Mandenvlechtweekend in het Zuiderzeemuseum

Bekijk diverse demonstraties en ga zelf aan de slag tijdens de vlechtworkshops

Op zaterdag 22 en zondag 23 april vindt het mandenvlechtweekend plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In 2017 besteedt het Zuiderzeemuseum onder de noemer Handgemaakt extra aandacht aan de Zuiderzeeambachten.

 

Eén weekend per maand krijgt een specifiek ambacht extra aandacht, op 22 en 23 april staat het mandenvlechten centraal. Tijdens het Mandenvlechtweekend verzorgen de Vereniging van Vlechters en het Zuiderzeemuseum een bijzonder programma. Veertig ervaren vlechters demonsteren vol trots hun ambacht met onder andere wilgenteen, roggestro, pitriet, stro en berkenbast. Jong en oud kan tijdens dit weekend deelnemen aan allerlei vlechtworkshops. Kijk hier voor een impressie van het ambacht en het evenement.

https://www.youtube.com/watch?v=4FQUK_d8acY (https://www.youtube.com/watch?v=4FQUK_d8acY)

 

Op diverse locaties in het buitenmuseum vind je verschillende soorten vlechters, zoals mandenvlechters, stoelenmatters, fijnvlechters, een broedkorfvlechter, een bijenkorfvlechter en daarnaast een wilgentwijgschiller. Esmé Hofman is allround vlechtwerkvormgever en vlecht op zondag een design object naar voorbeeld van een collectiestuk van het museum. In de Marker haven laat Sven Hoogerhoud zien hoe een coracle (vaartuig) wordt gevlochten. Vanuit museum De Eynderhoof geeft een vlechtgroep demonstraties en vergeet ook niet mee te kijken tijdens de masterclass van de Spaanse vlechter Carlos Fontales. Meer informatie over het Mandenvlechtweekend en het programma vind je hier.

http://www.zuiderzeemuseum.nl/nl/450/evenementen/mandenvlechtweekend/?id=5295 (http://www.zuiderzeemuseum.nl/nl/450/evenementen/mandenvlechtweekend/?id=5295)

 

Achternaam
Tijdens het Mandenvlechtweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Mandenmaker (Mandemaker, Mandemakers, Korvemaker, Korfmaker, Korver of Korbmacher) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de ’roots’?. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 22 en 23 april gratis toegang tot het museum.

 

Handgemaakt
Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is en steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kun je aan de slag met typische Zuiderzeematerialen. Ontdek hier je creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten. Maak het (mee)!

 

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.

mandenmaken mandenmaken
Manden maken Manden maken
Zuiderzeemuseum[1] Zuiderzeemuseum[1]