Dick Helsdingen, een bevlogen man is uitgevlogen

08-10-2016

Dick Helsdingen, geboren op 18 maart 1928 in Bergen, is vrijdag 7 oktober in het bijzijn van zijn familie overleden. In februari van dit jaar vierde hij samen met zijn vrouw en een grote kring dierbaren nog zijn 60-jarig huwelijksfeest, waarbij Hoorns wethouder Nel Douw hem en zijn vrouw Hermine persoonlijk kwam feliciteren.

Dick was een markant persoon in de Hoornse samenleving. Hotelier, docent, prins carnaval, VVV-directeur, familieman, hij combineerde het allemaal. Het kookvak was zijn passie. Hij kon er desnoods dagen over vertellen, hij kon het voordoen, hij kon mensen motiveren.

Van Bergen naar Hoorn

Tot zijn zesde levensjaar woonde hij in Bergen, om samen met zijn ouders te verhuizen naar Enschede, alwaar zijn vader hotel De Graaf had verworven. Tijdens zijn middelbare schoolopleiding bekwaamde hij zich als kelner in het Enschedese hotel van zijn vader, waar hij verschillende rangen doorliep. Daarnaast behaalde hij horecadiploma’s, verkreeg aanbevelingen van toonaangevende bedrijven en studeerde met goed gevolg aan de Pedagogische Academie. 

Na de roerige oorlogsjaren verruilde de familie Enschede voor het Limburgse land, om vervolgens in 1962 weer terug te keren in Bergen, alwaar Dick aan de slag ging bij De Boshoek in Bergen. Dat duurde al met al twee jaar om vervolgens de stap te maken naar Hoorn, waar hij zich ontpopte als een duizendpoot.

De Doelen van 1964-1972

In het Doelenhotel beleefde de familie hoogtijdagen, alwaar Dick gloreerde als onvolprezen gastheer. Hij voelde zich er als een vis in het water, zorgde in het historische pand voor een uitgebreide klantenkring en verwierf en passant ook nog eens restaurant De Waegh, De Roskam en de Hoofdtoren. 

Uiteindelijk kwam daar in 1972 een abrupt einde aan, waarna de immer actieve Dick aan de slag ging bij het Onvolmaakte Schip op de hoek Westerdijk/Breed. Daar introduceerde hij op de stille maandagen de ’Restjesdag’. Dat liep storm. Zodanig dat de zogenaamde restjes aangevuld moesten worden met de gangbare gerechten.

De Nadorst 

Toen in 1974 de eigenaar het uitstekend lopende restaurant weer overnam belandde Dick in de Nadorst, alwaar hij samen met Jaap Kaarsemaker bedrijfsleider werd. Hij stortte zich zeer succesvol op het restaurantgedeelte, waar hij met zijn team grote groepen mensen begroette mede doordat de klanten een combinatietripje maakten met de stoomtram en/of een treinreis. 

Na uiterst succesvolle jaren verruilde Dick zijn parttime baan op de LTS in Hoorn voor een fulltime job op de school, waar hij tot op de dag van vandaag dankbare leerlingen aan heeft overgehouden. Ze kregen van de gepassioneerde docent Helsdingen les in koken, serveren en menuleer. Op de school konden ook mensen van buiten komen lunchen, waardoor zijn leerlingen hun theorielessen in de eigen klas in de praktijk konden brengen.

Grote veelzijdigheid

Al die tijd combineerde hij het ondernemerschap met andere voor hem belangrijke zaken. Zo was hij prins carnaval bij de Blokkeniers en ook nog vorst bij Ospylac, directeur van de VVV, alsmede directeur van de Stoomtram Hoorn-Medemblik. Vanwege zijn niet geringe kennis van wijnen was hij ook culinair journalist voor het Algemeen Dagblad. 

Al die fucties en al die activiteiten kon hij ogenschijnlijk probleemloos volbrengen doordat hij altijd oplossingen wist te vinden. Problemen bestonden niet in zijn ogen. 

Pionier met een visie

Dick Helsdingen hield van mensen. Hij stond bekend als een gepassioneerd mens met vele kwaliteiten. Een pionier met een visie. En dat wilde hij graag uitdragen. Door zijn grote creativiteit en passie slaagde hij erin mensen te enthousiasmeren. Dat motiveren zat hem in het bloed. Voor vele honderden leerlingen was hij de aanzet tot een carrière in de horeca.

Enkele weken geleden is de periode Doelenhotel nog herdacht in de oude Doelen, waarbij onder andere dochter Ineke en zoon Bart aanwezig waren. 

De dochters en zoons Gertjan, Ineke, Bart, Liesbeth en Carolien, de overige familie en de vele mensen die graag aan hem terugdenken zijn dan ook zeer content dat de condoleance plaats kan vinden op de plek waar zulke dierbare herinneringen liggen. De Doelen zal nog eenmaal volstromen vanwege de aanwezigheid van een horecaman in hart en nieren.

Dick Helsdingen Dick Helsdingen

Reacties
Reactie: (Louis Paul van der Loo-Mc Cartney)
19-10-2016, 20:52
Geachte echtgenote, kinderen, kleinkinderen, schoonfamilie, hoorde weleens iets van Carolien over haar vader, doch had geen idee, hoe veelzijdig hij was, Carolien is mijn vaste begeleidster bij Mid-In, maar inmiddels ook een goede vriendin, heb een goed contact met haar man, Charlotte en Bastiaan, voor mijn gevoel hebben pa en ma Helsingen, geweldige kinderen op de wereld gezet, en jullie vader, leeft verder in de kinderen, kleinkids, laat dit een mooie troost zijn, wens zijn dierbaren alle sterkte in moeilijke tijden, grote groet en alle liefs van Louis van der Loo.

Reactie: (Nils Teeuw)
11-10-2016, 03:59
Biljarten op het tafelbiljart bij achterbuurman meneer Helsdingen, vader van vriendjes Gertjan en Bart, met voor het eerst van mijn leven een biertje, een beugelfles Grolsch, beter kon het leven toch niet worden, maar toch wel want later helpen met de nagerechten in het Onvolmaakte Schip met daarna een les (incusief proeverij) over wijnen waar ik nu nog steeds mijn voordeel mee doe, nog later met, inmiddels vader Helsdingen voor mij, heerlijk het glas heffen in Frankrijk op het terras van de door Gertjan gerunde camping of gewoon bij Adrie Braakman aan de bar even bijpraten, Pa Helsdingen bedankt nog en rust zacht.