Vereniging Bewoners Havenkwartier: blij met voorstel riviercruiseschepen en touringcars

14-01-2017

Op 17 januari is er een commissievergadering over de witte riviercruiseschepen. Een belangrijk onderwerp voor het leefklimaat in het havenkwartier. Na jaren van overlast is er eindelijk een collegebesluit en een voorstel om het aantal schepen, dat tegelijk in de haven mag aanmeert, te beperken. De Vereniging Bewoners Havenkwartier en Comité Behoud Hoornse Hop en Omgeving zijn blij dat er eindelijk maatregelen worden genomen om de overlast te verminderen, maar zien wel een addertje onder het gras.  

 

Visserseiland touringcarvrij

Waalko Brouwer: “Een verbod voor touringcars om de binnenstad in te rijden en het opheffen van de op- en afstapplaats voor touringcars op het Visserseiland heeft onze instemming. Dat betrokken ondernemers protesteren, is te verwachten en naar onze mening overdreven. Jarenlang hebben de bewoners overlast gehad van de touringcars in hun buurt. Vooral tijdens de voorjaarspiek als dagelijks meerdere riviercruiseschepen het aanzicht en uitzicht van de historische haven bepalen. Het Visserseiland verandert dan van een normale buurt - ingericht op verkeer met fietsers en personenauto’s - in een touringcarparkeerplaats met keerlus. De verkeersopstoppingen en gevaarlijke verkeerssituaties voor auto’s, fietsers en wandelaars, waaronder kinderen en ouderen, behoren vanaf 1 maart tot het verleden en dat is een grote opluchting.

Waalko vervolgt: “De touringcars worden dan verplicht te parkeren op parkeerplaats de Nieuwe Wal, waar ze ook thuis horen. Daarom zullen wij het niet accepteren, als dit besluit wordt teruggedraaid. De actiebereidheid onder de betrokken bewoners is groot”.

 

Panoramawandeling langs IJsselmeer

De gemeente wil de riviercruisetoeristen als alternatief elektrisch vervoer aanbieden, maar ook de watertaxi is een optie. Waalko vraagt zich af wat er mis is met lopen: “De passagiers willen onze prachtige stad zien en dat ervaar je lopend nog het best. Wat ons betreft begint de stadswandeling met gids al bij de historische Oosterpoort met de prachtige brug over de singel of met een panoramawandeling in het Julianapark langs het IJsselmeer. Dit is één van de meest geliefde plekjes van Hoorn, dus een hotspot in de stadswandeling. Geef passagiers de keuze, maak het aantrekkelijk. En voor ouderen, die slecht ter been zijn kunnen city tourbusjes of de watertaxi worden ingezet.   

 

Vier riviercruiseschepen en verplichte walstroom

Ook het collegevoorstel om de havenverordening aan te passen heeft de instemming van de vereniging en het comité. Waalko: ”Eindelijk een beperking van het aantal riviercruiseschepen. Per etmaal mogen er maximaal 4 schepen aanleggen aan het Oostereiland en het gebruik van walstroom wordt verplicht. Hiermee komt een einde aan de herrie en CO2-uitstoot van de scheepsgeneratoren, die 24/7 lagen te draaien. Ook het aanzien van de haven wordt verbeterd met 4 in plaats van 6 schepen in de historische haven. Het Houten Hoofd blijft vrij van riviercruiseschepen en ze mogen niet meer ‘s nachts niet meer varen, zodat de nachtrust terugkeert in de buurt.”

 

Addertje onder het gras

Toch zit er een addertje onder het gras, zegt Waalko. “Onder punt 5 van het voorstel staat namelijk dat eventueel overwogen kan worden overdag een twee keer een derde schip zonder walstroom aan het Oostereiland aan te laten leggen. Wij vinden dit onacceptabel. In het voorstel staat maximaal 4 schepen en verplichting tot walstroom. Dat zijn dus 4 schepen en geen 6, waarvan 2 op generatoren draaien. Wat is dan het nut van walstroom aanleggen? Het leefklimaat van de haven mag nooit van ondergeschikt belang zijn, nog los gezien van het feit dat met 6 riviercruise-schepen er nog nauwelijks sprake is van een historische haven. Wanneer er tekort aan capaciteit is in de haven, is er een prima alternatief voorhanden in de vorm van de Schelphoek. Wij hopen dat de gemeente zich een betrouwbare partner toont en zich houdt aan de eerdere boodschap: maximaal 4 schepen met verplichting tot walstroom.”

 

Wilt u meer lezen over zaken die bewoners van het Havenkwartier aan gaan? Kijk dan eens op https://www.facebook.com/groups/verenigingbewonershavenkwartierhoorn (https://www.facebook.com/groups/verenigingbewonershavenkwartierhoorn) en word vrijblijvend lid.

Riviercruiseschepen Riviercruiseschepen
riviercruiseschip in haven riviercruiseschip in haven