Het Meertheater 'Mensenkinderen'

26-10-2016

Toneelgroep Het Meertheater speelt  ’Mensenkinderen’ van J.J. Voskuil. Het stuk gaat over de ruziënde kinderloze echtelieden Karel en Klaartje. Zij drijven elkaar tot waanzin met bizarre verwijten, tot in het absurde doorgedreven logica en jaloerse machtsspelletjes.

 

Voskuil schreef zijn enige toneelstuk in de jaren tachtig van de vorige eeuw en het werd kort na zijn dood in 2008 gepubliceerd. De wereldvreemde Klaartje lijkt als twee druppels water op Nicolien uit de romans van Voskuil. Haar echtgenoot doet de Voskuillezer onherroepelijk denken aan de figuur van Maarten Koning, het alter ego van de schrijver.

 

Het echtpaar Karel en Claartje krijgt bezoek van zijn beste vriend en diens sexy vrouw Hesther. Klaartje wordt gek van jaloezie en eist van haar man dat hij de vriendschap opzegt. Jaloezie op alles en iedereen die zijn aandacht van haar afleidt, dát is wat haar drijft. ‘Mensenkinderen’ is een Hollands huwelijksdrama, waarin iets doorschemert van Edward Albee’s beroemde ‘Who’s afraid of Virginia Woolf’.

 

Regisseur is Robert-Jan van Dijk. Spelers zijn Leonie Bijlsma (Klaartje), Charles Witberg (Karel), Marjo Leupers (Hesther) en Jan van der Meer (Kees). De korte film is van Cas Knol.

 

J.J. (Han) Voskuil (1926-2008) was niet alleen een van de grootste, maar ook een van de meest eigenzinnige naoorlogse Nederlandse schrijvers. Hij publiceerde in 1963 de vuistdikke roman Bij nader inzien, waarvan later een gevierde dramaserie is gemaakt. Dertig jaar na zijn debuut verraste hij met de veelgeroemde zevendelige bestseller en kantoorsoap Het Bureau.

 

Prijs:€ 10,00 Met korting*:€ 7,50 * Op vertoon van CJP.

Reserveren via www.pakhuishoorn.nl (http://www.pakhuishoorn.nl)

11. nov 5 meertheater(Charles Witberg, Marjo Leupers, Jan van der Meer en Leonie Bijlsma (vlnr))speelt 'Mensenkinderen' van J.J. Voskuil. Foto Martin van Vugt 11. nov 5 meertheater(Charles Witberg, Marjo Leupers, Jan van der Meer en Leonie Bijlsma (vlnr))speelt 'Mensenkinderen' van J.J. Voskuil. Foto Martin van Vugt
Het Pakhuis logo Het Pakhuis logo