Een nieuwe Streekomroep anderhalf jaar later....

Ingezonden door Gerrit Appel

Zo’n twee jaar geleden werden er passievolle betogen gehouden voor allerlei commissie- en raadsvergaderingen waarom het zo belangrijk was dat er een nieuwe publieke streekomroep in West-Friesland moest komen. Er zou aandacht besteed worden aan alle gemeenten, dorpen, gehuchten en ook aan allerlei doelgroepen binnen deze gemeenschappen. Er zou een totaalpakket worden aangeboden op radio, tv, internet en social-media. Zij zouden er wél bij zijn als er wat bijzonders of nieuwswaardig gebeurd in de ‘habitat’ van de West-Fries. 5 van de 7 gemeenten in West-Friesland zijn erin getrapt en hebben Mix724 weggedaan voor die nieuwe omroep Weeff. Maar heeft u ze al eens ergens gezien?

Nu anderhalf jaar later hebben ze nog steeds geen radiozender en een slappe kabelkrant die vol staat met gekopieerde berichten uit andere media, voornamelijk van RTV Noord-Holland. Idem met de website waar ook nauwelijks nieuws te vinden is, dat al niet reeds door anderen sneller en beter is verslagen. Wat heeft Weeff met het subsidiegeld gedaan dat ze anderhalf jaar ontvangen hebben? De kabelkrant was er al, van Radio Hoorn, dus daar hoefden ze geen geld aan uit te geven. Een website kost ook nauwelijks geld en er is nog steeds geen radio!

Zitten de inwoners uit de 7 gemeenten te wachten op nóg een website met nieuws uit West-Friesland als er al zoveel zijn? Allemaal websites die zonder overheidssubsidie kunnen werken. Hebben we een West-Fries Radiostation nodig met dure 2 studio’s in Enkhuizen en Hoorn terwijl er initiatieven als Radio 501 of Radio Bontekoe met minimale middelen het ook kunnen en zelfs straks op de middengolf door heel Noord-Holland te ontvangen zijn? Hebben we een TV zender nodig die alleen maar video’s van RTV Noord-Holland recyclet en een kabelkrant met oud nieuws? Ook op dit gebied zijn allerlei initiatieven die blijkbaar wel eigen reportages kunnen maken en verspreiden en die volgens de YouTube-cijfers vaak beter bekeken worden dan de filmpjes van Weeff.

Binnenkort zullen de 2 bestaande omroepen van Enkhuizen en Hoorn ook opgaan in die nieuwe omroep. Radio Hoorn die na 30 jaar ophoud te bestaan om over te gaan in een onzekere toekomst. Nog meer subsidiegeld naar een club die in anderhalf jaar het niet gelukt is om met 2 compleet ingerichte radiostudio’s, kabelfrequenties en een zak met subsidiegeld ook maar iets van de grond te krijgen en stevig aan de leiband van RTV Noord-Holland vast zit. Ze betalen er zelfs voor om als doorgeefluik van RTV Noord-Holland te dienen terwijl ze er blijkbaar niets voor terugkrijgen.

Naar verluid hebben sleutelfiguren uit Enkhuizen, Hoorn en Medemblik het zinkende schip al verlaten. Kan het schip gered worden voordat men roemloos ten onder gaat? 

Ingezonden door Gerrit Appel

testbeeld testbeeld

Reacties
Reactie: (Frank)
24-2-2017, 21:43
De Zendmachtiging is verstrekt aan weeff voor de komende 5 jaar. dus dit loopt zover ik weet door tot 2020. Eerder kan men volgens mij geen afscheid nemen van WEEFF. Er zijn volgens mij geen mogelijkheden om de zendmachtiging in te trekken en de gemeentes blijven verplicht subsidieren. In de wandelgangen en roddel circuits wordt verteld dat men bijna geen bemensing heeft bij WEEFF. De kabelkrant/TV is nagenoeg niet gevuld, en zeker niet met eigen producties. Radio nog nooit beluisterd en zal ook niet gebeuren.

Reactie: (Miranda Vegelien)
26-1-2017, 17:25
Afgelopen jaar vooral naar radio 10 geluisterd maar daar hoor je toch vooral de overbekende hits voorbij komen...Luisterde al heel lang naar West-Friesland radio en Mix724 en mis ze op de radio !!Wil ze terug !!!!!

Reactie: (Rene)
1-12-2016, 20:49
Je slaat de spijker op z'n kop Pieter. Die echte radiofreaks zitten tegenwoordig bij internetradio's zoals Radio 501, Mix724, Bontekoe etc. Ik kan je overigens voorspellen dat Radio Bontekoe zijn AM zender eerder in de lucht zal hebben dan Weeff! En bedenk daarbij dat Bontekoe het doet zonder een cent subsidie in tegenstelling tot Weeff, waarvoor wij allemaal belasting betalen!

