Bezoek van vluchtelingen aan het museum krijgt vervolg

20-10-2016

VluchtelingenWerk en Zuiderzeemuseum starten structurele samenwerking

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en VluchtelingenWerk Noordwest-Nederland starten een structurele samenwerking om recent in Nederland gevestigde vluchtelingen een kans te bieden het museum te bezoeken. Het museum heeft in de afgelopen maanden meerdere groepen nieuwkomers uit de gemeente Enkhuizen en omstreken ontvangen. Dit is alle partijen zo goed bevallen dat de samenwerking de komende jaren wordt voorgezet.

 

Nederland en water
In samenwerking met VluchtelingenWerk nodigde het museum afgelopen zomer 125 kinderen van de kernschool (primair onderwijs voor de eerste opvang van nieuwkomers) in Zaandam en 55 statushouders in de gemeente Enkhuizen uit om het museum bezoeken. In het buitenmuseum zagen de nieuwkomers hoe Nederlanders vroeger en nu wonen en werken met water. Ook de strijd tegen en het plezier met het water kwamen uitgebreid aan bod. Hanneke van Ouwerkerk, werkbegeleider van VluchtelingenWerk Noordwest-Nederland, regio West-Friesland, zegt hierover: “Mooi initiatief van het Zuiderzeemuseum om de nieuwkomers uit West-Friesland uit te nodigen en kennis te laten maken met ‘onze’ oude cultuur. Het riep veel herinneringen op die ook werden gedeeld. Zonder dit initiatief van het Zuiderzeemuseum gaan statushouders toch minder snel naar een museum.”

Eerste museumbezoek
Ook het museum is erg blij met de samenwerking. Saskia Grogniet-Vijn, hoofd Marketing & Communicatie van het Zuiderzeemuseum vertelt over de bezoeken: “Het is bijzonder om te zien welke uitwerking het museum heeft op de groepen die we de afgelopen maanden hebben ontvangen. Het waren schoolkinderen en gezinnen uit onder andere Syrië, Eritrea en Somalië. Het bezoek aan onder andere de school, kerk en de visrokerij in het buitenmuseum zorgde voor geanimeerde gesprekken over de gelijkenissen en de verschillen met het thuisland. Voor veel gezinnen was het hun eerste bezoek aan een museum ooit.”

Training
In het voorjaar van 2016 kregen een aantal museumdocenten een training van VluchtelingenWerk om de statushouders goed voorbereid te kunnen ontvangen. Beide partijen willen de komende jaren het aantal georganiseerde bezoeken intensiveren.

Over VluchtelingenWerk
VluchtelingenWerk is een onafhankelijke organisatie die de belangen behartigt van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. Vanaf het moment van aankomst tot en met de integratie in onze samenleving. Zodra een vluchteling in een gemeente komt te wonen, worden zij persoonlijk begeleid door medewerkers en vele vrijwilligers bij opvang en integratie in de gemeenschap.
www.vluchtelingenwerk.nl/noordwestnederland (http://www.vluchtelingenwerk.nl/noordwestnederland)www.zuiderzeemuseum.nl (http://www.zuiderzeemuseum.nl)

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2013 en 2014 riepen bezoekers van beoordelingssite Zoover het Zuiderzeemuseum uit tot het beste museum van Nederland. Leden van de ANWB riepen het museum uit tot het Leukste uitje van Noord-Holland.
www.zuiderzeemuseum.nl (http://www.zuiderzeemuseum.nl)

 

Foto: Vluchtelingen op bezoek in het schooltje van het Zuiderzeemuseum

Vluchtelingenwerk en ZZM Vluchtelingenwerk en ZZM
Zuiderzeemuseum[1] Zuiderzeemuseum[1]