Vragen aan B&W betreffende verkoop en woningbouw Nieuwe Steen 21

09-01-2017

Aan College van Burgemeester en Wethouders

 

 

Betreft: vragen art. 36 RvO verkoop en woningbouw Nieuwe Steen 21

 

Geacht College,

Ongeveer driekwart jaar geleden heeft u het leegstaande schoolgebouw Nieuwe Steen 21 gekocht van Stichting Onderwijshuisvesting Hoorn en onderhands doorverkocht aan Woningcorporatie Intermaris.

 

Onze fracties vinden dat de verkoop van schoolgebouw Nieuwe Steen 21 had moeten plaatsvinden door middel van een openbare- en algemene procedure aan de hoogste bieder met de beste plannen voor hergebruik of nieuwbouw.

 

Bovendien is verkoop van Nieuwe Steen 21 in strijd met de aanbevelingen uit het rekenkamercommissie-rapport “Vastgoedbeheer gemeente Hoorn”. Volgens dit rapport stuurt de gemeenteraad niet op het vastgoeddossier terwijl dit wel zou moeten gebeuren.

 

Het verkochte schoolgebouw aan de Nieuwe Steen 21 heeft volgens het bestemmingsplan de bestemming “Maatschappelijk” en is deze bestemming is nog niet door de gemeenteraad gewijzigd in “Wonen”.

 

Ondanks het feit dat er nog geen bestemmingswijziging heeft plaatsgevonden heeft Woningcorporatie Intermaris een aantal brieven aan buurtbewoners gestuurd en daarin woningbouw aangekondigd en een informatieavond (29 november 2016) georganiseerd. Woningcorporatie Intermaris loopt met het organiseren van de informatieavond op de muziek vooruit. Er kan pas van woningbouw uitgegaan worden als het bestemmingsplan gewijzigd is. Daar is een raadsbesluit voor nodig.

 

Naar aanleiding van de presentatieavond is door buurtbewoners de werkgroep “Omwonenden Nieuwe Steen 21” opgericht. Deze nieuwe werkgroep heeft in een brief aan de gemeente Hoorn, Woningcorporatie Intermaris en fractievoorzitters, 11 punten van bezwaar of zorg over de bouwplannen genoemd. (zie bijlage)

 

Van de presentatieavond, op briefpapier van Woningcorporatie Intermaris, is een soort verslag van de avond gemaakt en ondertekend door een projectleider van Intermaris en de projectcoördinator van de gemeente Hoorn. Door de uitnodiging en het verslag van de presentatieavond wordt de indruk gewekt, dat de bouwplannen voor woningbouw gerealiseerd gaan worden door Intermaris samen met de gemeente Hoorn. De rol van de gemeente Hoorn bij de planontwikkeling Nieuwe Steen 21 is hierdoor onduidelijk, onoverzichtelijk en vergroot het wantrouwen tegenover de bouwplannen, gemeente en politiek. (zie bijlage)

 

In een handomdraai verkoopt de gemeente Hoorn onderhands het schoolgebouw Nieuwe Steen 21 aan Intermaris, stelt het college de gemeenteraad voor om binnenkort de bestemming van het schoolgebouw te wijzigen, maken Intermaris en de gemeente Hoorn samen bouwplannen, verleent de gemeente vervolgens een omgevingsvergunning en behandelt daarna eventuele bezwaarschriften van omwonenden. Een dubieuze combinatie van taken, besluiten en verantwoordelijkheden in één gemeentelijke hand, waardoor de kans bestaat, dat een en ander door elkaar gaat lopen.

 

Gelet op bovenstaande stellen wij u in overeenstemming met artikel 36 van het Reglement van Orde een aantal vragen:

1. Bent u bereid een onafhankelijk onderzoek door een externe organisatie te laten doen naar de omstandigheden waaronder het schoolgebouw Nieuwe Steen 21 onderhands is verkocht aan Woningcorporatie Intermaris;

2. Wanneer legt het college van B&W een bestemmingswijziging voor aan de gemeenteraad, zodat pas echt plannen voor woningbouw gemaakt kunnen worden;

3. Op de locatie Nieuwe Steen 21 worden 60 sociale huurwoningen gebouwd. Worden er nog stedenbouwkundige eisen gesteld en wanneer worden deze aan de gemeenteraad of raadscommissie voorgelegd;

4.Tot wanneer blijft de sporthal, onderdeel van het schoolgebouw, door de scholen als sportlocatie gebruikt worden;

5.Tot medio 2018 huurt SG Werenfridus de tijdelijke schoollocatie aan de Nieuwe Steen  2. Na die tijd worden in het kantoorpand Nieuwe Steen 2, appartementen gebouwd. Bent u het met ons eens, dat het schoolgebouw Nieuwe Steen 21 hard nodig is voor tijdelijke huisvesting van andere scholen welke verbouwd gaan worden;

6. Bent u het met ons eens, dat met de aanstelling van een gemeentelijke Projectcoördinator, die zelfs brieven van Intermaris heeft ondertekend, bij de bewoners Nieuwe Steen de indruk is ontstaan, dat de gemeente Hoorn samen met Intermaris woningen gaat bouwen op de locatie Nieuwe Steen 21. Begrijpt het college dat door deze rol de gemeente Hoorn gebruikt wordt als Haarlemmer olie om zo de bouwplannen bij de bewoners geaccepteerd te krijgen. Wie gaat in de toekomst eventuele bezwaarschriften over de woningbouw beoordelen;

7. Wie betaalt de werkuren en verdere inspanningen van de gemeentelijke Projectcoördinator voor dit project;

8. Bent u het met ons eens, dat het college door de opstapeling van taken, functies, rollen en bevoegdheden, waaronder die van bouwontwikkelaar, de zaak voor de bewoners van de Nieuwe Steen onoverzichtelijk maakt en het wantrouwen vergroot tegenover de bouwplannen, gemeente en politiek;

9. Wil het college met de ophoping van diverse rollen en taken bij de planontwikkeling meteen stoppen en voortaan alleen aan Woningcorporatie Intermaris deze taak overlaten ?

Vriendelijke groet,

Marjon van der Ven,  namens fractie VVD

Roger Tonnaer,          namens Fractie Tonnaer.

VVD[1] VVD[1]
Fractie_Tonnaer[1] Fractie_Tonnaer[1]
Nieuwe steen 21 Nieuwe steen 21

Reacties
Reactie: (A Zyweg)
12-1-2017, 12:20
Als Intermaris dit met voorlopig koopcontract had geregeld onder voorbehoud bestemmingsplan aanpassing en de buren had geïnformeerd was er grote kans op slagen. Nu bestaat de kans dat ze met onverkoopbaar probleem blijven zitten.