Wat Wast het Water?

30-09-2016

NH Biënnale van 22 oktober t/m 27 november in de Boterhal
Het thema van de Noord-Holland Biënnale 2016 is ‘Het wassende water’. Binnen dit thema zal in de Boterhal het werk te zien zijn met als subtitel ‘Wat Wast het Water?’. Zes kunstenaars werden hiervoor geselecteerd. Uitgangspunt van de tentoonstelling is het werk van Bill Kunst. De werken van Allard Kaai, Jan Stammes, Erna Peereboom en Horden & Schimmel sluiten hierop aan en versterken elkaar in woord en beeld.

 

Bill Kunst

Voor de Noord-Holland Biënnale met als thema de overstroming van 1916, maakte Bill Kunst een serie schilderijen, waarbij hij zich liet inspireren door het symbool van het Nieuw Amsterdams Peil. Een symbool dat verwant is aan de waterstand; de referentiehoogte waaraan hoogtemetingen in Nederland worden gerelateerd. Voor het gemak wordt het NAP gelijkgesteld aan het gemiddeld zeeniveau. Het NAP wordt zichtbaar gemaakt door ongeveer 35.000 peilmerken zoals boutjes in gebouwen, bruggen en viaducten en nu dus ook in het werk van Bill Kunst.

 

Allard Kaai

“Waar begint het water en waar de leunende lucht? Water wordt overal bedwongen door dijken maar beweegt zich schetterend naar de einder. De ketsende luchten en het zuigende water strijden bij elke zonnestraal om aandacht. Het polderland is doorregen met zilveren linten. Hoe leg je deze dynamische strijd om aandacht vast? Het stuivertje wisselen van water en land tekent het landschap. Allard Kaai toont inkttekeningen die de strijd tussen het water en de lucht verbeelden.

 

Jan Stammes

Jan Stammes fotografeerde de Stevinsluizen bij Den Oever in detail. Horizons van vocht, waartegen de sluizen het land beschermen. De horizon ontstaat door de bescherming van het land door de sluis.

 

Erna Peereboom

Droge/natte voeten zijn een gevolg van de natuur in Noord-Holland, waarmee wij hier verbonden zijn. Mensen hebben te maken met natuurwetten, nemen stappen om die te omzeilen. Verandert de mens iets in de natuur, dan past de natuur zich aan, waarna de mens weer stappen onderneemt. Het proces van constante verandering vertaalde Erna Peereboom in een abstract werk.

 

Horden & Schimmel

VERVLOGEN LEVEN - Op ons netvlies hebben Horden & Schimmel het beeld van een groep paarden op een stukje grond, omringd door stijgend water. Wachtend op het naderende onheil. Nadenkend over de watersnoodramp komt dit beeld boven. Dieren die de verdrinkingsdood vrezen. Dit wordt verbeeld door 5 fragmenten in perkament; de herinnering aan een vervlogen leven.

Horden & Schimmel: ”De fragiele omhulsels tonen de kwetsbaarheid op het scherpst van de snede. Door het materiaal te volgen, kwamen de Fragmenten 1-5 tot stand. Het leven tekent zich af op het perkament. Je ziet hoe de aderen hebben gelopen en de littekens. De huid lijkt doorschijnend. Daarnaast is perkament flexibel en tegelijkertijd heel sterk; eigenzinnig als het leven zelf”.

Annelies Horden & Gerda Schimmel werken sinds 2011 regelmatig samen.

 

De opening van deze tentoonstelling vindt plaats op zondag 23 oktober om 16.00 uur. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Gratis toegang.

 

Voor meer informatie: www.boterhal.com (http://www.boterhal.com).

Het gehele programma van de Noord-Holland Biennale vindt u op:

www.nhbnl.nl (http://www.nhbnl.nl).

foto: Jan Stammes - Stevinsluis

Stevinsluis - Foto Jan Stammes Stevinsluis - Foto Jan Stammes
Boterhal logo Boterhal logo
Boterhal gebouw Boterhal gebouw