Houd kinkhoest buiten de deur tijdens je kraamweken

22-03-2017

Om kinderen gezond te houden, krijgen alle kinderen in Nederland al 60 jaar vaccinaties tegen allerlei nare infectieziektes. Dankzij deze vaccinaties loop je bijvoorbeeld geen gevaar meer op tetanus, als je je verwondt aan een stoeptegel, en raken kinderen niet meer verlamd door polio. Alle kinderen krijgen in Nederland rond de leeftijd van twee maanden hun eerste vaccinaties aangeboden, met onder andere een vaccin tegen kinkhoest. Voordat een baby vaccinaties krijgt is die nog erg kwetsbaar voor kinkhoest.

 

Hoe gevaarlijk is kinkhoest?

Kinkhoest is een infectie in je luchtwegen van long tot neusholte. De kinkhoestbacterie veroorzaakt hoestklachten, die maanden kunnen aanhouden. Als je kinkhoest hebt, heb je vaak last van hoestbuien waarbij je taai slijm ophoest. Deze hoestbuien kunnen zo heftig zijn dat je soms moet braken. Ook kun je een longontsteking krijgen en in zeldzame gevallen leidt kinkhoest tot hersenbloedingen of zuurstoftekort in de hersenen.

 

Jaarlijks worden er meer dan honderd baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis en af en toe sterft er een baby aan de ziekte. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze de eerste weken na de geboorte. Ze zijn dan nog niet gevaccineerd, maar wel vatbaar voor de ziekte.

 

Hoe bescherm je jouw kind optimaal tegen kinkhoest?

Tijdens de zwangerschap kun je jouw baby al beschermen tegen kinkhoest door je te laten vaccineren. De beste periode is tussen de 28 en 32 weken zwangerschap. Als moeder geef je dan antistoffen, via de placenta, door aan je baby. Op die manier is ook jouw baby vanaf de geboorte beschermd tegen de ziekte. Rond de leeftijd van 2 maanden ontvangt je baby dan de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

 

In het buitenland wordt deze vaccinatie al jaren aan zwangere vrouwen gegeven. In Nederland adviseerde de Gezondheidsraad in 2015 om zwangere vrouwen te vaccineren tegen kinkhoest. Dit jaar beslist de minister van Volksgezondheid of ze de vaccinatie in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma wil opnemen.

 

Kun je de vaccinatie tegen kinkhoest al krijgen?

GGD Hollands Noorden biedt zwangere vrouwen al de mogelijkheid om zich te laten vaccineren tegen kinkhoest. De kosten van de vaccinatie (€46,00) zijn voor eigen rekening.

Voor informatie en/of een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen met de GGD Hollands Noorden via 088-0100530. Zie voor meer informatie “vaccinaties op maat” op www.rivm.nl/vaccinaties (http://www.rivm.nl/vaccinaties).

 

GGD[1] GGD[1]