Reactie: (Pieter Hofland)
1-12-2016, 12:47
Wie zit er anno 2016 nog te wachten op een omroep zoals Radio Hoorn (want de nieuwe omroep zou een vergelijkbaar format krijgen)? Als inwoner van Hoorn sinds een jaar of 20 kan ik me niet herinneren dat ik ooit ergens Radio Hoorn aan heb horen staan. Dit in tegenstelling tot Westfriesland Radio/Mix724. Ik zie ze een enkele keer wel eens live uitzendingen doen bij evenementen, zoals enkele jaar geleden op de roode steen: jubileum uitzending met podium, artiesten etc., maar publiek was er niet. Logisch, als niemand luistert weet ook niemand het. Was overigens wel een sneu gezicht. Als men met Weeff een goede start wilde maken, dan had men allang weer moeten uitzenden op 103.9. Na het uit de lucht gaan van Mix724 stond deze frequentie bij velen nog ingeprogrammeerd, zo ook bij mij in de auto en thuis. Inmiddels allang vervangen door een andere zender. Ik snap het ook niet, ik ben in de jaren 90 twee keer betrokken geweest bij de start van een lokale omroep. Als de vergunning binnen was, dan was ook binnen een paar dagen de zender in de lucht. Toendertijd waren het nog de echte radiofreaks die erbij betrokken waren, mensen uit de piratentijd van de jaren 80 die wisten hoe je in no-time een radio station in de lucht kreeg. Deze mensen zijn allemaal afgehaakt toen de vergaderclubs, bestuurders, mannen in pakken en andere ego's met vriendjes in de politiek in lokale omroepen een mogelijkheid zagen om zogenaamd belangrijk te zijn.

Reactie: (Steven)
29-11-2016, 17:51
Wat betreft de samenwerking in het Hoornse omroepland: Ik weet zeker dat Edo met zijn opmerking over de "enorme ego's" die dit in de weg staan, de spijker precies op z'n kop slaat.

Reactie: (Edo van Eekeres)
28-11-2016, 12:09
Het probleem in omroepland, of dit nu lokaal/regionaal is of landelijk, zijn de enorme ego's van degenen die de omroepen bestieren. Landelijk is het al lastig om omroepen te laten samenwerken, regionaal en lokaal lijkt het bijna onmogelijk. Allerlei belangetjes spelen daarbij een rol. Vastgeroeste posities, subsidiestromen, overschatting van de eigen kwaliteit, vliegen afvangen, roddel en achterklap, het komt allemaal voor in omroepland op de Hoornse vierkante kilometer. Om talent en middelen bij elkaar te brengen, pleit ik al heel lang voor samenwerking. Een mooie droom die al diverse keren verstoord is en denk ik helaas nooit werkelijkheid zal worden. De wal zal het schip moeten keren.

Reactie: (Ari)
28-11-2016, 10:05
Is er niet een meneer Nijpels betrokken geweest bij deze besprekingen?? Ik heb het inderdaad over burgemeester Nijpels die met de legendarische woorden kwam "het kan niet zo zijn de Mix niks" daarna nooit meer wat van gehoord. De politiek moet gewoon eens durven terug te komen op een foutieve beslissing maar ja al de gelden zijn al naar die gegaan dus laat maar. Ik denk zelf dat de Mix nooit meer terug gaat komen in de ether zelfs niet als erom vragen. We wachten rustig af wat voor luistercijfers Weeff zou krijgen met hun programmering: gokje... niet meetbaar. dus als je gewoon weer wilt genieten van de mix muziek kan je naar mix724.nl Veel luister plezier!

Reactie: (Niek Zuidhoff)
28-11-2016, 09:44
Achterom kijken heeft geen zin, vraag is wat nu? Mix724 is online als 1 van de uitzonderingen een goed beluistert internetstation, wekelijks is er groei te zien. Luisteraars kunnen kiezen voor aparte streamingstations met thema muziek als Rock, Nederlandstalig, Hits etc. daarnaast is er de gepresenteerde versie. De licentie weer terug naar Mix724 is waar ik uiteraard voor pleit:-)) redelijk tot goede lokale informatie voorziening, en Mix724 was/is financieel gezond.

Reactie: (Jos)
28-11-2016, 01:46
Hieruit blijkt dat het intrekken van de licentie van Mix 724 een foutieve keuze is geweest en dat gemeenten geen bal verstand hebben hoe het (mede) bepalen van een streekomroep er uit zou moeten zien.Zonde hoor! Mix 724 was/is een voorbeeld hoe het maken van effectieve streekradio moet zijn, nog steeds Wie weet nog ooit?

Reactie: (Ron)
27-11-2016, 14:39
Wat zitten we te wachten op een omroep die nu al gedoemd is te mislukken. Anderhalf jaar later gaat niemand meer naar de 103.9 om te 'kijken' of daar alweer signaal is. Dit zal een hele boel inzet gaan kosten en een aantal jaren voordat het weer dik beluisterd zal gaan worden. Het kost heel veel geld, laat Radio Hoorn nou maar voor wat het is want die wordt meegezogen in de afgrond als Weeff ook de afgrond in gaat. Alle subsidie intrekken want we redden het ook zonder 'Weeff'. Ik vraag me überhaupt af of radio nog wel toekomst heeft tussen al die commerciëlen. Ja zullen een aantal mensen zeggen, dat zijn meestal de medewerkers en familie daarvan. Op de radio wordt al genoeg geouwehoerd dus op nog zoiets zit niemand te wachten. Ook de vergunning moet opnieuw bekeken worden want er is niks mee gebeurd.

Reactie: (ferry hoks)
27-11-2016, 11:43
volgens de laatste berichten gaat er per januari een zender aan op het van de valk hotel. ben het met je eens dat dit al klaar had moeten liggen toen ze de vergunning kregen