Algemene beschouwing van Fractie Tonnaer met reactie op bekladden van beelden in Hoorn

25-10-2016

Hieronder de tekst van de Algemene Beschouwing van Fractie Tonnaer welke op dinsdag 25 oktober tijdens  de raadsvergadering wordt / is uitgesproken. 
In deze Beschouwing is al een reactie op het werk van ”actiegroep de Grauwe Eeuw” opgenomen.

 

Voorzitter, leden van de gemeenteraad en college,

Vorig jaar heeft onze fractie aandacht gevraagd voor de vier culturele organisaties die aanvankelijk samen het Centrum voor de Kunsten zouden vormen. De huisvestingsproblemen van de Blauwe Schuit zijn er nog steeds. Sterker nog, het college heeft de Blauwe Schuit in haar zoektocht naar nieuwe huisvesting tegengewerkt. Er is serieuze belangstelling getoond voor het leegstaande schoolgebouw aan de Nieuwe Steen 21. Dit idee werd echter afgewezen. Het college geeft voorrang aan een onderhandse verkoop van het schoolgebouw aan Intermaris. Een dergelijk abc-tje is alleen mogelijk door een in onze ogen ongezonde relatie tussen gemeente en Woningcorporatie Intermaris.

Nog voor de verkoop van schoolgebouw Nieuwe Steen 21 plaatsvond, liet de Spinaker weten belangstelling voor het schoolgebouw te hebben. Deze school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs is nu inefficiënt op twee locaties gehuisvest en moet dringend gerenoveerd en aangepast worden. Verhuizen naar de locatie Nieuwe Steen 21 is voor de school de snelste en financieel meest aantrekkelijke oplossing.

Het zal u duidelijk zijn: in onze visie moet het schoolgebouw eerst aan scholen aangeboden worden en daarna aan culturele initiatieven als bijvoorbeeld de Blauwe Schuit voordat een open verkoopprocedure in gang wordt gezet. Intermaris, Vitalis WoonZorg, Woonschakel, Mooiland  en Wooncompagnie hebben in dat geval gelijke kansen.

We geven het college de raad de vijf aanbevelingen van de Rekenkamercommissie nog een keer te lezen. De vijf aanbevelingen zijn bedoeld om de gemeenteraad positie en zeggenschap te geven over beheer van vastgoed, aankoop en verkoop en over de vraag welk vastgoed maatschappelijk en niet-maatschappelijk is.

Voordat Intermaris 60 huurwoningen gaat bouwen, wil onze fractie eerst grondig onderzocht hebben of de Spinaker of een andere school zich wil vestigen op de locatie Nieuwe Steen 21. Daarover dienen we samen met de VVD en VOCHoorn een motie in.

Tijdens de raadsvergadering van 24 mei van dit jaar spraken wij over de realisatie van 4 woonwagens en over de ontbinding van de uit januari 2011 daterende Samenwerkingsovereenkomst over het Woonwagencentrum Bobeldijkerweg met Intermaris. Wij willen van het college weten of het gelukt is Intermaris ervan te overtuigen dat het Woonwagencentrum door hen overgenomen moet worden.

Afgelopen februari stelden de fracties van VVD, PvdA, HSP en Fractie Tonnaer vragen over het gebruik van het pand Roode Steen no. 15. Al minstens 20 jaar wordt het pand door de Rozenkruisers van de gemeente gehuurd. De huur is in strijd met de voorwaarden in het testament van de oorspronkelijke eigenares mevrouw De Vicq-Carbasius, waarin zij het pand aan de gemeente naliet. Aan die discussie komt nu een einde door de huuropzegging van de Rozenkruisers per 19 januari 2019. De vier fracties vinden dat de huuropzegging een unieke kans is om het pand samen te voegen met, en in gebruik te geven aan, het Westfries Museum. Heeft het college hierover inmiddels afspraken gemaakt zodat de samenvoeging en het gebruik na januari 2019 in werking kan worden gezet?

Onze fractie is heel blij dat vijf van de vierentwintig gestolen schilderijen terug zijn in het Westfries Museum. Minstens drie van de teruggevonden schilderijen verkeren in een zeer slechte staat. Er is veel geld nodig om de schilderijen te restaureren. Daarom is door het museum een publieksfinancieringsactie opgezet. Organisaties, bedrijven, particulieren, het college en zelfs Trio De Zoete Inval geven geld of leveren een muzikale inspanning voor de restauratie. De fracties van VOCHoorn, Hoorn Lokaal, PvdA en Fractie Tonnaer vinden het vanzelfsprekend dat de gemeenteraad zich met een financiële bijdrage aansluit bij deze gulle giften en zo een prikkel geeft aan anderen geld voor de restauratie te geven.

Daar dienen wij samen met VOCHoorn, PvdA, Hoorn Lokaal en Hoorns Belang een motie over in.

