Beantwoording vragen over omvorming van openbaar groen

19-04-2017

Geachte heren De Meij, Van der Kleij en Weeda,

 

Onlangs heeft u bijgevoegde brief met artikel 36-vragen gestuurd over de evaluatie van de omvorming van het openbaar groen. Uw vragen worden hieronder puntsgewijs beantwoord:

Vraag 1: Bent u het met ons eens dat bewoners een goed openbaar groen in hun wijken zeer belangrijk vinden?

Antwoord: Ja, dit zijn we met u eens.

Vraag 2: Klopt het dat de geplande evaluatie in 2016 over het gevoerde proces inzake de omvorming nog niet heeft plaatsgevonden? Zo ja, wanneer kunnen wij deze evaluatie verwachten?

Antwoord: Nee, er zijn volgens ons geen afspraken gemaakt over een geplande evaluatie in 2016. Het CDA heeft op 5 november 2015 een motie ingediend, welke op 8 december 2016 per brief is beantwoord (zaaknummer 1384053). In de brief gaven we aan dat de omvormingen voorjaar 2016 tijdelijk zijn gestopt, vanwege verontruste reacties van inwoners. In de brief gaven we verder aan, bewonersbijeenkomsten te gaan organiseren om zo meer draagvlak te krijgen voor de omvormingen. De motie is aanleiding geweest om het interne proces binnen de gemeentelijke organisatie te evalueren. Dit resulteerde erin dat we sindsdien intensiever het contact met de buurt opzoeken. In het contact met de buurt bespreken we behalve het omvormen van- ook de mogelijkheid tot adoptie van groen. De bijeenkomsten worden zowel door de bewoners als door ons als zeer waardevol ervaren.

Vraag 3: Welke gesprekken zijn of worden op dit moment gevoerd met de bewoners inzake de omvorming en kunnen deze bevindingen betrokken worden bij de evaluatie? Antwoord: De direct omwonenden van het om te vormen groen, zijn uitgenodigd voor een bewonersbijeenkomst. Naar aanleiding hiervan is met een aantal bewoners afspraken gemaakt over het groen, bijvoorbeeld voor adoptie. Inmiddels zijn gesprekken gevoerd met de bewoners van de wijk RisdamNoord; De wijk Risdam-Zuid volgt. Voor uw vraag over de evaluatie verwijzen we naar de beantwoording van vraag 2.

Vraag 4: Lukt het u de raad voor de behandeling van de kadernota, een voorstel te doen de omvorming van het openbaar groen te stoppen?

Antwoord: Wij bereiden geen voorstellen voor om bij de komende kadernota de gevraagde bezuiniging in het openbaar groen om te buigen.

Vraag 5: Klopt het dat op dit moment € 39.000 (30%) van de besparing is gerealiseerd?

Antwoord: Ja, dit klopt.

Vraag 6: Is het juist dat u van het eenmalige bedrag voor de omvorming ad € 455.000 tot op heden € 75.000 heeft benut?

Antwoord: Nee, dit is niet juist. Er is € 270.000 uitgegeven.

Vraag 7: In hoeverre kunnen burgerinitiatieven nog meer betrokken worden?

Antwoord: Burgerinitiatieven worden betrokken bij de omvorming van groen. Daartoe worden de bewonersbijeenkomsten gehouden.

Vraag 8: In hoeverre is het omvormen strijdig met andere eerder vastgestelde beleidsdocumenten?

Antwoord: Het omvormen is niet strijdig met eerder vastgestelde beleidsdocumenten.

 

Met vriendelijke groet.

burgemeester en wethouders van Hoorn

Gemeente_Hoorn[2] Gemeente_Hoorn[2]