Kunstgrasvelden na de winterstop rubber vrij!

02-12-2016

Wat de VVD betreft zijn er na de winterstop geen kunstgrasvelden meer die rubberkorrels bevatten, ongeacht wat de resultaten van het RIVM-onderzoek naar de gezondheidseffecten van de korrels zullen zijn. De VVD zal in de laatste raadsvergadering in december hier een motie over indienen.

 

Uit een analyse van een onderzoek dat bandenbranchevereniging VACO deed, bleek zondag dat in 58 van de 60 kunstgrasvelden een hogere concentratie kankerverwekkende stoffen zit dan is toegestaan in consumentenproducten. Het onderzoek van de branche staat los van het onderzoek dat RIVM en de KNVB houden. Aanleiding voor het onderzoek was een uitzending van Zembla waarin twijfels worden geuit over kankerverwekkende stoffen in het zogeheten rubbergranulaat.

 

Wanneer ik als vader van 2 voetballende kinderen langs de voetbalvelden sta hoor ik gewoon dat het vertrouwen weg is. Ouders en spelers geloven niet meer dat kunstgras met verdachte rubberen korrels erop nog veilig is.

 

In Hoorn zijn er 7 kunstgrasvelden en er staat een aantal nieuw aan te leggen velden op het programma voor 2017. De VVD stelt voor om per direct over te gaan op het veilige kokos of kurk op de bestaande velden. En om toekomstige kunstgrasvelden per direct anders aan te gaan besteden.

Er zijn diverse bedrijven gespecialiseerd in het aanpassen van deze velden. Vervanging van een toplaag zal niet goedkoop zijn. Voor de VVD is investeren in de veiligheid van onze gezondheid absoluut noodzakelijk is. De gemeente moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Sporten moet veilig zijn en veilig blijven. Zonder vraagtekens over de lange termijn gevolgen voor ieders gezondheid.

 

We hopen, gezien het maatschappelijk belang, dat deze motie door de gehele raad gesteund gaat worden.

Met vriendelijke groet,

Chris de Meij

Raadslid VVD

VVD[1] VVD[1]

Reacties
Reactie: (cees)
6-12-2016, 14:08
jac van es voorzitter hollandia voetbal

Reactie: (C.Haster)
5-12-2016, 14:01
Is er dan geen grondig onderzoek geweest voor dat er met de aanleg van kunstgrasvelden werd begonnen. Als dit zo is dan getuigd het van weinig interesse indertijd of aanleg van kunstgrasveld wel verantwoord was. Zoals het spreekwoord zegt : Errt denken dan doen.

Reactie: (Richard)
3-12-2016, 15:59
VVD = Mongolen