Noord-Holland oneerlijker dan gemiddeld Nederland

78 Procent Noord-Hollanders: “Leugentje om eigen bestwil moet kunnen”

Nederlanders zijn nogal vol van zichzelf op het gebied van eerlijkheid. Bijna 3 op de 4 Nederlanders geeft aan nooit oneerlijk te zijn en bijna iedereen (96%) is het ermee eens dat eerlijkheid het langst duurt. We geven onszelf dan ook een 7,9 als rapportcijfer voor eerlijkheid.

 

Als het gaat om eerlijkheid zijn er op provinciaal niveau grote verschillen te zien. Zo zegt 63 procent Noord-Hollanders nooit bewust oneerlijk te zijn vs. 76 procent van de Brabanders en vindt het overgrote deel Noord-Hollanders dat een leugentje om eigen bestwil moet kunnen. Uit onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders van verzekeraar InShared blijkt dat Nederlanders zichzelf vooral eerlijk vinden, maar lang niet altijd even eerlijk zijn. Omdat InShared gek op eerlijk is, haalt de verzekeraar op zondag 30 april de Dag van de Eerlijkheid naar Nederland.

 

Noord-Hollanders blijken niet altijd even eerlijk. Zo geeft 32 procent van de Noord-Hollanders vs. 25 procent gemiddeld Nederland regelmatig een compliment zonder het te menen. Bij het rijden van een deukje in iemands auto zonder dat iemand het heeft gezien, zegt slechts 72 procent van de Noord-Hollanders, en hiermee beduidend minder dan gemiddeld Nederland (84%), een briefje onder de ruitenwissers te leggen. Ook heeft een vierde Noord-Hollanders weleens bewust te veel wisselgeld gehouden. Een opmerkelijk hoger percentage dan gemiddeld Nederland (18%). 

 

Noord-Hollandse directheid

Als het aankomt op directheid blijken Noord-Hollanders opvallend genoeg in veel opzichten juist hoger te scoren dan gemiddeld Nederland:

- 21 procent van de Noord-Hollanders zegt het direct tegen een bekende als hij of zij uit zijn mond stinkt

- Twee derde Noord-Hollanders zeggen het eerlijk als een vriend of vriendin naar de kapper geweest is en het er niet uit ziet

- Noord-Hollanders zeggen het direct als een merklabeltje uit iemands kleding hangt (31%) of als een kledingstuk überhaupt niet staat (30%)

- Een stukje eten tussen je tanden? Bijna de helft van de Noord-Hollanders (45%) zegt hier meteen iets van.

 

Floortje Dessing eerlijkste vrouwelijke BN’er

Net als de gemiddelde Nederlander vinden Noord-Hollanders Floortje Dessing veruit de eerlijkste vrouwelijke BN’er (28%). Zij wordt op afstand gevolgd door Linda de Mol (19%) en Chantal Jantzen (17%). In tegenstelling tot gemiddeld Nederland roepen Noord-Hollanders Ali B (21%) in plaats van Johnny de Mol uit tot meest eerlijke mannelijke BN’er. Op een gedeelde tweede plaats zetten zij Johnny de Mol en Youp van Hek (14%) en de derde plek geven zij, net als gemiddeld Nederland, aan Arie Boomsma.

 

Dag van de Eerlijkheid

“Nederlanders hebben eerlijkheid hoog in het vaandel staan. Maar uit het onderzoek blijkt dat de jonge generatie Nederlanders hier beduidend anders over denkt dan de ouderen”, aldus Fleur Dujardin, CEO van InShared. “Eerlijkheid is de basis van de relatie met onze klanten. Om het belang van eerlijk zijn te benadrukken, willen we de Dag van de Eerlijkheid op 30 april naar Nederland halen. Op deze dag willen we Nederlanders oproepen om extra stil te staan bij eerlijk zijn. Plaats op deze dag bijvoorbeeld geen foto’s met filters op social media en zeg alleen wat je echt meent. Wij geloven in eerlijk zijn en willen Nederlanders uitdagen om aan deze dag deel te nemen.”

InShared_Infographics_NoordHolland InShared_Infographics_NoordHolland
inshared logo inshared logo