Meerderheid Nederlanders weet vrijwel niets over cholesterol.

24-05-2017

Cholesterol waarden hebben een enorme impact op je gezondheid en zeker op de risico’s voor hart- en vaataandoeningen. Er wordt veel gesproken en geschreven over het cholesterol in de media. Er worden ook voedingsproducten aangeboden die zouden helpen bij het verlagen van cholesterol waarden.

 

Zeker ook bij hartpatiënten wordt er extra gelet op het cholesterol. Het is een van de factoren die onder controle moet worden gekregen om de patiënt een gezondere toekomst te kunnen geven. 

 

In de praktijk van alledag blijkt echter dat weinigen kunnen uitleggen wat cholesterol exact is. En nog minder mensen kennen hun eigen cholesterol waarde. Wat een acceptabele waarde is, is bij een ruime meerderheid onbekend. 

 

Een onderzoek van vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk onder meer dan een miljoen bezoekers van de NHS site toonde aan, dat meer dan de helft zijn eigen bloeddruk niet kent, en dat bijna 80 procent geen idee heeft van zijn cholesterol waarde. 

 

Het Nederlandse platform Hart.volgers.org dat zich inzet voor hartpatiënten en hun familie door hen de mogelijkheid te bieden vragen te stellen aan cardiologen, heeft een steekproef gedaan op de site en via een twitterpoll. Daaruit kwamen cijfers die dezelfde kant uitwijzen. De steekproef was echter niet wetenschappelijk opgezet. 

 

Cardioloog Lukas Dekker, verbonden aan het platform, geeft aan dat zijn ervaring is dat de meeste mensen geen benul hebben in zijn spreekkamer van hun waarden. Pas bij behandeling wordt het een van de ijkpunten om de toestand van de patiënt te kunnen duiden. Toch is het redelijk eenvoudig om je cholesterol te laten meten. Dat kan reeds bij de huisarts, door er naar te vragen.

Ook op het platform hart.volgers.org staat veel Nederlandse informatie over cholesterol en mogelijke medicijnen die aangeboden kunnen worden. 

http://hart.volgers.org/hart-en-vaatziekten/cholesterol/ (http://hart.volgers.org/hart-en-vaatziekten/cholesterol/)

 

Omdat het platform als doel heeft om de zorg en communicatie eromheen te verbeteren, is er een test opgezet om mensen bewuster te maken over cholesterol in het algemeen. In het bijzonder kan men ook advies krijgen over de risicofactoren bij een te hoog cholesterol. Aan de hand van 9 vragen wordt men spelenderwijs geïnformeerd om te zorgen voor een bewustere patiënt. 

 

De cholesterol test biedt inzicht of men een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten door een te hoge cholesterol waarde. Samen met Lukas Dekker en cardioloog Pim Tonino zijn vragen opgesteld die direct inzicht geven. Ook is er uitleg aan de hand van tien video’s die getoond worden afhankelijk van de persoonlijk ingevulde vragen.

 

De test is vanaf woensdag 24 mei te maken via www.detest.hart.volgers.org (http://www.detest.hart.volgers.org) 

of via Facebook.

 

 

Doe de cholesterol test Doe de cholesterol test
komnaar hart.volgers komnaar hart.volgers
cholesterol-wel of niet goed cholesterol-wel of niet goed
Waarom meedoen Waarom meedoen