Beantwoording raadsvragen HOP, HSP en HB

27-10-2016

Geachte heren Vinkenborg, Oudheusden en Van der Kleij,

U heeft namens de Hoornse Onafhankelijke Partij, Hoornse Seniorenpartij en Hoorns Belang artikel 36- vragen gesteld over het veranderde ophaalschema van HVC, na de invoering van de oranje bakken. Hieronder volgt de beantwoording van uw vragen:

Vraag 1: Hoeveel klachten zijn er sinds de invoering van de nieuwe ophaalfrequentie bij de gemeente Hoorn binnen gekomen over stank en overlast door ongedierte, met betrekking tot afvalcontainers?

Antwoord: Per brief, telefoon, mail en gemeentelijke Facebookpagina zijn in totaal ongeveer 90 klach­ten binnengekomen. Al deze bewoners kregen advies over hoe ze de overlast door stank en ongedierte konden verhelpen en in de toekomst voorkomen. In een aantal gevallen is de dienstdoende ambtenaar met de verantwoordelijk wethouder ter plaatse bij de bewoners gaan kijken om een indruk te krijgen van de ernst van de situatie. Deze bewoners kregen vervolgens eveneens advies over hoe stank en ongedierte te verhelpen en te voorkomen.

Vraag 2: Hoeveel klachten zijn er sinds de invoering van de nieuwe ophaalfrequentie bij de HVC gere­gistreerd over stank en overlast door ongedierte met betrekking tot de afvalcontainers?

Antwoord: Vanuit de zeven Westfriese gemeenten heeft HVC in totaal 76 klachten geregistreerd over stank en overlast door ongedierte met betrekking tot de afvalcontainers. HVC heeft niet inzichtelijk hoeveel van deze klachten uit de gemeente Hoorn kwamen.

Vraag 3: Is er een toename in het aantal klachten met vorige jaren? Zo ja, kunt u ons deze cijfers ver­strekken?

Antwoord: Ja, er is een toename van klachten over stank en ongedierte met betrekking tot de afval­containers. In de jaren 2014 en 2015 waren hierover geen klachten.

Vraag 4: Is er een toename geconstateerd van huishoudelijk afval in de openbare afvalbakken?

Antwoord: Nee, er is geen toename geconstateerd van huishoudelijk afval in de openbare afvalbakken.

Vraag 5: Is er een toename geconstateerd van het dumpen van huishoudelijk afval in de openbare ruimte?

Antwoord: Nee, er is ook geen toename geconstateerd van het dumpen van huishoudelijk afval in de openbare ruimte.


Vraag 6: Is er een toename geconstateerd van de afvalstroom in die wijken waar afval nog ongeschei­den, in zakken wordt aangeboden?

Antwoord: Een toename van de afvalstroom in die wijken waar afval nog ongescheiden, in zakken wordt aangeboden, is evenmin geconstateerd.

Vraag 7: Het risico op Myiasis (maden ziekte) bij konijnen, maar ook honden en katten is aanwezig. Uit de pers, maar ook via de eerder genoemde FB pagina hebben we al kunnen vernemen dat al zeker twee konijnen door deze oorzaak zijn overleden. Zowel op de website van de HVC als de gemeente wordt er met geen woord over deze risico’s gesproken. Waarom niet?

Antwoord: Er is geen direct verband tussen Myiasis en het veranderde ophaalschema van huisvuil Myiasis ontstaat doordat vliegen de vieze achterwerken en staarten van deze dieren opzoeken en daar eitjes opleggen. Bij konijnen is het cruciaal om kooien en stro schoon te houden. De mestgeur trekt namelijk meer vliegen aan. In de periode mei tot september kan Myiasis vooral optreden. Daarom is het verstandig om de dieren te volgen, zodat er geen resten mest blijven hangen aan de staart of het achterwerk.

Maden kunnen bij warm weer altijd ontstaan in etensresten die worden weggegooid. Het is daarom belangrijk dat etensresten in de gft-container wordt gegooid. Deze wordt, net als voorheen, een keer per twee weken geleegd. Het is wel af te raden een container vlakbij een konijnenhok te zetten. Daar­naast zijn er vele tips om maden te voorkomen. Op zowel de website van HVC als de gemeente is en wordt uitgebreid gecommuniceerd hoe je maden voorkomt of verwijderd.

Vraag 8: Heeft er voorafgaand aan de invoering van het nieuwe inzamelsysteem een risico inventarisa­tie plaatsgevonden voor eventuele risico’s voor mens en dier? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom niet? Zo ja, zijn de mogelijke gevolgen van de maden ziekte daarin benoemd en afgewogen?

Antwoord: Ja, er heeft een aparte risico-inventarisatie plaatsgevonden. Daarbij zijn ervaringen van an­dere gemeenten, waar dit systeem al is ingevoerd, in de afweging meegenomen. Deze gaven geen aanleiding voor zorgen over risico’s voor mens en dier.

Vraag 9: De HVC schijnt mensen met klachten terug te verwijzen naar de gemeente Hoorn, met als argument dat de gemeente verantwoordelijk is voor de vastgestelde ophaalfrequentie. De afvalstof- fenverordening CAW 2016 lijkt inderdaad aan te geven onder art. 10.26, eerste lid onder b, dat het aan de raad is om een afwijking van de wekelijkse ophaalfrequentie vast te stellen. Het tweede lid van hetzelfde artikel stelt dat de raad verplicht is om de inspraakverordening hierop toe te passen.

Is de wijziging van de ophaal volgorde een afwijking van de ophaalfrequentie als in de afvalstoffenver- ordening bedoeld? Zo ja, is het niet indienen van een zienswijze op het voorstel van de HVC, zoals in het raadsbesluit 13.05.2015 voldoende om aan deze voorwaarde te voldoen?

Zo nee, wanneer is dit dan door de raad vastgesteld?

Antwoord: Er is sprake van een regionale afvalstoffenverordening. Niet de raad, maar het bestuur van de gemeenschappelijke regeling Centraal afvalverwijderingsbedrijf West-Friesland (CAW) stelt deze verordening vast. Hierin zijn de inzamelfrequenties van alle afvalstromen vastgelegd. De afvalstoffen- verordening heeft begin 2016, zes weken ter inzage gelegen. Hier is slechts een reactie op binnenge­komen.

Vraag 10: Wanneer vindt er een evaluatie van de invoering van de ’oranje’ bak en het gewijzigde op­haalschema plaats?

Antwoord: De evaluatie vindt plaats een halfjaar na invoering. In de CAW-gemeente Medemblik is het inzamelsysteem eind september en als laatst uitgerold. De evaluatie vindt dus plaats in het eerste kwartaal van 2017.

Vraag 11: Is het college bereid de problemen op te nemen met HVC. eventueel in CAW verband en te komen tot een heroverweging van de inzamelfrequentie, eventueel alleen in de zomermaanden?

Antwoord: Het college is en blijft voortdurend in gesprek met HVC. Naar aanleiding van de evaluatie bekijken we of we de huidige inzamelfrequentie gaan heroverwegen.

Vraag 12: Is er een inschatting te maken van de eventuele meerkosten van een aangepast ophaal- schema in de zomer?

Antwoord: De inschatting is nu niet te maken. De kosten zijn afhankelijk van aard en omvang van het gewenste systeem.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Hoorn

Hoorn HB HOP HSP Hoorn HB HOP HSP