Project preventie integrale aanpak ziekteverzuim voortijdige schoolverlaters op het vo

27-10-2016

GGD Hollands Noorden afdeling jeugdgezondheidszorg, het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs West-Friesland en het schoolmaatschappelijk werk van MEE & de Wering starten dit najaar met het project Preventieve integrale aanpak ziekteverzuim & voortijdig schoolverlaten op het voortgezet onderwijs in Hoorn. In dit project wordt een preventieve, integrale aanpak van het ziekteverzuim op het voortgezet onderwijs geïmplementeerd met als doel het ziekteverzuim en het aantal voortijdig schoolverlaters te verlagen. De organisaties hebben hiervoor subsidie ontvangen van de gemeente Hoorn vanuit de Innovatieagenda Sociaal Domein.

 

Aanleiding project
Jaarlijks zit een deel van de leerplichtige leerlingen om diverse redenen (ziek) thuis. Veel oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen, zoals gedragsproblemen, sociaal-emotionele en/of ( psychische) gezondheidsproblemen. Tegelijkertijd is er vaak sprake van problemen in de thuissituatie of op school. Er is hierbij in de meeste gevallen geen sprake van ongeoorloofd schoolverzuim; een aanpak via de leerplicht ligt niet direct voor de hand. Als het ziekteverzuim niet in een vroeg stadium adequaat wordt aangepakt, kan dit overgaan tot thuiszitten en uiteindelijk voortijdig schoolverlaten. Dit is een complex probleem met veel impact op het leven en de toekomst van de jongere, en op het gezin waarin de jongere opgroeit. Bovendien zijn de maatschappelijke kosten van voortijdig schoolverlaters hoog.

 

Welke scholen nemen deel aan het project?
De betrokken scholen uit Hoorn betreffen 2 (brede) scholen voor algemeen voortgezet onderwijs (mavo, havo en vwo), 1 praktijkschool en 1 vmbo-school. Voor leerlingen van deze vier in Hoorn gevestigde vo-scholen die niet woonachtig zijn in de gemeente Hoorn wordt bij de andere West-Friese gemeenten, die een (aanbestedings)traject voor sociale innovaties opstarten of hebben opgestart, ook een subsidieverzoek ingediend.

 

Projectaanpak
Het project neemt twee schooljaren in beslag, en start zo snel als mogelijk in het schooljaar 2016-2017. In de eerste fase worden de criteria voor zorgwekkend ziekteverzuim gezamenlijk gedefinieerd, wordt een goede verzuimregistratie & -rapportage op de vo-scholen geborgd en wordt een implementatieplan opgesteld. In de implementatiefase vindt een training van alle betrokken professionals plaats in methodiek voor preventie, signalering en aanpak van zorgwekkend ziekteverzuim. Vervolgens vindt de daadwerkelijke uitvoering van de afgesproken innovatieve werkwijze en monitoring van de voortgang plaats. In de eindfase wordt een eindrapportage/verantwoording opgesteld inclusief een voorstel/advies tot structurele invoering van de nieuwe werkwijze.

GGD  VO WestFriesland  Mee en de Wering GGD VO WestFriesland Mee en de Wering