Terugblik nabestaanden op suïcide resulteert in wijze lessen

16-10-2016

Verborgen kracht, zichtbare verhalen

Nabestaanden over een suïcide

Zojuist verschenen: Verhalenbundel 2016, Ivonne van de Ven Stichting

 

De kracht die naast betrokkenen tonen bij een dreigende suïcide blijft vaak verborgen. Met deze Verhalenbundel 2016 maakt de Ivonne van de Ven Stichting deze inzet zichtbaar. Er blijken belangrijke lessen uit voor ieder die vanuit professie of privé te maken heeft met een suïcidaal persoon. Nabestaanden pleiten voor betere  samenwerking tussen hulpverleners en naasten.

         

 

Suïcide en suïcidaliteit raken veel mensen

Ook in 2015 is het aantal suïcides in Nederland weer gestegen en wel tot 1871. Er is een veel grotere groep die suïcidale gedachten heeft (zo’n 400.000) of zich na een poging meldt in het ziekenhuis (zo’n 14.000). Er is dan ook een groot aantal naast betrokkenen, die zich zorgen maakt over het psychische lijden van een familielid, vriend of vriendin en die persoon proberen te steunen. De inzet die zij tonen komt vaak niet aan het daglicht maar blijft verborgen.

 

Nabestaanden willen iets doen

Veel van de verhalenvertellers waren gemotiveerd om hun verhaal te vertellen omdat ze zodoende iets konden doen; een bijdrage leveren aan betere preventie zodat anderen niet overkomt wat hen zelf wel overkomen is: een dierbare verliezen door suïcide. Zij willen dat er lessen getrokken worden uit hun bittere ervaringen.

 

18 verhalen schreeuwen om betere preventie

De verhalenbundel bevat 18 verhalen vanuit het perspectief van familieleden en vrienden van mensen die suïcidaal en vaak ernstig depressief waren. Zij hebben zich met kracht ingezet om hun dierbare te steunen. Deze nabestaanden kijken terug op het proces dat hun dierbare doormaakte en dat fataal afliep. De Ivonne van de Ven Stichting maakt deze verhalen zichtbaar omdat er veel concrete aanknopingspunten in zitten om de preventie te verbeteren.  

 

Verbetervoorstellen

Voorbeelden van verbetervoorstellen die de nabestaanden doen: Een zorgvuldige intake met aandacht voor suïcidale gedachten. Contact maken op empathische wijze, het geven van hoop. Rekening houden met het acute karakter van suïcidaliteit, het bewaken van de veiligheid in een gesloten afdeling. Alert zijn op crisissituaties. En last but not least: constructieve en gelijkwaardige samenwerking met het steunnetwerk van de suïcidale persoon.

 

De Ivonne van de Ven Stichting zet zich in voor versterking van de suïcidepreventie in Nederland.

U kunt de Verhalenbundel bestellen via onze website: www.ivonnevandevenstichting.nl (http://www.ivonnevandevenstichting.nl)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ida Bontius of Paul van Hoek via info@ivonnevandevenstichting.nl (mailto:info@ivonnevandevenstichting.nl)

Verborgen kracht Verborgen kracht

Reacties
Reactie: (Redactie HoornGids)
20-10-2016, 08:18
De redactie heeft een ongepaste reactie weggehaald. Er worden regelmatig reacties weggehaald van een lezer die regelmatig ongepaste reacties post. Aangezien het weghalen van reacties geen dagtaak behoort te zijn, zal de redactie het ip adres van deze reaguurder blokkeren.

Reactie: (hans hoornsman)
19-10-2016, 20:03
Kunnen dit soort reacties niet onmiddellijk verwijderd worden door de redactie. Zo'n reactie draagt duidelijk niet bij tot de geloofwaardigheid van het medium cq de zorgvuldigheid van de redactie.