36-Jarige redder na waterongeval bekroond met oorkonde

01-12-2016

Burgemeester Jan Nieuwenburg reikt maandag 5 december een oorkonde uit aan de 36-jarige Marco Elhorst uit Heerhugowaard. De heer Elhorst ontvangt de oorkonde van de Stichting Maatschappij tot Redding van Drenkelingen omdat hij in juli van dit jaar een 87-jarige meneer uit het water heeft gered in Zwaag.

 

Redding

Op 3 juli 2016 raakte de 87-jarige man uit Alkmaar met zijn auto in het water aan de Schouwmeester in Zwaag. De auto reed rechtdoor in plaats van met de bocht mee. Marco Elhorst zag de auto in het water liggen. Hij is meteen het water ingegaan. Intussen kwam ook de politie aan bij het ongeval. Marco constateerde samen met een agent dat de bestuurder niet onwel was. Samen hebben zij het slachtoffer uit de auto kunnen halen. Ze openden het portier aan de bijrijderszijde, namen de man tussen hen in en gingen wadend naar de kant. Het slachtoffer is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Gelukkig mocht hij snel weer naar huis.

 

Moedig
Het bestuur van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen heeft geoordeeld dat Marco Elhorst zeer adequaat, moedig, met beleid én onbaatzuchtig heeft gehandeld. Daarom besloot het bestuur hem te bekronen met een oorkonde.

 

Maatschappij tot Redding van Drenkelingen

Het doel van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen is om zo veel mogelijk verdrinkingen te voorkomen. Daarvoor geeft de stichting voorlichting, doet zij onderzoek en bekroont zij helden in Nederland. Eeuwenlang gold in Nederland dat wie te water raakte, vrijwel zeker verdronk. In Amsterdam alleen al verdronken op een dag soms tientallen mensen. Daarom werd in 1767 deze maatschappij opgericht. Inmiddels is Nederland goed in het voorkomen en behandelen van verdrinkingsgevallen. Toch verdrinken er jaarlijks nog altijd zo’n 220 mensen in ons land. Daarom blijft de maatschappij zich hard maken voor preventie en meer kennis over redding en reanimatie.

Gemeente_Hoorn[1] Gemeente_Hoorn[1]