Ondernemers eerste horeca Energiestrijd Hoorn van start

09-12-2016

Twaalf horecaondernemers zijn klaar om drie maanden lang het maximale uit de kast halen om zoveel mogelijk energie en gas te besparen. Energiecoaches Lex de Kruif en Ruud Kos begeleiden de horecazaken gedurende de strijd. Een officiële nulmeting en schouw gingen vooraf.

 

,, De schouw geeft een volledig beeld van de horeca gelegenheid. Wat gebeurt er op een dag of over een week? Is het verbruik hoog of laag en hoe komt dat dan? Samen met deelnemers komen we tot ideeën om energie te besparen.”, aldus Kos.

De deelnemers zijn:

- Het Huis Verloren

- JP Coen

- De Ridderikhoff

- De Tuynkamer

- De Zwarte Olifant

- Local Hoorn

- De Beiaard

- De Klinker

- Duvel

- The 80’s

- Salento

- Koning Pannenkoek

 

Bewustwording

,,Ik wil me hard maken voor bewustwording in de keuken, want tussendoor besparen op energie is geld verdienen”, zegt Emanuele de Lemmi van pizzeria Salento. Een energiebesparing van 10 procent levert gauw 1000 euro op voor een horecaondernemer. ,,Dit is geld, maar het gaat mij ook om overdragen van het besef aan mijn personeel. Doe je eerst alle lichten en apparaten aan en ga je je dan omkleden of andersom?”, zegt Marco Wohlken van restaurant De Tuynkamer. ,,Als je je echt verdiept in de apparatuur en het verbruik dan kun je een hoop veranderen. Het is goed als we verstandig met energie omgaan”, zegt Frank Eggerding, eigenaar van Koning Pannenkoek.

 

Meten

Om het energieverbruik goed te begrijpen, wordt het verbruik per minuut, kwartier of uur gemonitord. Zo zien deelnemers de impact van bijvoorbeeld verlichting, terrasverwarmers en apparatuur, zoals espressomachines, bakplaten en koelsystemen. De eerste metingen tonen aan dat de impact van mensen gigantisch is. Is de zaak vol stijgt de temperatuur gauw met vijf graden en daalt het gasverbruik enorm.

Espressobar, café en eetgelegenheid De Zwarte Olifant koos om die reden bewust niet voor vloerverwarming, omdat deze dezelfde ochtend uitgezet moest worden.

Voor De Tuynkamer is het echter een welkome warmtebron in de tuinserre.

Volg de Energiestrijd via de Facebook pagina van Puur Hoorn: www.facebook.com/PuurHoorn (http://www.facebook.com/PuurHoorn)

Energiestrijd Horeca Energiestrijd Horeca
Ondernemers Energiestrijd Hoorn Ondernemers Energiestrijd Hoorn
puur hoorn logo puur hoorn logo