Afgelopen nacht zijn door de “ actiegroep de Grauwe Eeuw “ Bontekoe, de scheepsjongens, JP Coen en de Halve Maen met verf beklad. Volgens de actiegroep is dit bekladden nodig omdat  “ verheerlijking in deze tijd ongepast is “. Onze fractie vindt dat iedereen ongezouten zijn mening kan geven maar dat het beschadigen van objecten niet kan.  Wij hopen dat de politie, met behulp van goede camera-beelden, “actiegroep de Grauwe Eeuw “ weet op te sporen en de leden een flinke rekening ontvangen voor het beschadigen en schoonmaken van de beschadigde beelden en de Halve Maen van onze stad.

Kan de burgemeester hierover al iets zeggen ?

Nu al, anderhalf jaar voor het einde van deze bestuursperiode, kan de balans opgemaakt worden. Het college heeft voor de Poort van Hoorn geen enkele noodzakelijke stap gezet. Grootste prestatie die het leverde, was het schrappen van de autotunnel met Carbasiusweg en het daardoor laten wegspoelen van rijks- en provinciale subsidies en gedane investeringen versneld afschrijven. De nieuwe Poort van Hoorn, door dit college en coalitie bedacht, is in een moeras terecht gekomen.

Wij vinden de belangen van onze stad te groot om de vier jaar als verloren te beschouwen. Ons motto is ‘redden wat er nog te redden valt’.

Volgens Haskoning zijn de Turborotonde en het kruispunt Liornestraat-Provincialeweg-Zwaagmergouw een veel groter probleem dan de verkeersituatie bij de T-kruising aan het Keern. Behalve de slechte afstelling van de verkeerslichten zien we op deze T-kruising geen probleem. De aanleg van een fietstunnel vindt onze fractie al jaren een nodeloze en kostbare ingreep. Een nieuwe indeling van de huidige fiets- en wandelpaden maakt de route een stuk beter en veiliger voor fietsers en voetgangers. Daarom stellen wij voor alle voorbereidingen voor de aanleg van een fietstunnel meteen te stoppen en plannen te maken voor een betere inrichting van de oversteek voor voetgangers en fietsers. Wij dienen een motie hierover in.

Volgens Haskoning is er op de Turborotonde sprake van een verkeersprobleem. Om dit probleem op te lossen zijn volgens het onderzoeksbureau snel ingrijpende maatregelen nodig. De haast daarbij bevreemdt ons enigszins. Al vanaf de aanleg van de rotonde wisten we dat binnen afzienbare tijd nieuwe of andere problemen zouden ontstaan.

Royal Haskoning stelt voor van de Turborotonde een kruispunt te maken. Een verrassend voorstel omdat de rotonde er juist kwam omdat het kruispunt toen niet voldeed. Fractie Tonnaer wil niet alleen laten onderzoeken of de transformatie naar een kruispunt de verkeersproblemen verlichten maar óók of het plaatsen van alleen verkeerslichten in combinatie met een Rotonde Doseer Installatie – RDI -, de doorstroming op de Turborotonde verbetert. Voordeel hiervan zijn de lagere kosten. Bovendien zouden de verkeerslichten alleen in gebruik kunnen zijn tijdens de piekuren.  Tegelijk willen wij onderzoek naar de mogelijkheid om een fly-over bij de Turborotonde aan te leggen. Met een fly-over worden conflicterende rijrichtingen opgelost. Deze fly-over kan eventueel tot en met de T-kruising van het Keern aangelegd worden.

Als uit de reactie van het college blijkt dat het aan onze onderzoeksvragen niet tegemoet wil komen zullen wij alsnog een motie hierover indienen.

Al jaren vragen de fracties van VVD en Fractie Tonnaer aandacht voor de verkeersituatie op het kruispunt Liornestraat-Provincialeweg-Zwaagmergouw. Wij vragen op zijn minst om flitspalen en een voetoversteekplaats op de Liornestraat. Onze fractie is er zeer tevreden mee dat ook Royal Haskoning vaststelt dat het kruispunt de doorstroming van het verkeer bemoeilijkt en een groter probleem vormt dan de T-kruising aan het Keern. Onze vraag is of het college dit kruispunt op de lijst van verkeersknelpunten wil plaatsen en met daadwerkelijke oplossingen wil komen.

Onze fractie is vóór behoud en tégen verkoop van het sportcomplex van voorheen hockeyclub WFHC aan de Nieuwe Steen. Welke plannen heeft het college met dit sportcomplex. Blijft dit sportterrein of wil het college alsnog kantorenbouw of misschien nog een ABC-constructie met Intermaris ?

