Hoorn gaat door met voorkomen van schulden

27-09-2016

De gemeente Hoorn heeft een proef gehad met het voorkomen van schulden bij inwoners. De resultaten hiervan zijn positief en de gemeente gaat hiermee verder. Het aantal mensen dat zijn huis moest verlaten door schulden is gedaald van 23 in 2014 naar 7 in 2015.  Het gaat niet alleen om op tijd signaleren als iemand financiële problemen heeft, maar ook om voorlichting en hulp bij betalingsproblemen.

 

Wethouder Judith de Jong: ‘Iedereen kan in de schulden terecht komen. Als je je werk verliest, je gaat scheiden of ziek wordt, verandert je inkomen plotseling. Als je dreigt in de financiële problemen te komen, is het belangrijk om hulp te vragen en zo erger te voorkomen. Het is goed om te weten dat je er nooit alleen voor staat.’

 

Huisbezoeken met Intermaris

De gemeente Hoorn en Intermaris werken samen om schulden bij inwoners te helpen voorkomen. Als iemand huurachterstand heeft van twee maanden, dan brengen twee preventiemedewerkers een bezoek. Hulp zoals een betalingsregeling op maat en hulp bij budgettering kunnen grote problemen helpen voorkomen. Deze aanpak is succesvol en zetten Intermaris en de gemeente voort.

 

Samenwerking met meer organisaties

De gemeente Hoorn wil ook samenwerken met energiebedrijven en zorgverzekeringen. Deze  organisaties zien aan betalingsachterstanden of  iemand betalingsproblemen heeft. Door samen te werken, kan de gemeente op tijd hulp aanbieden en zo helpen om problematische schulden te voorkomen. En zo kan voorkomen worden dat mensen onverzekerd raken en/of worden afgesloten van energie.

 

Budgetcursussen

De cursus Verstand van (geld)zaken vergroot de financiële zelfredzaamheid en voorkomt dat mensen in de problemen komen door te werken aan vaardigheden en houding. Het gaat daarbij niet alleen om de korte termijn, maar ook om het doorbreken van gewoontegedrag voor de langere termijn. De training wordt meerdere keren per jaar gegeven. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via voorkomschulden@hoorn.nl.

 

Kijk voor meer informatie op www.hoorn.nl/hulpbijschulden (http://www.hoorn.nl/hulpbijschulden).

Gemeente_Hoorn[1] Gemeente_Hoorn[1]