veranderingen vergeleken met het onderzoek van vier jaar geleden? Komen er in onze regio problemen voor die groter zijn dan elders in het land? Welke groepen mensen lopen meer risico op gezondheidsproblemen? De resultaten van het onderzoek worden halverwege 2017 verwacht.

 

Landelijk
Alle GGD’en in Nederland voeren de Gezondheidsmonitor uit. Zo is het mogelijk om cijfers met elkaar te vergelijken. Door samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) levert het onderzoek ook informatie op over de gezondheid van heel Nederland.


Meer informatie
Meer informatie over de Gezondheidsmonitor vindt u op

www.ggdhn.nl/monitor (http://www.ggdhn.nl/monitor)

 

GGD[1] GGD[1]

Reacties
Reactie: (J.P. Erbé)
1-10-2016, 12:59
gebruikersnaam GHN523792