Een oude wens van onze fractie is om nieuwe straten en pleinen in Bangert & Oosterpolder naar personen als Cornelis Beerepoot, Piet en Arie van Kampen, Corry van Kleef en Elle Mol te vernoemen. Mensen die veel voor de bevolking van Blokker en Zwaag hebben betekend. We hebben ook gepleit voor het vernoemen van straten naar bijvoorbeeld dominee Frits Slomp, bekend onder de naam Frits de Zwever en naar de in Hoorn geboren en getogen acteur/presentator Martin Brozius. Ondanks de toezegging door het college om welwillend naar onze voorstellen te kijken is na zes jaar nog steeds geen straat of grindpad naar deze personen vernoemd. Wel worden straten vernoemd naar landmetergereedschap, landmeetkundigen, intellectuelen en cartografen. Onze fractie ergert zich hieraan en vraagt het college de commissie straatnaamgeving aan te sporen straten en pleinen te vernoemen naar personen uit de laatste periode van de vorige eeuw. Tenslotte nog een advies: geef op de straatnaamborden met tekst uitleg naar wie de straat vernoemd is.

Na lang afwegen heeft de Protestantse gemeente besloten de Noorderkerk af te stoten voor kerkelijk gebruik en ervoor gekozen om te blijven kerken in de Octaaf. Natuurlijk is onze fractie niet om een mening gevraagd. Toch vinden wij het onbegrijpelijk dat men niet koos voor de oudste en een van de mooiste kerken van Hoorn maar voor de Octaaf, een gebouw dat historisch en architectonisch geen betekenis heeft voor de stad noch voor de Protestantse gemeente.

Tussen 1980 en 2005 zijn in Hoorn, Zwaag en Blokker alle kerken gerestaureerd. Hiervoor waren speciale restauratie-stichtingen opgericht. Minstens 80% van de restauratiekosten zijn opgebracht door geldinzamelingacties met boekenverkoop, verkoop van zeefdrukken en veel meer. De Hoornse gemeenschap gaf veel geld voor de Noorderkerk en van rijk en gemeente ontving de kerk veel subsidie.

In een open brief schreven de raadsleden Arwin Rood, Dick Bennis, Chris de Meij en Roger Tonnaer  dat de Noorderkerk gevoelsmatig niet alleen van de kerkgemeenschap is maar religieus erfgoed is van iedereen. Ze deden bij het kerkbestuur een beroep op goed rentmeesterschap en vroegen om zorgvuldigheid bij de zoektocht naar een nieuwe gebruiker van de Noorderkerk.

Fractie Tonnaer krijgt de indruk dat de Kerkenraad de open brief niet ontvangen heeft.

Van het college verwachten wij dat het opkomt voor het belang van het kerkgebouw als religieus erfgoed van onze stad; een gebouw dat met veel gemeenschapsgeld is gerestaureerd en onderhouden. Van het college willen we horen of ze onze zorgen deelt en bij het vinden van een koper of huurder positie wil innemen? Al vanaf 2009 pleiten wij voor vestiging van de bibliotheek in de Noorderkerk. In Zwolle en Maastricht zijn goede combinaties van boeken en historische kerken te zien.  Daarom pleiten wij nog steeds voor vestiging van de bibliotheek in de Noorderkerk.

Wij willen het college, in het bijzonder de wethouder van financiën en de medewerkers Ramona Zandbergen en Patrick Laan bedanken voor het samenstellen van de begroting, voor het organiseren van een informatieavond en voor de beantwoording van de vele vragen over de begroting. Het heeft ons geholpen.

Dictum van vier moties

Fractie Tonnaer Fractie Tonnaer

Reacties
Reactie: (Frank H. Vlasman)
27-10-2016, 17:39
weer erg goed gezegd.

Reactie: (Aaron Zyweg)
27-10-2016, 15:06
Royal Haskoning stelt voor van de Turborotonde een kruispunt te maken. Ja, deze firma heeft er belang bij dat het aangepast word en hoe meer werk, hoe beter....

Reactie: (Redactie HoornGids)
27-10-2016, 12:32
Geachte Mathé van Stralen, Fractie Tonnaer heeft een persbericht met de tekst van de Algemene Beschouwing van de fractie naar de Hoornse pers gestuurd. O.a. ook naar Hoorngids. Andere fracties, o.a. SP, hebben dat niet gedaan of er voor gekozen Facebook als publiciteitskanaal te gebruiken. Dit is de reden dat de tekst van Fractie Tonnaer op Hoorngids is opgenomen en tekst van andere fracties niet. Uw suggestie van partijdigheid van Hoorngids is totaal niet aan de orde.

Reactie: (Mathé van Stralen)
27-10-2016, 12:04
Geachte redactie. Heel bijzonder dat u bij het onderwerp over de Algemene Beschouwing en Programmabegroting 2017 zoals in de Hoornse raad behandeld, alleen aandacht besteedt aan de bijdrage van de heer Tonnaer! Ik neem aan dat u niet de prententie heeft hiermee volledig en objectief te zijn. Met vr. gr. Mathé van Stralen Fractievoorzitter SP Hoorn