Drie genomineerden De Inktaap 2018 bekend

19-05-2017

 

Na de uitreiking van de Fintro Literatuurprijs van afgelopen zondag, zijn de nominaties voor De Inktaap 2018 compleet. De drie kanshebbers zijn Martin Michael Driessen met Rivieren (ECI Literatuurprijs), Alfred Birney met De tolk van Java (Libris Literatuur Prijs) en Jeroen Olyslaegers met het boek WIL (Fintro Literatuurprijs).


De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van Nederland, waarbij scholieren de jaarlijks winnende titels lezen van de ECI Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Fintro Literatuurprijs. Door deze selectie kan De Inktaap beschouwd worden als de supercup van de Nederlandstalige letteren. Vanaf oktober zullen zo’n duizend jongeren in Nederland beginnen aan dit leesavontuur en zo bepalen welke auteur De Inktaap 2018 wint.

De genomineerden voor De Inktaap 2018 zijn: 

Rivieren van Martin Michael Driessen – Van Oorschot (ECI Literatuurprijs 2016)

De tolk van Java van Alfred Birney - De Geus (Libris Literatuur Prijs 2017)

WIL van Jeroen Olyslaegers – De Bezige Bij (Fintro Literatuurprijs 2017)

 

Elk jaar doen meer dan vijftig scholen mee aan De Inktaap. Leerlingen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar vormen de jury en lezen onder begeleiding van hun docenten de boeken. Verder wisselen zij leeservaringen uit met jury’s van andere scholen en kiezen zij vervolgens in een slotdebat op school hún winnaar. De resultaten van alle jurygroepen samen bepalen wie De Inktaap 2018 verdient.

Uitreiking
Op 13 maart 2018 vindt in de Doelen te Rotterdam de feestelijke slotdag plaats, waarop in het bijzijn van zo’n duizend leerlingen De Inktaap wordt uitgereikt aan de schrijver van het winnende boek. De aanwezige jongeren gaan met elkaar in debat, volgen diverse workshops en gaan in gesprek met de genomineerde auteurs.
 
Historie
De Inktaap wordt sinds 2002 uitgereikt. Deze literaire jongerenprijs siert de prijzenkast van menig gerenommeerd schrijver. Zo kregen onder meer Harry Mulisch (Siegfried, 2003), Tom Lanoye (Boze tongen, 2004), Dimitri Verhulst (De helaasheid der dingen, 2008) A.F.Th. van der Heijden (Het schervengericht, 2009), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen, 2014) en Connie Palmen (Jij zegt het, 2017) de prijs. Wieringa over De Inktaap: ‘Dat jongeren een roman als deze lezen, begrijpen en waarderen, is een serieuze bekroning.’

unnamed (5) unnamed (5)
de Inktaap de Inktaap