Japanse delegatie naar verpleeghuis Hoge Hop Hoorn

23-06-2017

Japanse professionals willen leren van ontwikkelingen en ervaringen in de zorg in Nederland. Op dinsdag 20 juni werd een kijkje genomen in de keuken van Omring-locatie Hoge Hop in Hoorn.

 

Een groep van ongeveer 20 Japanse zorgprofessionals onder leiding van Mr Asakawa, Welfare Journalist en directeur van de Wonderful Aging Club, hoort en ziet graag hoe de transitie van AWBZ naar de gemeente nu draait en wat de ervaringen zijn. Ook in Japan zullen taken van de nationale overheid worden overgeheveld naar lokale overheden. De groep was geïnteresseerd in de manier waarop Hoorn met deze veranderingen is omgegaan.

 

Locatiemanager Ans van Uem van de Hoge Hop gaf de Japanners uitleg over het reilen en zeilen in dit woonzorgcentrum. In drie groepen werden de professionals rondgeleid. Vragen waren er volop. Hoe wordt de dagbesteding voor ouderen hier opgepakt? Wat kost het om hier te wonen en wie betaalt dat? Komt euthanasie hier ook voor?

De groep gaf aan dat zij de middag als zeer leerzaam en interessant hebben ervaren. Het bezoek aan Omring was onderdeel van een vol programma: ook werden onder andere de gemeente bezocht, een Alzheimercafé en zorgboerderij ‘t Keetje.

Omring[1] Omring[1]