Energiestrijd gestreden voor de toekomst

15-03-2017

De Energiestrijd trok zondagavond door de binnenstad in Hoorn tijdens ’Proef de Energiestrijd’ om bij deelnemende horecazaken te proeven van ’klimaatneutrale’ drankjes en hapjes. Samen met wethouder duurzaamheid en onderwijs Samir Bashara gingen zij op weg naar de prijsuitreiking van de Energiestrijd bij winnaar de Eet- en speciaalbierencafé De Klinker.

,,Gezellig, lekker eten, drinken en het besparen van energie gaan namelijk heel goed samen’’, zegt initiatiefnemer Pepik Henneman van Meneer de Leeuw. ,,Met elkaar gaan we zo ook de verborgen milieu-impact te lijf die ook voeding heeft op bijvoorbeeld water- en energieverbruik en dus CO2-uitstoot.’’

 

Op het menu stonden bier van ’geredde aardappels’ bij De Zwarte Olifant, waardoor voedselverspilling wordt tegengegaan, wijn uit Wognum, een ’vergeten groentesoep’ van pastinaak en barbecuespiesen met lokale groenten bij Local en JP Coen.

Koning Pannenkoek serveerde zijn winnende Westfriese pannenkoek met Opperdoezer aardappelen, stoofperen en witlof, die tenslotte in het donker wordt gekweekt. The 80’s presenteerde een culinaire amuse van ’biologische komkommerspaghetti’ op smaak met een kerriedip met tijdens het opwarmen van de frituur gefrituurde ui. Als afsluiter organiseerde de Klinker een druk bezochte winterbarbecue met lokaal vlees en huisgemaakte groenteburgers.

 

De strijd tussen de horecazaken De Beiaard, De Klinker, Duvels, The 80’s, Salento, Het Huis Verloren, JP Coen, De Ridderikhoff, De Tuynkamer, De Zwarte Olifant, Koning Pannenkoek en Local in Hoorn is na twaalf weken gestreden. Voor de ene horecaondernemer een zware kluif om zoveel mogelijk energie te besparen en voor de ander een onverwachte overwinning.

 

Eet- en speciaalbierencafé De Klinker kreeg de eerste prijs van 500 euro uitgereikt door wethouder Bashara. De Zwarte Olifant won daarbij 300 euro en Local Hoorn ontving 200 euro. Energiecoaches Ruud Kos en Lex de Kruif zijn het eens dat de top drie winnaars van de Puur Hoorn Energiestrijd hebben gewonnen door te doen.

 

Om de strijd te winnen namen ondernemers grote en kleine maatregelen, zoals het plaatsen van tochtstrippen en timers op koelkasten voor frisdrank, maar ook het beter afstellen van de CV. ,,Zomers brandde bij ons de kachel, omdat deze gewoon niet uitging, terwijl we deze wel uitzette. Dat klopt natuurlijk niet. Hiervoor hebben we een installateur laten komen’’, aldus manager Jort Poeze van De Klinker. Ook het influisteren van het keukenpersoneel helpt. Alle ondernemers zijn het eens, dat niet alle apparatuur en de kachel gelijk aan moeten. ,,Je wilt gewoon aan de slag, maar de frituur of oven kunnen vaak nog wel even wachten.’’

 

De Klinker liep al een enige tijd voorop in de strijd, maar had niet verwacht nog te winnen. ,,De laatste weken zijn we gaan verbouwen, waardoor onze aandacht op andere zaken was gericht”, aldus Poeze. Myra Sanders, rechterhand van de eigenaren van De Zwarte Olifant, wist echt niet dat ze op het randje zaten met 0,4 procent achterstand op de winnaar. ,,Omdat we niet zo goed in het tussenklassement stonden hadden we de hoop eigenlijk al opgegeven. Dat had we niet moeten doen.’’

 

Volgens alle ondernemers is echter nog steeds ruimte voor verbetering. Wethouder Bashara: ,,Daarom is het ook zo’n geslaagd project. Na de wedstrijd stopt het niet. Alle ondernemers geven aan te willen blijven investeren.’’ Daarnaast draagt het project bij aan de doelstelling van de gemeente Hoorn die in 2040 een klimaatneutrale stad wil zijn.

Bashara: ,,De horecaondernemers zijn pioniers en alles wat ze hebben gedaan, bewijst dat het werkt. Hopelijk is dit een ’eyeopener’ voor andere MKB’ers. Besparen op energie is nu eenmaal geld.’’ De winnaar bespaarde in 12 weken al 15,6 procent op de gas- en energierekening. Op jaarbasis levert dit een bedrag op van zo’n 2.200 euro.

Energiestrijd Horeca Energiestrijd Horeca
Puur Hoorn Puur Hoorn